Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τέλη κυκλοφορίας 2013 ~ Πώς θα πληρωθούν +Βίντεο


Κακά μαντάτα για όσους δεν τα πλήρωσαν το 2012...

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν θα πάρουν φέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 (το γνωστό αυτοκόλλητο) αλλά θα λάβουν μια απόδειξη από την τράπεζα ότι πλήρωσαν τα τέλη.

Οριστικοποιήθηκε ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Η απόφαση για την κατάργηση της προμήθειας του γνωστού σήματος είναι οριστική και θα εφαρμοστεί από...
 φέτος, δηλαδή από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους και αφορούν στο 2013.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι περίπου ένα εκατ. φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα ή ταχυδρομικά θα λάβουν το γνωστό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με το ειδοποιητήριο αυτό θα μεταβούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω ΑΤΜ ή του ίντερνετ και θα πληρώσουν το τέλος χωρίς να προμηθευτούν σήμα.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση θα ειδοποιηθούν για να τυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο μέσω του taxisnet. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν το τέλος θα δουν στο επόμενο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος το ποσό του τέλους βεβαιωμένο ως ληξιπρόθεσμο χρέος μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις που θα έχουν υπολογιστεί έως τότε.

Η ΓΓΠΣ αυτήν την περίοδο προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Σύντομα θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία.

Από την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εξοικονομήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσο είναι το κόστος για την εκτύπωση των σημάτων και των ειδοποιητηρίων καθώς και της αποστολής των τελευταίων.

Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.


Tα τέλη κυκλοφορίας 2013


Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου