Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Σκούπα» κατά του παρεμπορίου ~ Ναι καλά... +Βίντεο


Μία διαρκή επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για τον έλεγχο των ελέγχων, με τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες και με αλλαγές στη νομοθεσία, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.





Στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων επιμελητηρίων τελωνείων κλπ) αναφέρθηκε ότι το συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός και μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Μάλιστα όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή. Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα».

Ο υπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα με τα τελωνεία. Ο ρόλος τους είναι κομβικής σημασίας και οι δράσεις που σχεδιάζονται θα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε έλεγχο μέσα από μαγνητικές πύλες και αξιοποίηση του συστήματος «risk analysis» (έλεγχος ανάλογα με τον παραλήπτη).

Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια τεχνικής βελτίωσης και μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τη λειτουργία των τελωνείων αλλά και με τους εμπόρους για τη νομοθετική αναβάθμιση του συστήματος ενώ την επόμενη εβδομάδα όπως γνωστοποίησε ο υπουργός θα δώσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει το σχεδιασμό του υπουργείου απέναντι στην ακρίβεια.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε στη σύσκεψη ότι στο τελωνείων των Κήπων που είναι η είσοδος της χώρας μας με την Τουρκία υπηρετούν 22 τελωνειακοί υπάλληλοι όταν από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι έχουν 134 υπαλλήλους και όταν στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο υπηρετούν 12 λιμενικοί υπάλληλοι για να ασχολούνται με ένα πλοίο το καλοκαίρι και κανένα όλο το υπόλοιπο διάστημα. Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν μετατάξεις ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που μπορεί να έχει στην ελλιπή φύλαξη των συνόρων ότι η θητεία των τελωνοφυλάκων είναι πενταετής.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η απώλεια των δημοσίων εσόδων είναι 6 δισ. ευρώ το χρόνο όταν η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να βρει 11,5 ή 13,5 δισ. ευρώ μέσω οριζόντιων περικοπών και χάνονται και 25 δισ. ευρώ το χρόνο από το τζίρο της αγοράς γι' αυτό και επανέλαβε τη πρότασή του για τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ότι «αυτή τη φορά διαφαίνεται ισχυρή βούληση για να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό επίπεδο το παραεμπόριο και αυτό να συνδυαστεί και με τις δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ θα εκπαιδεύσει με δικά της χρήματα 252 εμπόρους σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους μέλη της προκειμένου αυτοί να δρουν ως «επόπτες» σε όλη την Ελλάδα και να ενημερώνουν το θάλαμο ελέγχου για τα προϊόντα παραεμπορίου. Η εκπαίδευση των εποπτών αυτών θα γίνει με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι μεγάλες εταιρείες για να αναγνωρίζουν τα προϊόντα απομίμησης.

   


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου