Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αναλήψεις από τράπεζα ~ Οι γύφτοι καραδοκούν...


Παρά τα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας οργανωμένα κυκλώματα και ομάδες (γύφτων) κακοποιών εξακολουθούν να ληστεύουν πολίτες έπειτα από αναλήψεις από υποκαταστήματα τραπεζών.

Οι επαγγελματίες του είδους δεν διστάζουν πλέον να έρθουν και σε συμπλοκή με τα θύματά τους και φαίνεται ότι αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο επεκτείνοντας τη δράση τους σε όλες τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.



Θύμα μιας τέτοιας ομάδας έπεσε χθες το πρωί ένας επιπλοποιός στο κέντρο της πόλης. Οι δύο δράστες παρακολουθούσαν τον 68χρονο άνδρα, ο οποίος είχε κάνει ανάληψη από τραπεζικό κατάστημα και κρατώντας την τσάντα του πήγε σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρεί, επί της οδού Σιατίστης. Οι άγνωστοι περίμεναν στην είσοδο, και μόλις ο 68χρονος βγήκε από την οικοδομή, περίπου στις 11 το πρωί, κινήθηκαν προς το μέρος του και άρπαξαν την τσάντα του, η οποία περιείχε 30.000 ευρώ. Στη συνέχεια ανέβηκαν σε μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Εκτιμάται ότι στην ομάδα συμμετείχε και τρίτο άτομο που βρισκόταν στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας από συλλήψεις του παρελθόντος οι ομάδες των κακοποιών συνήθως αποτελούνται από τρία άτομα -άνδρες και γυναίκες- και θύματά τους είναι κυρίως έμποροι και επιχειρηματίες ή υπάλληλοι επιχειρήσεων. Μερικές ομάδες χαρακτηρίζονται “οικογενειακές”, καθώς τα μέλη τους έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Στη Θεσσαλονίκη στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί έξι ομάδες, αλλά σήμερα εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται πάνω από δεκατέσσερις, με αθίγγανους σε ηγετικό ρόλο. Η δράση τους έχει επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ μέχρι πρότινος κινούνταν μόνο στα δυτικά, κυρίως στη Μοναστηρίου και τη Λαγκαδά.



Η μεθοδολογία

Ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων είναι ο εξής: Ένας κακοποιός -τις περισσότερες φορές γυναίκα, που δεν κινεί υποψίες- εισέρχεται στην τράπεζα, παριστάνει τον πελάτη και περιμένει στην αναμονή. Ο ρόλος της είναι να εντοπίζει όποιον κάνει ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού και να παρατηρεί τη χειραποσκευή που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά των χρημάτων. Στη συνέχεια ακολουθεί τον πελάτη κατά την έξοδό του από το κατάστημα, εντοπίζει το όχημα με το οποίο κινείται και ειδοποιεί τους συνεργούς, που βρίσκονται σε κοντινό σημείο και συνήθως έχουν μοτοσικλέτα.

Οι δύο κακοποιοί παρακολουθούν το υποψήφιο θύμα τους. Εάν σταθμεύσει το όχημά του για μικρό χρονικό διάστημα, αφήνοντας μέσα σε αυτό το φάκελο με τα χρήματα, οι δράστες σπάνε το τζάμι, παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται. Οι περιπτώσεις αυτών των κλοπών είναι οι περισσότερες, καθώς οι παθόντες λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους για μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορα σημεία, αφήνοντας τα χρήματα μέσα στο Ι.Χ.

Επίθεση είναι πιθανό να δεχτούν και όσοι σταθμεύουν το όχημά τους έξω από το σπίτι τους, όπως συνέβη χθες με τον άτυχο επιπλοποιό. Εάν ο πελάτης κινείται πεζός, περιμένουν να βρεθεί σε ερημικό σημείο, για να του επιτεθούν.

Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δράστες ακολουθούν τη μέθοδο “σκασμένο λάστιχο”, κυρίως σε στενούς δρόμους. Ειδικότερα δρουν ως εξής: Το θύμα που προηγουμένως έχει κάνει ανάληψη επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό του. Μόλις βάλει μπροστά τη μηχανή, οι δράστες περνούν από δίπλα με μηχανή και δείχνοντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ενημερώνουν τον οδηγό ότι δήθεν έπαθε λάστιχο. Εάν ο οδηγός κατέβει, για να δει τι συμβαίνει, αρπάζουν αστραπιαία την τσάντα και εξαφανίζονται.


Με συνοδεία για τα μεγάλα ποσά

Η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μεταβαίνουν στην τράπεζα με συνοδεία, όταν προτίθενται να κάνουν ανάληψη μεγάλων ποσών. Να μη σταθμεύουν το όχημα αφήνοντας μέσα σε αυτό τα χρήματα. Αν η στάθμευση και η αποβίβαση είναι αναγκαία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να γίνονται σε πολυσύχναστα μέρη και, αν αντιληφθούν οτιδήποτε ύποπτο, να ειδοποιούν την αστυνομία.

Τις αρχές πρέπει να ειδοποιούν και υπάλληλοι τραπεζών, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποια άτομα παραμένουν αδικαιολόγητα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων. Οι υπάλληλοι επιχειρήσεων στους οποίους ανατίθεται εργασία μεταφοράς χρηματικών ποσών καλό είναι να μην ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο και να αλλάζουν τις ώρες.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου