Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Άντε καλή αρχή να 'χουμε


Αύριο Κυριακή φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του τέως υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Στην Πάτρα θα βρεθεί την Κυριακή και ο υπουργός...
 Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης -έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος. Παράλληλα, επισήμανε τις προσπάθειες του κ. Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρίας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας», για να προσθέσει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως, όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι, ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης, για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου