Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων στη Ρόδο


Τούρκος υπήκοος χτύπησε μέσα σε τέμενος τον επίσημο ιμάμη.

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους και πρόκλησης, τούρκος υπήκοος από την Κωνσταντινούπολη εισέβαλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, στο τέμενος Ιμπραήμ Πασά στη Ρόδο και χτύπησε τον πρόσφατα τοποθετηθέντα ως ιμάμη της Ρόδου Χασάν Καρά Αλή.


Στον ιμάμη επετέθη και ο Μέτσο Ιλτέρ, που έχει σταλεί στο νησί από τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και με τη σαφή, επίσημη υποστήριξη τουρκικών κύκλων επιδιώκει να υποκαταστήσει την ελληνική Πολιτεία.

Τόσο ο κ. Ιλτέρ όσο και ο τούρκος υπήκοος (τα στοιχεία της ταυτότητάς του βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος») συνελήφθησαν από την αστυνομία έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο ιμάμης Χασάν Καρά Αλή και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Στο πλευρό του κ. Καρά Αλή ετάχθησαν όλοι οι πιστοί που βρίσκονταν εκεί όταν έλαβε χώρα το απίστευτο επεισόδιο. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου, καταδίκασε τους δύο άνδρες σε 21 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Μάλιστα, ο τούρκος υπήκοος πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής. Αντιθέτως, ο κ. Ιλτέρ αφέθηκε ελεύθερος να πάει σπίτι του, αλλά αμέσως βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει την ελληνική πλευρά και να απαιτήσει να του δοθεί άδεια για να κάνει προσευχή σε άλλο τέμενος του νησιού, το Σουλεϊμανίγιε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως υπήρξε κινητοποίηση τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών για να καλύψουν το γεγονός.

Το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης είναι ενδεικτικό της απόπειρας να δημιουργηθεί στη Ρόδο μια κατάσταση που να ομοιάζει με εκείνη που επί χρόνια καλλιεργήθηκε στη Θράκη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι άλλη από τη δημιουργία παράλληλων δομών που οδηγούν σε περιχαράκωση τους μουσουλμάνους και επιτρέπουν στην Αγκυρα να επιδιώκει να έχει λόγο σε ζητήματα που θα έπρεπε να ρυθμίζονται με σχετική ευκολία από την ελληνική Πολιτείας.
Η κωλυσιεργία της τελευταίας όμως έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία να επεκτείνει μια τακτική «α λα Θράκη» και στη Ρόδο, όπου κατοικεί η πλειονότητα των μουσουλμάνων των Δωδεκανήσων. Οι μουσουλμάνοι αριθμούν περίπου 4.000 σε δύο νησιά, στη Ρόδο και στην Κω. Είναι απολύτως ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία και το καθεστώς τους δεν διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάννης, άρα δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα.

Το προκλητικό επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης είναι το τελευταίο - μέχρι στιγμής - στο σίριαλ με την κάθοδο στη Ρόδο του κ. Ιλτέρ, ο οποίος με πρόσχημα τη μη ύπαρξη ιμάμη για τους μουσουλμάνους του νησιού επεδίωξε, σε συνδυασμό με την αμέριστη υποστήριξη τουρκικών κύκλων, να αναδειχθεί de facto σε θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων που κατοικούν στο σμαραγδένιο νησί.

Υστερα από δύο καλοκαίρια καθυστερήσεων η ελληνική Πολιτεία κατάφερε, επιτέλους, εφέτος να τοποθετήσει ως ιμάμη τον κ. Καρά Αλή, προκαλώντας, όπως αποδεικνύεται, την μήνιν του κ. Ιλτέρ και των υποστηρικτών του.


Αθανασόπουλος Άγγελος




Δείτε ακόμη:
«Μοντέλο Θράκης» θέλει η Άγκυρα στη Ρόδο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου