Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νέο φορολογικό σύστημα ~ Έσοδα μείον έξοδα +Βίντεο


Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση...
 όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.

Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική... παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

Πιο αναλυτικά, επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.


Το πλαίσιο

Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.


Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΔΕΥΑΘ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.

Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%.

Κώστας Τσαχάκης / Ημερησία



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου