Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ντράγκι πάρτα όλα + Βίντεο


Aπεριόριστες αγορές ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Tο σχέδιο του Draghi, το οποίο ενδεχομένως να ονομάζεται "Monetary Outright Transactions" δηλαδή «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές», θα έχει ως κεντρική ιδέα τις απεριόριστες αγορές τριετών ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αντάλλαγμα...
 από τις χώρες αυτές την τήρηση των δεσμεύσεων στα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν συναντούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

Το σχέδιο θα εστιάζει μόνο σε κυβερνητικά ομόλογα, αντί για ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση του Draghi. Ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, παραμένει η μοναδική αντίθετη φωνή.
Για να "αποστειρώνει" τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα αφαιρεί από το σύστημα το ίδιο ποσό των χρημάτων που θα ξοδεύει, για να διασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο στην προσφορά χρήματος. Αν και η ΕΚΤ δεν περιμένει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αγορές ομολόγων, το σχέδιο του Draghi δεν προβλέπει τη διαμόρφωση κάποιων ορίων.

Η ΕΚΤ δεν θα έχει επίσης εξοφλητική προτεραιότητα (seniority) στα ομόλογα που θα αγοράζει. Επίσης, δεν πρόκειται να τεθούν δημόσιοι στόχοι για τις αποδόσεις ή ζώνες διακύμανσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο και δεν θα οριστούν ούτε εσωτερικά κάποιοι στόχοι και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας να πραγματοποιεί τις παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τους όρους του προγράμματος αύριο Πέμπτη.

Η ΕΚΤ στην περίπτωση που κάποια χώρα δε συναντά τις δεσμεύσεις της θα μπορεί είτε να πουλά τα ομόλογα που προηγουμένως αγόρασε είτε να σταματά τις αγορές ομολόγων.

Η διαρροή αυτών των πληροφοριών ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει αγορές 3τών ομολόγων με άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων, τόσο στα Ισπανικά, όσο και στα Ιταλικά ομόλογα. Επίσης, στην άνοδο των τιμών ακολούθησαν και τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο.









Eνημέρωση: Οι όροι Ντράγκι για αγορές ομολόγων


Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά υπό αυστηρούς όρους, με την ονομασία Monetary Outright Transactions, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια του ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ θα αφορά αποκλειστικά παρεμβάσεις από τη δευτερογενή αγορά, θα συνοδεύεται και από αυστηρούς όρους και ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα EFSF/ESM. Το πρόγραμμα αγορών θα αναστέλλεται σε περίπτωση που η χώρα δεν ευθυγραμμίζεται με τους όρους που το συνοδεύουν, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα αναζητηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ "στην εποπτεία και τον προσδιορισμό των όρων". Είναι ανεξάρτητο ίδρυμα, υπογράμμισε, "δεν μπορούμε εμείς να τους υποδείξουμε τι θα έπρεπε να κάνουν".

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, έως 3ετούς ωρίμανσης ενώ θα αφορά και χώρες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα (μνημόνιο) υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσβαση στις αγορές, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να αφορά και σε αγορές 10ετών ομολόγων με τρία χρόνια ακόμη ως τη λήξη.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο για το ποσόν που θα χρησιμοποιηθεί για τις αγορές τίτλων, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι αγορές ομολόγων θα είναι "αποστειρωμένες" (σ.σ. για τις αγορές που θα γίνονται θα «εξισορροπούνται» με άλλες πωλήσεις ενεργητικού από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να μην υπάρχει ‘εκτύπωση’ χρήματος) τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.


Οι όροι είναι απαραίτητοι για την ΕΚΤ ώστε να εκπληρώνει το ρόλο της, ανέφερε. "Το πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα δοθούν σε ξεχωριστό ανακοινωθέν.

"Είμαστε ξεκάθαρα εντός του πλαισίου της εντολής μας, δρούμε ανεξάρτητα", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του ευρώ στερούνται βάσης. "Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο", ξεκαθάρισε.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ αποδέχεται καθεστώς "ισότητας" με τους ιδιώτες πιστωτές, κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα αποδέχεται την απώλεια του seniority στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για τα επιτόκια δεν ήταν ομόφωνη καθώς καταγράφηκε μια διαφωνία.


Χαλαρώνουν οι κανόνες για εγγυήσεις

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ έλαβε αποφάσεις και για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων με βάση τους οποίους η κεντρική τράπεζα κάνει αποδεκτούς τίτλους ως εχέγγυα από τις τράπεζες της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, αίρεται η μίνιμουμ αξιολόγηση για τους τίτλους που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

"Μπορούμε να αποδεχτούμε όλα τα αγοραία εργαλεία χρέους σε όλα τα νομίσματα ως εχέγγυα", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Προβληματισμός για ανάπτυξη

O κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η νευρικότητα στις χρηματαγορές και η αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν το κλίμα στην Ευρώπη, απειλώντας να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι το 2012 θα κυμανθεί μεταξύ -0,6% με -0,2% και το 2013 μεταξύ -0,4% με 1,4%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κυμανθεί μεταξύ 2,4% με 2,6%, εκτιμά η κεντρική τράπεζα, ανεβάζοντας κατάτι την προηγούμενη πρόβλεψή της.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου