Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρύ οπλοστάσιο στα χέρια λαθρο-συμμοριών


Βαρύ οπλοστάσιο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για... πόλεμο, εντοπίζουν πλέον όλο και συχνότερα στα χέρια συμμοριών οι αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανησυχία προκαλεί στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τόσο η δύναμη πυρός και η ποικιλία των όπλων που οδηγούνται σε κατάσχεση, όσο και η ευκολία με την οποία τα προμηθεύονται οι δράστες.

Καλάσνικοφ, υποπολυβόλα τύπου Σκόρπιον, πιστόλια και περίστροφα, αλλά και χειροβομβίδες αποτελούν πλέον...
 απαραίτητο «αξεσουάρ» όχι μόνο μεγάλων συμμοριών που διαπράττουν οργανωμένες ληστείες τραπεζών ή χρηματαποστολών, αλλά ακόμη και μικροκακοποιών που «χτυπούν» ψιλικατζίδικα ή περίπτερα.

Αξιωματικοί εξηγούν πως από τις γειτονικές χώρες είναι πολύ εύκολο να περάσουν όπλα στην Ελλάδα, καθώς τα σύνορα είναι «τρύπια» λόγω της έλλειψης ελέγχων. Μάλιστα, ενδεικτικό της ευκολίας με την οποία πλέον οι κακοποιοί προμηθεύονται όπλα αποτελεί το γεγονός πως πρόσφατα οι αστυνομικοί του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν ένα ολοκαίνουργιο Καλάσνικοφ ρωσικής κατασκευής, μοντέλο 2012(!), το μοναδικό τέτοιου τύπου που έχει κατασχεθεί έως σήμερα σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο όπλο βρέθηκε στην κατοχή των μελών της συμμορίας των «ληστών με τα Καλάσνικοφ», που είχαν πραγματοποιήσει το διπλό θεαματικό «χτύπημα» στις τράπεζες του Ροδολίβους στις Σέρρες και της Κεραμωτής στην Καβάλα, γαζώνοντας στο... ενδιάμεσο και ένα αστυνομικό τμήμα.

Ελάχιστες οι κατασχέσεις

Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των όπλων που κυκλοφορούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως λόγω της ευκολίας με την οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί οπλισμό από γειτονικές χώρες. Ωστόσο, αυτό που όλοι τονίζουν με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως τα όπλα που οδηγούνται σε κατάσχεση και βρίσκονται στην κατοχή συμμοριών αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με αυτά που έχουν στα «οπλοστάσιά» τους οι εγκληματικές οργανώσεις που παραμένουν ασύλληπτες. Οπλα βέβαια μπορεί να υπάρχουν και σε «καβάντζες», που παραμένουν κρυφές και οι οποίες μπορεί να ανήκουν ακόμη και σε συμμορίες που έχουν εξαρθρωθεί.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως σε ολόκληρη την Ελλάδα κατασχέθηκαν την περσινή χρονιά 172 Καλάσνικοφ ή αυτόματα άλλου τύπου, 549 πιστόλια, 126 περίστροφα και 888 κυνηγετικά όπλα και όπλα τύπου Flobert. Από αυτά, τα έντεκα Καλάσνικοφ κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και 36 πιστόλια, πέντε περίστροφα, 44 πιστόλια κρότου - αερίου, δεκατρείς απομιμήσεις και 29 χειροβομβίδες. Επίσης, το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος της φετινής χρονιάς από τις αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη κατασχέθηκαν άλλα 7 Καλάσνικοφ, δύο πυροβόλα άλλου τύπου, 31 πιστόλια, 6 περίστροφα, 36 κυνηγετικά όπλα, 32 αεροβόλα, 26 πιστόλια κρότου - αερίου, ένα όπλο - μπρελόκ, 8 βλήματα - οβίδες, 16 απομιμήσεις, 2.388 φυσίγγια, 4 χειροβομβίδες, 6 πυροκροτητές και έξι όπλα ηλεκτρικών εκκενώσεων (taser).

Κατερίνα Αγοραστού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου