Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τι τρέχει με τους μετανάστες


Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.

Το θερμόμετρο στις σχέσεις των αλλοδαπών βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο, ενώ τα ξεσπάσματα βίας τους δεν περιορίζονται πλέον μόνο εναντίον των Ελλήνων, αλλά εξαπλώνονται και στις μεταξύ τους σχέσεις.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αιτία για τα κρούσματα επιθετικότητας, που συχνά έχουν θανάσιμα αποτελέσματα, είναι οι διαφωνίες για παραβατικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών. Σε κάποια περιστατικά ωστόσο το φιτίλι που πυροδοτεί τις συγκρούσεις είναι οι μεταξύ τους φυλετικές κόντρες, αλλά και η ανέχεια που τους οδηγεί να κλέβουν και να εγκληματούν ακόμη και σε βάρος ομοεθνών τους. Οι συνθήκες διαβίωσής τους, η έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, η πείνα θολώνουν πολλούς από αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και βγαίνουν στους δρόμους της πόλης αποφασισμένοι για όλα, ακόμη και να δολοφονήσουν συμπατριώτες τους, προκειμένου να τους ληστέψουν για λίγα ευρώ. Τα πορίσματα των υποθέσεων, που εξιχνιάζονται από την Αστυνομία, διαψεύδουν πάντως τα περί «ρατσιστικών ξεσπασμάτων» - εκδοχή που προσδίδουν στις συμπλοκές ανάμεσα σε αλλοδαπούς χώροι οι οποίοι διεκδικούν πολιτικά οφέλη από το αίμα που χύνεται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η διπλή εγκληματική ενέργεια που αποκαλύφθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα, κοντά στον σταθμό Αττική του ΗΣΑΠ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, γύρω στις 10 το πρωί κάτοικοι της περιοχής πάγωσαν, όταν αντίκρισαν επί της οδού Αδμήτου 82 το πτώμα ενός άνδρα μέσα σε έναν κάδο σκουπιδιών. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν άμεσα την Αστυνομία, η οποία σύντομα έσπευσε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή. Κατά την έρευνα των αστυνομικών ωστόσο που ακολούθησε εντοπίστηκε ένα ακόμη πτώμα, μέσα σε ισόγειο διαμέρισμα, απέναντι από τον κάδο σκουπιδιών όπου βρέθηκε ο πρώτος νεκρός. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα καθώς η είσοδος ήταν μισάνοιχτη, υπήρχαν ίχνη αίματος. Εκεί διαπίστωσαν ότι το θύμα είχε δεχτεί πολλαπλά πλήγματα με μαχαίρι. Με την ίδια αγριότητα είχε δολοφονηθεί και ο άνδρας, τον οποίο οι άγνωστοι δράστες είχαν πετάξει μέσα στον κάδο επί της οδού Αδμήτου.

Από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι τα θύματα κατάγονταν από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και είναι πιθανότατα πολωνικής καταγωγής. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι και τα δύο θύματα βρίσκονταν στο διαμέρισμα μαζί με άλλους αλλοδαπούς, όταν -για άγνωστους λόγους, που διερευνώνται- ήρθαν σε αντιπαράθεση και σε συμπλοκή. Μάλιστα, η Αστυνομία έκανε προσαγωγές, ενώ μεταξύ των υπόπτων προσήλθε στην ασφάλεια και ένας άνδρας, επίσης πολωνικής καταγωγής.

Οι σοροί των δύο ανδρών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε νεκροψία και νεκροτομή, να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου και να ριχθεί φως στην εγκληματική ενέργεια. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την προανάκριση και τον σχηματισμό δικογραφίας λαμβάνουν μαρτυρίες από περιοίκους και άτομα που κινούνταν εκείνη την ώρα στο σημείο, για να καταφέρουν να φτάσουν στις ταυτότητες των άγνωστων δολοφόνων.


Μαχαίρι τελικά το φονικό όπλο της δολοφονίας του Ιρακινού που βρέθηκε νεκρός στην Ομόνοια

Νέα στοιχεία, που ενισχύουν την εκδοχή ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ήρθαν χθες στο φως για τη δολοφονία του νεαρού Ιρακινού τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, στην οποία υπεβλήθη η σορός του Ιρακινού, φανερώνει ότι το φονικό όπλο που χρησιμοποίησε ο άγνωστος δράστης -ή δράστες- ήταν ένα μαχαίρι. Ο Ιρακινός, που, σύμφωνα με στοιχεία, ονομαζόταν Αλαντίν, είχε δεχτεί πάνω από 10 πλήγματα στο σώμα του, με τα θανατηφόρα να εντοπίζονται στον θώρακα (είχε τραυματιστεί ο πνεύμονας) και στην κοιλιά. Παράλληλα, έφερε σχίσιμο στο πρόσωπο και θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, το οποίο, σύμφωνα με τις Αρχές, μπορεί να προκλήθηκε από χτύπημα με πέτρα, κλομπ ή και από πτώση στο οδόστρωμα.

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνει πλέον η ΕΛ.ΑΣ. για το παρελθόν του Ιρακινού. «Το ποινικό του μητρώο δεν ήταν καθαρό. Το θύμα είχε μπει στη φυλακή για κλοπές και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις φορές τον μήνα» παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στη «δημοκρατία», αστυνομικός της Ασφάλειας που συμμετέχει στις έρευνες. Όσον αφορά τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης, η ΕΛ.ΑΣ., που σε πρώτη φάση μιλούσε για «ρατσιστική ενέργεια», άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε προηγηθεί κάποιο επεισόδιο ανάμεσα σε θύτη και θύμα. Η νέα αυτή κατεύθυνση στις έρευνες ενισχύει όσα υποστήριξαν κάτοικοι της περιοχής για συμπλοκή με ζευγάρι τοξικομανών που κινούνταν τα ξημερώματα της Κυριακής στην οδό Αναξαγόρα. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε στις Αρχές αλλοδαπός που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή, ο Ιρακινός είχε νωρίτερα προσπαθήσει να κλέψει μια τσάντα από μια κοπέλα τοξικομανή. Ένας άνδρας ωστόσο που τη συνόδευε -επίσης τοξικομανής, κατά τις περιγραφές του καταστηματάρχη- αντέδρασε, καταδίωξε τον Ιρακινό και του προκάλεσε σοβαρά τραύματα με μια μεγάλη πέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι το σημείο αποκλείστηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας και γύρω στις 4.50 τα ξημερώματα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στην οδό Αναξαγόρα και παρέλαβε τον εν ζωή -αλλά αναίσθητο- εκείνη την ώρα αλλοδαπό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Ιρακινός υπέκυψε στα τραύματά του γύρω στη μία το μεσημέρι.

Στο πρώτο της ανακοινωθέν η Αστυνομία κατονόμαζε ως δράστες πέντε άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες, για τους οποίους ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι νωρίτερα είχαν επιτεθεί σε έναν Ρουμάνο και έναν Μαροκινό στην ίδια περιοχή. Πλέον ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δύο επιθέσεις να μην είχαν σχέση με τη δολοφονική ενέργεια σε βάρος του Ιρακινού.


Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου