Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εισφορά αλληλεγγύης από τις 5.000 ευρώ ~ Χαράτσια-σοκ


Ακόμη μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν το 2013 για τουλάχιστον 4.000.000 φορολογούμενους, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα, προωθούν νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και περαιτέρω αλλαγές επί το δυσμενέστερο στην κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου και η τρόικα εξετάζουν μια νέα πρόταση-σοκ για επιβολή ελάχιστου φόρου εισοδήματος...
 700 ευρώ σε 780.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.


Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους Έλληνες πολίτες μέσω των ήδη γνωστών δυσμενών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φαίνεται ότι δεν έχουν κριθεί επαρκείς για να καλύψουν τις απαιτήσεις του νέου Μνημονίου σύμφωνα με τις οποίες τη διετία 2013-2014 πρέπει να επιβληθούν επιπλέον φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.

Για να καλυφθεί οριστικά το απαιτούμενο αυτό ποσό, ο υπουργός Οικονομικών και η τρόικα προσανατολίζονται στην επιβολή κι άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία:


1) Το ελάχιστο όριο ετήσιου ατομικού εισοδήματος – πραγματικού ή τεκμαρτού - πάνω από το οποίο επιβάλλεται η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης», δηλαδή το αφορολόγητο όριο της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», θα μειωθεί από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του ορίου αυτού θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012. Ουσιαστικά, το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα εξομοιωθεί με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Συνεπώς, από το επόμενο οικονομικό έτος η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» θα επιβάλλεται σε όσους αποκτούν ετήσια ατομικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου αυτού θα υποχρεωθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» 1% επί του συνολικού ατομικού εισοδήματός τους άλλοι 500.000 φορολογούμενοι οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι! Ειδικότερα, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν το 2013 ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ για το έτος 2012 θα πληρώσουν «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» 1%, δηλαδή από 50 έως 120 ευρώ, επιπλέον του κανονικού φόρου εισοδήματος. Επίσης, από την 1η-1-2013 θα παρακρατείται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% από τις μηνιαίες αποδοχές όσων μισθωτών και συνταξιούχων έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ.


2) Η υπόλοιπη κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα αλλάξει επί το δυσμενέστερο προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Σήμερα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με συντελεστή 1% σε ετήσια εισοδήματα από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ, 2% σε ετήσια εισοδήματα από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ, 3% σε ετήσια εισοδήματα από 50.000,01 έως 100.000 ευρώ και 4% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα σχεδιάζουν την επιβολή αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή και τροποποιήσεις στα κλιμάκιά της, ώστε όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ να πληρώνουν περισσότερη εισφορά. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πιθανότατα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 με συνέπεια περίπου 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ να πληρώσουν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, από την 1η-1-2013 από τους μηνιαίους μισθούς και τις μηνιαίες συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ θα παρακρατείται αυξημένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το έτος 2013.


3) Το τέλος επιτηδεύματος των 400-500 ευρώ εξετάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος 700 ευρώ το χρόνο, τον οποίο θα καταβάλλουν όλοι οι επιτηδευματίες που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα καθώς επίσης και όλα τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον δηλώνουν ζημίες ή μηδενικά εισοδήματα ή ετήσια εισοδήματα μέχρι 2.500 ευρώ! Στόχος του μέτρου αυτού, η επιβολή του οποίου δεν είναι βέβαιη αλλά μελετάται, είναι να διασφαλιστούν τα έσοδα του Δημοσίου από το ενδεχόμενο χιλιάδες μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και επιχειρηματίες να δηλώσουν σκόπιμα ζημίες ή μηδενικά ετήσια εισοδήματα ή ετήσια εισοδήματα πολύ χαμηλά, με σκοπό να αποφύγουν την υπερφορολόγηση με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ που αναμένεται να ισχύσει με τις νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος! Όποιος επιτηδευματίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα πάνω από 2.500 ευρώ θα πληρώνει μόνο τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί με βάση τον συντελεστή 28% και δεν θα υποχρεούται να καταβάλει πλέον τέλος επιτηδεύματος.

www.bankingnews.gr



Το σχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων


Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα


Έρχεται νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου.

Το υπουργείο προωθεί το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον ΦΑΠ ισχύει αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει καταγράψει τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη ΝΔ, Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:

1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο, αφού τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφωνόταν στις 100.000 ευρώ, αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από τον νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Οι διαφωνίες κατεγράφησαν και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνάντηση.

2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα θυμίζει την κλίμακα του ΦΑΠ. Θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Οσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές, που ενδεχομένως να φτάσουν το 2-3%.

3. Ο φόρος στα αγροτεμάχια μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν από τον φόρο εξαιρεθούν τελικά όλοι οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

4. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) για την ακίνητη περιουσία τους υπολογίζεται να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλουν.


Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου