Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Τέλος στο παραμύθι: Μένουμε στο ευρώ, παίρνουμε τη δόση


Όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν... Έτσι, κάπου εδώ, φαίνεται ότι τελειώνει και το παραμύθι της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.

Κορυφαίοι αναλυτές, πολιτικοί – υπάλληλοι των κερδοσκοπικών funds, επενδυτικοί οίκοι (ανοχής), Έλληνες «πτωχοί» στην Ελλάδα αλλά ζάπλουτοι στο εξωτερικό και ανόητοι αριστεροί που κρύβονται πίσω από… συνιστώσες, διαπιστώνουν ημέρα με την ημέρα ότι το «όνειρό» τους...
 δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, για όσο τουλάχιστον διάστημα η ευρωζώνη εξακολουθεί να υφίσταται. Το «όνειρο» κάποιων για επιστροφή στη δραχμή θα πραγματοποιηθεί υπό μία και μοναδική προϋπόθεση: Να διαλυθεί η ευρωζώνη και όλες οι χώρες της να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.


ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ αυτό, ορισμένοι επιμένουν, κερδοσκοπώντας ασύστολα. Τι κάνουν; Μεταθέτουν συνεχώς τις ημερομηνίες, ακριβώς όπως κάνουν οι αρχηγοί αιρέσεων στη θρησκεία, που δίνουν μια ημερομηνία για τη Δευτέρα Παρουσία και την καταστροφή του κόσμου και όταν η ημερομηνία περάσει «άπρακτη», ορίζουν νέα…


Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, είναι ένας χώρος που σχηματίστηκε όχι με οικονομικές, αλλά με πολιτικές, γεωπολιτικού χαρακτήρα αποφάσεις Το γεγονός ότι η οικονομία, εξ αιτίας της κρίσης, ήρθε σε πρώτο πλάνο, δε σημαίνει ότι αυτή θα αποφασίσει για το μέλλον του χώρου. Τα πάντα θα κριθούν και θα αποφασιστούν πολιτικά, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για τους δείκτες και τα ούτως ή άλλως «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία. Αλλά και στενά οικονομικά να το δούμε το όλο θέμα, ποιος σοβαρός άνθρωπος δε βλέπει ότι η Ελλάδα είναι μία …τρίχα της κρίσης στην ευρωζώνη; Ποιος δε βλέπει ότι το πρόβλημα είναι η Ισπανία, η Ιταλία και πολύ σύντομα η Γαλλία και τα τρισεκατομμύρια που θα απαιτηθούν για να διασωθούν; Ποιος δε βλέπει ότι και… ολόκληρη η Γερμανία να «πουληθεί» δε φτάνει για να τους σώσει;


ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΟΙ θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Όλοι θέλουν παράταση για να επιτύχουν τους πολιτικούς στόχους τους, να δουν τις νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκακιέρα, να γίνουν το Νοέμβριο οι αμερικάνικες εκλογές σε κλίμα… εύκρατο, να μπορέσει η Μέρκελ να κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία. Τα προβλήματα θα «μπαλώνονται» σε Eurogroup και Συνόδους Κορυφής, τα νούμερα θα κρίνονται με ανοχή ανάλογα με τον… πελάτη και η πραγματική αιτία της κρίσης θα κρύβεται μονίμως κάτω από το χαλί. Μόνοι απροσδιόριστοι παράγοντες για το «σύστημα», είναι τα όρια της κοινωνικής ανοχής και οι πιθανές «ανεξέλεγκτες» εστίες έντασης, όπως η Συρία και το Ιράν.


Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ, ένα δρόμο έχει να επιλέξει: Την παραμονή πάσει θυσία μέσα στο καράβι! Και αυτό, φαίνεται ότι θα το επιτύχει, άσχετα αν, δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο που η τρόικα έχει επιβάλλει. Γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που αποφασίζουν ότι με την ύφεση παρούσα, τα νούμερα δε βγαίνουν. Θέλουν όμως να δουν ότι γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να έχουν κάτι να πουν στο εκλογικό τους ακροατήριο, όταν τους ζητάει τα ρέστα για τα χρήματα που δαπανώνται.


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 100%! Η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ και οι δηλώσεις Γιούνκερ στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτή την άποψη. «Η Ελλάδα στο ευρώ αρκεί να συνεχίσει να προσπαθεί και να εφαρμόζει αυτά που συμφωνεί …και εμείς εδώ είμαστε», «είναι κρίσιμο για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, αφού η ανάπτυξη στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα», είπαν Μέρκελ και Ολάντ και... έληξε η συνεδρίαση.


ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ αξιωματούχων που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ότι θα της δοθεί ο χρόνος να επιτύχει και ότι χρειάζεται ένα νέο «κούρεμα» στο χρέος της, αυτή τη φορά από την ίδια την ΕΚΤ. Κλείνουμε με την πιο σοβαρή επισήμανση, της Goldman Sachs: «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα και σχετίζεται με σημαντικά κόστη τόσο για την ίδια όσο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όσο η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι αρκετά εύρωστη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, είναι απίθανο να γίνουν αποφασιστικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, εκτός βεβαίως και αν αυτή αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της. Οι κυβερνήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής, θα συνεχίσουν να εκταμιεύουν χρήματα προς τη χώρα, στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων, όσο η διαφοροποίηση από τους στόχους παραμένει σε «επιτρεπτά» όρια».


Βασίλης Βαλαμβάνος ~ axiaplus.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου