Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΕΚΤ ~ Να κουρέψει 30% τα ελληνικά ομόλογα (τουλάχιστον)



Η "θυσία" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει σε haircut 30% που αναφέρεται εντονότατα εσχάτως, δεν θα έχει κανένα κόστος γιατί απλά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιο της περί τα 40-42 δις ευρώ, έχουν αποκτηθεί σε τιμές κατά μέσο όρο στις 70 μονάδες βάσης και χαμηλότερα.



Το haircut όπως όλοι γνωρίζουν καθώς στην Ελλάδα το PSI+ και το haircut μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της αγοράς για μήνες αναφέρεται επί των ονομαστικών τιμών στις 100 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ εφόσον έχει αγοράσει κατά μέσο όρο στις 70 μονάδες βάσης ή και χαμηλότερα δεν θα υποστεί καμία ζημία.

Άρα η ΕΚΤ ακόμη και αποδεχθεί haircut θα είναι εκ του ασφαλούς.

Ωστόσο εγείρεται ένα σοβαρό ερωτηματικό.

Αν η ΕΚΤ δεχθεί haircut στο ελληνικό χρέος τότε μπορεί και η Ισπανία και η Ιταλία να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο ή και άλλες χώρες π.χ. Πορτογαλία δημιουργώντας μια νέα κατάσταση όπου τα εξαγοραζόμενα ομόλογα από παρεμβάσεις θα δέχονται haircut.


Μια εναλλακτική πρόταση….

Μια ορθή προσέγγιση θα ήταν η ΕΚΤ αν π.χ. έχει αγοράσει με 1 δις ευρώ στις 70 μονάδες βάσης ελληνικά ομόλογα και θα λάβει 1,42 δις ευρώ στην λήξη τους να επιστρέψει την διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της ονομαστικής αξίας στην Ελλάδα.

Π.χ. τα 42 δις ευρώ ομόλογα της ΕΚΤ έχουν ονομαστική αξία 60 δις ευρώ.

Άρα η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιστρέψει 18 δις ευρώ στις λήξεις των ομολόγων.

Ούτως ή άλλως οι αγορές που έχει πραγματοποιήσει είναι σε κατά βάση μεσοβραχυχρόνια ομόλογα.

bankingnews.gr



***Το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώσει ομόλογο ύψους  3,2 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ. Η εξόφληση θα γίνει με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου