Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Να φύγεις κάδε, να πας αλλού!


Ο «πόλεμος» των κάδων μαίνεται με αμείωτη ένταση κάθε καλοκαίρι.

Επί χρόνια γείτονες, μερικές φορές και συγγενείς, φτάνουν συχνά στο σημείο να ανταλλάσσουν «μία καλημέρα» με το ζόρι, επειδή ο κάδος του ενός βρίσκεται κατά ένα μαγικό τρόπο κάτω από το σπίτι του άλλου.

Τα περιστατικά είναι εκατοντάδες. Οι άνθρωποι στο αρμόδιο γραφείο του δήμου ακόμη θυμούνται μία ανάλογη περίπτωση σε περιοχή της Τούμπας όπου δύο γείτονες...
 έφτασαν μέχρι και στα δικαστήρια, ανταλλάσσοντας αγωγές, επειδή διαφωνούσαν για τη θέση του κάδου μπροστά από την οικοδομή τους.


Να πάνε αλλού

Η βασική αξίωση όλων των αιτούντων είναι η εξής: «Ας φύγει ο κάδος από μπροστά μας και ας πάει δίπλα. Οπουδήποτε αλλού, όμως όχι εδώ». Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι αδύνατο, αφού οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται κατά το δυνατόν καλύτερα το σύνολο των περιοίκων μιας περιοχής.

«Σε μια άλλη περίπτωση, επί ένα μήνα, κάθε βράδυ, βάζαμε τον κάδο στη θέση του και την επόμενη μέρα τον βρίσκαμε απέναντι. Κάθε βράδυ για έναν ολόκληρο μήνα. Τελικά, βαρέθηκαν και ο κάδος έμεινε στη θέση του», διηγούνται υπάλληλοι της Καθαριότητας.

«Αν ικανοποιούσαμε όλα τα ανάλογα αιτήματα που φτάνουν σχεδόν καθημερινά σε μας, τότε δε θα υπήρχαν καθόλου κάδοι στην πόλη», προσθέτουν χαρακτηριστικά. «Είναι πάρα πολλοί οι κάτοικοι που ζητούν αλλαγή θέσης κάδου, συνήθως επικαλούμενοι πρόβλημα υγείας. Ορισμένα από αυτά τα αιτήματα γίνονται δεκτά, κυρίως όμως, όταν πρόκειται για λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οταν δηλαδή κάποιος νοικιάσει ένα εστιατόριο, φροντίζουμε ο κάδος που προϋπήρχε μπροστά στο εν λόγω κατάστημα, να μετακινηθεί. Τα περισσότερα αιτήματα όμως περί αλλαγής θέσης κάδου δε γίνονται δεκτά», ξεκαθαρίζουν.



Ανοιχτοί κάδοι

Δεκάδες, άλλωστε, είναι τα παράπονα πολιτών για το γεγονός ότι τα συνεργεία αποκομιδής αφήνουν ανοιχτούς τους κάδους των απορριμμάτων. «Οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ανοίξουν το καπάκι των κάδων και συνηθίζουν να αφήνουν τη σακούλα με τα σκουπίδια απέξω. Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια γίνονται στόχος των αδέσποτων που τα διασκορπίζουν δεξιά κι αριστερά, ενώ η δυσοσμία είναι σαφώς πιο έντονη», εξηγούν από την Καθαριότητα.


Κάδοι με «αποτύπωμα»

Τέλος στις συχνές μετακινήσεις των κάδων σκοπεύει να βάλει η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη διαγωνισμού που θα απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, ηλικίας κάτω των 40 ετών, προκειμένου να μας προτείνουν ιδέες για τη χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων στην πόλη, ώστε η εικόνα που θα προκύπτει να είναι πιο όμορφη και να διαφυλάττει την ευταξία στην πόλη. Εχω ήδη βρει μέσα από χορηγίες τα χρήματα για τα βραβεία που θα δοθούν. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κάδος απορριμμάτων θα φέρει ξεχωριστή σήμανση, ώστε οι υπηρεσίες του δήμου να γνωρίζουν πού πρέπει να είναι τοποθετημένος», τονίζει στον «Α» ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επόμενη φάση, ο χάρτης αυτός θα αποτυπωθεί και ηλεκτρονικά, ώστε με ειδική σήμανση που θα φέρει ο κάθε κάδος να μπορεί να εντοπίζεται ακόμη πιο εύκολα.


ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ / Αγγελιοφόρος

1 σχόλια:

st είπε...

Αν σας ενοχλούν οι κάδοι να ζητήσετε να κάνουν στην περιοχή σας οτι έχει κάνει ο δήμος θέρμης στο κέντρο του. Δεν έχει κάδους αλλα μεγάλα και βαθειά σαν πηγάδια σημεία όπου τα σσκουπίδια μαζεύονται ουσιαστικά υπόγεια μέσα σε μια τεράστια και γερή λινάτσα και έρχεται ο γερανός και την αλλάζει μια ή δυο φορές την βδομάδα και τέρμα. Ούτε κάδοι, ούτε καπάκια, ούτε μυρωδιές τίποτα. Μια χαρά.

Δημοσίευση σχολίου