Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Οι δέκα εξυπνότεροι άνθρωποι στον κόσμο


Η έγκυρη ιστοσελίδα superscolar.org κατάρτησε κι έδωσε στην δημοσιότητα έναν κατάλογο με τους 10, κατά την άποψή της, πιο έξυπνους ανθρώπους στο κόσμο αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως η λίστα δεν είναι αντικειμενική, αφού η έννοια της εξυπνάδας είναι κάτι υποκειμενικό κι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες πέρα από το IQ που καθορίζουν πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Παρόλ' αυτά, είναι ένας αρκετά ενδεικτικός κατάλογος που εμπεριέχει δέκα αδιαμφισβήτητα, μεγαλοφυείς ανθρώπους.

1. Τέρενς Τάο, μαθηματικός

Ο ορισμός του «παιδιού - θαύματος» : στα 2 του χρόνια μπορούσε να εκτελέσει περίπλοκες μαθηματικές πράξεις, στα 9 του μπήκε στο κολέγιο, στα 20 του πήρε διδακτορικό από το Πρίνστον και στα 24 του έγινε ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του UCLA. Ο 37χρονος διαθέτει ΙQ 230.


2. Κρίστοφερ Χιράτα, αστροφυσικός

Ακόμη μια περίπτωση παιδικής ιδιοφυΐας, που στα 13 του κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Φυσικής, στα 14 μπήκε στο πανεπιστήμιο και ήδη από τα 16 του δουλεύει στην NASA πάνω σε projects για τον αποικισμό στον Άρη. Ο 30χρονος διαθέτει IQ 225.


3. Κιμ Ουνγκ Γιονγκ, φυσικός

Με επιβεβαιωμένο ΙQ 210 είναι ο κάτοχος του σχετικού ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες από όταν ήταν παιδί, κάτι απόλυτα αναμενόμενο, όταν ο 50χρονος επιστήμονας πριν ακόμη κλείσει τα 2 του χρόνια μιλούσε ήδη τέσσερις γλώσσες (Κορεάτικα, Γιαπωνέζικα, Αγγλικά και Γερμανικά).


4. Ρίκ Ρόσνερ, σεναριογράφος

Με IQ 190 ο 52χρονος σεναριογράφος βγάζει τα προς το ζην γράφοντας κείμενα σε αμερικάνικες εκπομπές όπως το διάσημο σώου του Τζίμι Κίμελ, ενώ παλιότερα είχε εργαστεί ως γυμνό μοντέλο, στρίπερ και σερβιτόρος.

5. Γκάρι Κασπάροφ, σκακιστής

Ο νεότερος που κέρδισε ποτέ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, στα 22 του χρόνια, έχει αποσυρθεί από το άθλημα εδώ και αρκετά χρόνια, γράφοντας βιβλία και δίνοντας διαλέξεις. Διαθέτει IQ 190.

6. Τζέιμς Γουντς, ηθοποιός

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, είναι όντως ο αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Γουντς, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως «Μια Φορά Κι Έναν Καιρό Στην Αμερική». Ο 65χρονος, που διαθέτει IQ 180, γράφτηκε με υποτροφία στα μαθηματικά στο φημισμένο UCLA όταν ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου, στρέφοντας την πλάτη του σε μια ακαδημαϊκή καριέρα για χάρη του σελιλόιντ.


7. Πολ Άλεν, επιχειρηματίας

Ο 59χρονος συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος, με μια προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 10 δις ευρώ, διαθέτει IQ 170. Ταυτόχρονα είναι και ένας από τους πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους της υφηλίου.


8. Τζούντιτ Πόλγκαρ, σκακίστρια

Η νεότερη πρωταθλήτρια σκακιού στην ιστορία (μόλις 15 ετών, ένα μήνα νεότερη από τον Μπόμπι Φίσερ) διακρίθηκε χάρη στην ιδέα του πατέρα της, ο οποίος εφάρμοσε πάνω της μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδο που θέλει τα παιδιά ικανά για μεγάλα επιτεύγματα, αν εκπαιδευτούν από νωρίς σε ένα και μόνο πεδίο γνώσης. Διαθέτει ΙQ 170.


9. σερ Άντριου Γουάιλς, μαθηματικός

Ο Βρετανός καθηγητής του φημισμένου πανεπιστήμιου Πρίνστον κατάφερε το 1995 κι έλυσε το «τελευταίο θεώρημα του Φερμά», το αποκαλούμενο και «δυσκολότερο μαθηματικό γρίφο στην ιστορία» που απασχολούσε τους επιστήμονες επί 358 χρόνια. Το ΙQ του 59χρονου μαθηματικού είναι 170.


10. Στίβεν Χόκινγκ, αστροφυσικός

Το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στην λίστα με IQ 160, συγγραφέας 7 βιβλίων και, κατά πολλούς, διάδοχος του Αλβέρτου Αϊνστάιν, ο οποίος μας βοήθησε να κατανοήσουμε τα μυστήρια της αστροφυσικής και της δημιουργίας του σύμπαντος.


tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου