Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πόθεν έσχες σε όλα ~ Η εφορία & ο Μεγάλος Αδερφός +Βίντεο


Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην αγορά προχωρά και επισήμως από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έληξε χθες η προθεσμία που είχε δώσει σε υπουργεία, υπηρεσίες και εταιρείες να αποστείλουν με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) όλα τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές για να ξεκινήσει νέος κύκλος διασταυρώσεων και ελέγχου των εισοδημάτων εν όψει και της καθολικής εφαρμογής του «πόθεν έσχες».

Ετσι, και τυπικά πλέον, μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και...
 όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ακόμη και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ελέγχων και διασταυρώσεων, που έχουν ήδη ξεκινήσει, για τον εντοπισμό και των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα ζουν πλουσιοπάροχα πραγματοποιώντας μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες, πληροφορίες θα συγκεντρώνονται και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων αλλά και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να αφορούν στη χρήση του 2011, εκτός αυτών που αφορούν στις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος, αλλά και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και στη χρήση 2010.

Επισημαίνεται ότι όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αξιοποιηθούν για εκτεταμένες διασταυρώσεις επαλήθευσης στοιχείων δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος-ΣΔΟΕ κ.λπ.).

Ειδικότερα, όλες οι ανωτέρω επιχειρήσεις, υπηρεσίες και οργανισμοί θα έπρεπε να αποστείλουν, μέχρι χθες το βράδυ, μεταξύ των άλλων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα εξής στοιχεία:

* Από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


* Από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν,

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.


* Από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων.


* Από τις εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος όλα τα στοιχεία που αφορούν σε αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.


Σε περίπτωση βέβαια που δεν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τις εταιρείες, τότε θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυστηρά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000 ευρώ, καθώς και διώξεις ανάλογα με το παράπτωμα που έχει τελεστεί.

Στο πλαίσιο πάντως του γενικότερου «φακελώματος» που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (13/8/2012, σελ. 1) ετοιμάζεται και νέο ειδικό πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού να έχουν την πλήρη εικόνα και το οικονομικό προφίλ όλων των συγγενικών προσώπων του φορολογούμενου που ελέγχουν.

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι η δημιουργία του γενεαλογικού και συγγενικού δέντρου θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βάζουν στο μικροσκόπιο των ερευνών και τα συγγενικά πρόσωπα του «ύποπτου» φορολογούμενου και να «ξεψαχνίζουν» το «πόθεν έσχες» τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πολύ σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το εν λόγω εγχείρημα, καθώς πολλές φορές μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια ελέγχων για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων «σκόνταφταν» σε συγγενικά πρόσωπα, όπου χανόντουσαν τα ίχνη.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που αρκετοί φορολογούμενοι για να κρύψουν «μαύρα» χρήματα τα κατέθεταν σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων, κυρίως μισθωτών ή συνταξιούχων, υπεράνω υποψίας, που δεν τραβούσαν την προσοχή των φορολογικών αρχών με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr



Επιχείρηση «όλα στο φως» για τόνωση των εσόδων

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να τονώσει τα έσοδα και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, αφού οι απώλειες ήδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστωθεί εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε φορολογουμένου δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις του, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του και το επίπεδο διαβίωσής του.
Γι' αυτό άλλωστε σχεδιάζεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων, οι οποίοι από το επόμενο έτος θα υποχρεωθούν, μαζί με το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το «πόθεν έσχες» τους.

Στο ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται τα πάντα, κινητά και ακίνητα, προκειμένου αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωράει σε διασταυρώσεις, και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.
Ετσι, οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται από την εφορία για διευκρινίσεις όσον αφορά στην προέλευση των χρημάτων.


Πηγή ~ Ναυτεμπορική


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου