Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Άει στο διάολο ρε λαμόγια


«Βρέχει» υπερωρίες στο ΟΑΚΑ ~ Ποσά υπερ-πολλαπλάσια μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ηλεκτρολόγοι που λαμβάνουν χρήματα από υπερωρίες, τα οποία αντιστοιχούν στο μέσο ετήσιο εισόδημα ενός δημοσίου υπαλλήλου, καθαριστές πισίνας που αμείβονται σαν πρωταθλητές κολύμβησης, νυχτοφύλακες με υπερωριακή απασχόληση που σε κάνει να νομίζεις ότι σε αυτή τη χώρα μονίμως αργεί να… ξημερώσει είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο ΟΑΚΑ:
 
Πρόκειται για χρήματα που έλαβαν ως υπερωρίες περισσότεροι από 250 εργαζόμενοί του κατά τη διάρκεια του 2011, το ύψος των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί και πρόκληση για χιλιάδες πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλος γραφείου που εργάζεται στο ΟΑΚΑ εμφανίζεται να λαμβάνει 13.636 ευρώ ως υπερωριακή απασχόληση, ενώ αρκετοί ακόμη συνάδελφοί του λαμβάνουν για υπερωρίες από 2.000 έως 5.000 ευρώ.

Eπτά κηπουροί εμφανίζονται να μοιράζονται μεταξύ τους 17.127 ευρώ, τα οποία τους δόθηκαν ως υπερωρίες για το 2011.

Υδραυλικός εμφανίζεται να λαμβάνει ποσό 7.078 ευρώ, ηλεκτροσυγκολλητής 4.490 ευρώ, χειριστής φωτοτυπικού 2.504 ευρώ και εργάτης 3.917 ευρώ.

Υπάρχει ηλεκτρολόγος που το 2011 έλαβε ως υπερωρίες 17.996 ευρώ. Ομοίως άλλοι συνάδελφοί του έβαλαν στην τσέπη τους ποσά που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13.000 ευρώ, ενώ νυχτοφύλακες του ΟΑΚΑ έλαβαν ως υπερωριακή απασχόληση ποσά μεταξύ 10.000 και 14.000 ευρώ.

Φύλακες έλαβαν υπερωρίες της τάξης των 3.000 και 7.000 ευρώ.

Στα προνομιούχα επαγγέλματα για να εξασκεί κάποιος στο ΟΑΚΑ, συμπεριλαμβάνεται όμως και εκείνο του καθαριστή πισίνας. Τέσσερις μάλιστα από αυτούς εμφανίζονται να μοιράζονται 17.782 ευρώ για τις εκτός ωραρίου υπηρεσίες.

Γιώργος Διονυσόπουλος


Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα » Πολιτική Χρήστος ΜπόκαςRSS ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ .Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων




Στην Βουλή η αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος για το «κρυφό δώρο» σε 60.000 υπαλλήλους υπουργείων

Στην Βουλή έφτασε η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για το «κρυφό δώρο» της κυβέρνησης σε 60.000 δημόσιους υπαλλήλους τους οποίους απαλλάσσει από ορισμένες «αιματηρές» διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων η εξαίρεση των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τις περικοπές στα επιδόματά τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν διαμορφωθεί οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και η οποία έχει κατατεθεί για κύρωση στην Βουλή περιλαμβάνει «κρυφό δώρο» για εφοριακούς, τελωνιακούς και άλλους 60.000 περίπου «προνομιούχους» υπαλλήλους υπουργείων. Συγκεκριμένα με την ρύθμιση οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, εργαζόμενοι στον τομέα των πετρελαιοειδών του υπουργείου Ανάπτυξης, κατηγορία υπαλλήλων του Εσωτερικών, οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, γεωπόνοι του Αγροτικής Ανάπτυξης, επιθεωρητές Υγείας, κ.ά. εξαιρούνται από ορισμένες «αιματηρές» διατάξεις του νόμου που επέβαλε το ενιαίο μισθολόγιο και επανακτούν το «δικαίωμα» να λαμβάνουν ως έξτρα, με την μορφή επιδόματος ποσά από 500 έως 1.200 ευρώ. Η «πρόκληση» δε αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να περάσει «υπογείως» την συγκεκριμένη διάταξη με την παλαιάς κοπής μεθοδολογία της νομοτεχνικής συγκάλυψης καθώς με την πρώτη ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου κανείς δεν μπορεί να καταλάβει περι τίνος πρόκειται.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του 4ου άρθρου του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρεται ότι: «2α. «η εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης β΄του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 αναστέλλεται μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων στις διατάξεις του άρθρου 19 του ίδιου νόμου. 2β: Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει την 30η Οκτωβρίου 2012».

Ποια είναι η μετάφραση; Ορισμένοι υπάλληλοι υπουργείων, προ ενιαίου μισθολογίου, λάμβαναν «προκλητικά» επιδόματα, τα οποία αποτελούσαν ένα δεύτερο μισθό καθώς κυμαίνονταν από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ. Με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, το 50% των επιδομάτων αυτών καταργήθηκε και το υπόλοιπο 50% αποφασίστηκε να αντικατασταθεί με το κίνητρο επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Με την δικαιολογία όμως ότι δημοσιονομικοί στόχοι δεν τέθηκαν για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους και άρα δεν θα μπορούσαν να πάρουν το σχετικό κίνητρο, το υπουργείο αποφάσισε να τους επαναφέρει στην προηγούμενη «χρυσή» κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι ορισμένες συντεχνίες του δημόσιου τομέα, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί οι οποίοι μπορούν να «απειλήσουν» με μείωση του ρυθμού είσπραξης φόρων προς τα δημόσια ταμεία, εξακολουθούν απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια τους την ώρα που ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας και συνολικά ο ιδιωτικός υφίσταται τις τραγικές συνέπειες των δημοσιονομικής πολιτικής.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου