Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τι αλλαγές φέρνουν οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ


Επί ποδός πολέμου δήμαρχοι και ΕΡΤ. «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ μονολογούσε πρόσφατα ότι, εάν συνυπολογιστεί ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι διμηνιαίοι και περιλαμβάνουν μια σειρά από φόρους, τέλη και χρεώσεις, αποδεικνύεται πως η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει σε ένα μέσο νοικοκυριό λιγότερο από το...
 κινητό τηλέφωνο, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή. Πάνω σε αυτήν τη διαπίστωση, λοιπόν, σκοπεύουν να «πατήσουν» οι αρμόδιοι φορείς που σχεδιάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος της επόμενης ημέρας, αφαιρώντας περιττές χρεώσεις υπέρ τρίτων από τη «λυπητερή» της ΔΕΗ. Στόχος, να στρωθεί το χαλί για νέες αυξήσεις στο ρεύμα.
Βεβαίως, τα σχέδια αυτά συναντούν ισχυρές αντιστάσεις, με δεδομένο ότι μεταξύ των χρεώσεων που επιχειρείται να απαλειφθούν από τους λογαριασμούς περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ. Ήδη οι δήμαρχοι, που έχουν πληροφορηθεί τους σχεδιασμούς, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς συνειδητοποιούν ότι δύσκολα θα υπάρξει άλλος εξίσου αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης, ο οποίος ταυτόχρονα να λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας απέναντι στο πολιτικό κόστος, αφού για τον μέσο καταναλωτή «για όλα φταίει η ΔΕΗ». Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται για την ΕΡΤ, όπου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ακόμα και για τη σκοπιμότητα ύπαρξης του συγκεκριμένου τέλους.

Φυσικά, οι αλλαγές που σχεδιάζονται γίνονται ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε επόμενο στάδιο να «εξορθολογιστούν τα τιμολόγια», φράση εξαιρετικά προσφιλής στους εκάστοτε διοικητές της ΔΕΗ, καθώς σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε αυξήσεις. Μια πρώτη γεύση, πάντως, για το τι έρχεται αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ, κατά την οποία η ανεξάρτητη Αρχή θα αποφασίσει για το ύψος της αναγκαίας αύξησης στο περίφημο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ). Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που μεταφράζεται σε αυξήσεις της τάξης του 10% σε ένα μέσο λογαριασμό των 1.300 κιλοβατωρών (σήμερα το τέλος είναι στα 5,4 ευρώ η μεγαβατώρα). Ωστόσο, το τελικό ποσοστό της αύξησης θα είναι μάλλον μικρότερο, καθώς το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε άλλα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο από το οποίο πληρώνονται οι πράσινες μονάδες.

Το crash test του τέλους ΕΤΜΕΑΡ για τον υφυπουργό Ενέργειας, Μ. Παπαγεωργίου, θα είναι το πρώτο από μια σειρά θέματα που καλείται να επιλύσει, με βασικό ζητούμενο την πλήρη αναμόρφωση του λογαριασμού που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές, ο οποίος περιλαμβάνει στρεβλώσεις, προβληματικές χρεώσεις και χαρακτηρίζεται από υπερφορολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού, σήμερα περίπου το 35% του λογαριασμού ρεύματος αποτελείται από φόρους και τέλη (χωρίς, βεβαίως, να υπολογίζεται το έκτακτο τέλος των ακινήτων).

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της ΡΑΕ για τους νέους λογαριασμούς ρεύματος, πάνω σε τρεις βασικούς άξονες αλλαγών, που θα επιτρέψουν στην αγορά και τη ΔΕΗ να ανασάνει χωρίς οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν. Το σενάριο για αυξήσεις χωρίς... αυξήσεις είναι λογικό να αντιμετωπίζεται θετικά από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο θα πρέπει να συμφωνηθούν ισοδύναμα μέτρα και λύσεις, τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με την τρόικα. Οι προτάσεις, πάντως, περιλαμβάνουν τα εξής:


Αλλαγή στις κλίμακες

Συζητείται η επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης, δηλαδή θα ισχύουν για όλους τους πελάτες οι ίδιες χρεώσεις. Σήμερα η τιμή του ρεύματος είναι διαφορετική, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Δηλαδή, με τη νέα κλίμακα, η φθηνή χρέωση στις 0-800 κιλοβατώρες θα ισχύει για όλους τους πελάτες και απλώς θα διαφοροποιείται το κόστος για την ενέργεια πάνω από την κάθε κλίμακα. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις κλίμακες: 0-800, 801-1.000, 1.000-2.000 και 2.000 κιλοβατώρες και άνω.


Νέα κατανομή στις ΥΚΩ

Προτείνεται να υπάρξει αλλαγή με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.


Κατάργηση σταυροειδών επιδοτήσεων

Να μην υπάρχουν χρεώσεις κάτω του κόστους, που ουσιαστικά επιδοτούνται από άλλους πελάτες (π.χ., αγροτικό τιμολόγιο).


Εισαγωγή ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής

Τα τιμολόγια θα αλλάζουν αυτόματα ανά εξάμηνο, ανάλογα με τα κόστη (τιμή του ρεύματος στη χονδρική).


Απεμπλοκή από τα τέλη

Αφορά τον δημοτικό φόρο, τα δημοτικά τέλη, το τέλος ΕΡΤ και το ΔΕΤΕ.


Μείωση της εξαντλητικής φορολόγησης

Εξέταση πιθανής μείωσης ΕΦΚ ή ΦΠΑ.



Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός, Μ. Παπαγεωργίου, τονίζει ότι βασικό μέλημά του είναι να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και, προτού αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουν πρώτα εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες δυνατότητες και το όποιο μέτρο να αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου λύσης για την αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ για την αποφορολόγηση των λογαριασμών, οι οποίοι, πάντως, τουλάχιστον για το 2012 και το 2013, θα περιλαμβάνουν -σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις- το περίφημο «χαράτσι». Οι όποιες αλλαγές -κι εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες- θα πρέπει να περιλαμβάνουν ισοδύναμα μέτρα.

Πρόβλημα, επίσης, υπάρχει με τις αντιδράσεις των δήμων και της ΕΡΤ, που, χωρίς τη ΔΕΗ, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να εισπράξουν έσοδα. Επί του παρόντος, πάντως, το υπουργείο φαίνεται να μεταθέτει για το 2013 τον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον διάλογο με τους φορείς για τις τελικές αποφάσεις, που θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, τις εισαγωγές ρεύματος, την πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτες και νερά, αλλά και τις αλλαγές για τις ΑΠΕ.


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Ιουλίου




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου