Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αιώνιοι τραμπούκοι & τρομοκράτες οι Βρετανοί +Βίντεο


Άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε ο Ισημερινός ~ Απειλεί να εισβάλει στην πρεσβεία τους η βρετανική αστυνομία.

Πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ παραχώρησε ο Ισημερινός, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνο. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι μπορεί να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ασάνζ, δήλωσε ο υπουργός. Την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου βρίσκεται ο ιδρυτής του Wikileaks, έχει περικυκλώσει η βρετανική αστυνομία.
 Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισημερινού κατήγγειλε ότι το Λονδίνο απείλησε με εισβολή στην πρεσβεία της στη βρετανική πρωτεύουσα, αν δεν παραδώσει άμεσα τον Ασάνζ.
«Πιστεύουμε πως είναι βάσιμοι οι φόβοι του Ασάνζ ότι η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα. Η χώρα μας παραμένει πιστή στην παράδοσή της να προστατεύει όσους είναι ευάλωτοι. Και πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δε θα βλάψει τη φιλία μας με τη Βρετανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνοντας την απόφαση του προέδρου της χώρας.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι θα τηρήσει την υποχρέωσή του και θα προχωρήσει στην έκδοση του Αυστραλού στη Σουηδία. Οι Βρετανοί θα επιχειρήσουν να τον συλλάβουν και δε θα τον αφήσουν να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού.

Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι η Βρετανία έχει «νομική υποχρέωση» να προχωρήσει στην έκδοση του Αυστραλού και ότι βάσει ενός νόμου του 1987, μπορεί να άρει το διπλωματικό άσυλο της πρεσβείας και να εισβάλει στους χώρους της.

Σήμερα, τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού από υποστηρικτές του ιδρυτή του Wikileaks.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Κίτο, όπου ομάδες πολιτών φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Κάμερον.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Ασάνζ λέει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Ο ίδιος έχει εκφράσει φόβους ότι μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου