Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ρε λες να υπάρχει ελπίδα τελικά; +Βίντεο


Εισαγγελική έρευνα για τις «μαϊμού» συντάξεις. Θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων. Βέβαια όταν αρχίσουν και οι επιστροφές των κλεμένων χρημάτων και δημεύσεις περιουσιών, τότε θα μιλάμε για σοβαρή αλλαγή κλίματος. Μέχρι τότε...

Με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κατσιρώδη, οι εισαγγελίες εφετών της χώρας καλούνται να...
 διενεργήσουν έρευνα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι ελάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών, να εντοπίσουν εάν στις περιπτώσεις των «μαϊμού» συντάξεων και των παράνομων επιδομάτων υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων.

Σκοπός της έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμων εισπραχθέντων ποσών από το τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. Της παραγγελίας του κ. Κατσιρώδη προηγήθηκε η χθεσινή επίσκεψη στον 'Αρειο Πάγο, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση. Σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εργασίας απέστειλε και τα σχετικά στοιχεία στον κ. Κατσιρώδη, τα οποία, καταρχήν αφορούν δημοσιεύματα εφημερίδων.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πως ήδη ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν τα ευρήματά τους στις δικαστικές αρχές.




"Ανάπηρη" η έρευνα Γ.Πεπόνη για τις μαϊμού συντάξεις

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η νυν και οι προηγούμενες, σπεύδουν να αναζητήσουν έσοδα από τις (άνω των) 20.000 συντάξεις μαϊμού, όπως τις είχε παρουσιάσει ο τότε υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, κι ενώ εξελίσσεται εδώ και 5 μήνες εισαγγελική έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, τα ταμεία έστειλαν στον εισαγγελέα Μουζακίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία μόνο για 13(!!!) συντάξεις μαϊμού.

Μεσα σ ‘αυτό το νησηρό πλαίσιο , ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πήγε το πρωί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρόδη προκειμένου να επιτύχει επιτάχυνση της έρευνας. Μάλιστα ανακοίνωσε πως θα μπεί «μαχαίρι» σε περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή, πιθανότατα διότι ελάμβαναν «μαϊμού» συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΓΑ στο πλαίσιο της απογραφής για τους συνταξιούχους ομογενείς ανασφάλιστους υπερήλικες που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από τις χώρες Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Τουρκία και Αίγυπτο, διαπίστωσε ότι δεν προσήλθαν να απογραφούν 2.731 άτομα που αντιστοιχούν στο 14% των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από τις συγκεκριμένες χώρες. Σε όλους αυτούς θα γίνει διακοπή καταβολής της σύνταξης από 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την διοίκηση του οργανισμού, ο έλεγχος συνεχίζεται και αφορά πλέον τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί για τη νόμιμη συνέχιση καταβολής των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, από το κόψιμο των περίπου 2.800 συντάξεων του ΟΓΑ το όφελος θα είναι περί τα 14 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ αναφερόμενος στα «μαϊμού» επιδόματα αποκάλυψε ότι μόνο στη Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 61 τυφλοί με δίπλωμα οδήγησης! Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου ότι από 1-1-13 δεν θα υπάρχει καμία μαϊμού σύνταξη, ενώ προανήγγειλε ότι στο τέλος του μηνά το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει σύστημα ελέγχου, μέσω του ΚΕΠΥΟ το οποίο θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενη παραβατικότητα. Ήδη, για την υπόθεση των μαϊμού συντάξεων διενεργείται εδώ και επτά μήνες έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη με αφορμή τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με αυτές, ελάμβαναν 20.000 άτομα συντάξεις μαϊμού προκαλώντας ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας –σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο για 13 περιπτώσεις συντάξεων-μαϊμού προσκόμισαν στοιχεία στα Ταμεία, κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει τις εισαγγελικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα που διερευνώνται είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν σε απάτη και απιστία στην υπηρεσία, ενώ δεν αποκλείονται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά εκτός από τα πρόσωπα που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις, υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων και υπηρεσιακοί ή μη παράγοντες.


*Ρε μπας και μερικές από αυτές τις συντάξεις, τις παίρνουν παράνομα οι ίδιοι οι υπάλληλοι;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου