Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αντώνη, απόλυσέ τους όλους!


Ήταν ένα μήνυμα χτες στο twitter, με αφορμή την νίκη της συντεχνίας των υπαλλήλων της Βουλής σε βάρος της Δημοκρατίας. «Που να στείλω βιογραφικό; Θεολόγος & Πολιτικός Επιστήμονας με 6χρονη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά. 30 Μήνες και 7 μέρες ΑΝΕΡΓΟΣ». Η χτεσινή ημέρα ήταν μία κακή ημέρα. Σήμερα μπορεί να ξημερώσει μία καλή ημέρα. Απολύστε τους όλους κύριε Σαμαρά!

Κύριε Σαμαρά τολμήστε το και βάλτε τα με τις σκληρές συντεχνίες των βιαστών της Δημοκρατίας.
 Τολμήστε και στείλτε τους στην ανεργία. Απολύστε όσους εκβιάζουν την Δημοκρατία. Όσους απειλούν τους πολίτες με καταλήψεις και άνομες ενέργειες. Κάντε εσείς μία πραγματικά επαναστατική πράξη και γράψτε το όνομά σας στην Ιστορία.

Είναι ντροπή. Είναι όνειδος για αυτή την χώρα τα όσα συνέβησαν χτες. Μία χούφτα προνομιούχοι που διορίστηκαν κι από εσάς, κύριε Σαμαρά, απείλησαν τους Θεσμούς. Με όπλο το κλείσιμο της Βουλής εκβίασαν και πέτυχαν την προάσπιση των κεκτημένων τους.

Η ελληνική αριστερά πρωτοστάτησε στον «δίκαιο αγώνα». Το ίδιο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στο μέλλον θα πρέπει όλοι αυτοί να απολογούνται καθημερινά για το έγκλημα που διέπραξαν χτες σε βάρος της Δημοκρατίας. Δεν περιμένουμε να ντραπούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχει χάσει αυτή την ικανότητα. Θα πρέπει, όμως, όπου τους βρίσκουμε να τους αναγκάζουμε να απαντούν: Γιατί αυτοί κι όχι εγώ;

Τι στο διάολο περισσότερο έχουν αυτοί που διορίστηκαν στην Βουλή απ’ όλα τα κόμματα σε σχέση με 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν την σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας; Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς; Είναι δυνατόν να γίνεται επανάσταση επειδή εξομοιώνουν τους προκλητικά προνομιούχους υπαλλήλους της Βουλής με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους; Θα μου πείτε ότι κατά τον ίδιο τρόπο οι δημοσιογράφοι εκβιάζουν για να μείνει το δικό τους ταμείο ευγενές και να μην «βρωμιστεί» από άλλους εργαζόμενους, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ για να παραμείνουν αιωνίως δημόσιοι υπάλληλοι κλπ. Ο κάθε ένας με τα όπλα του. Συγνώμη, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε...

Στην ιστορία των υπαλλήλων της Βουλής, όμως, υπάρχει μία διαφορά: Απείλησαν τον ίδιο τον Θεσμό. Γι΄ αυτό και μόνο τον λόγο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει σήμερα να τους στείλει όλους στον διάολο. Και αμέσως να προκηρύξει διαγωνισμό για να καταλάβουν τις θέσεις των εκβιαστών άνθρωποι που τις έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι οι γιοί και οι θυγατέρες των πολιτικών μας. Για εκτροπή σας κατηγόρησαν κύριε Σαμαρά οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Κάντε λοιπόν κάτι πραγματικά επαναστατικό και αφήστε τους να φωνάζουν. Θα είναι λίγοι...

Θανάσης Μαυρίδης / capital.gr



3.000 ευρώ μισθός, 250.000 εφάπαξ, συνολική μισθοδοσία 106 εκ ευρώ το χρόνο...


Το iefimerida.gr αποκαλύπτει σήμερα όλα τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Αποκαλύπτει επίσης ότι το μίνι «πραξικόπημα» που έκαναν χθες το βράδυ όταν ανακοινώθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι θα ενσωματωθούν στο ενιαίο μισθολόγιο εξόργισε τον πρωθυπουργό σε τέτοιο σημείο που αποφάσισε προς στιγμήν να δώσει εντολή για πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων.

Σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης όποιος υπάλληλος δεν δεχθεί να εργαστεί απολύεται αυτόματα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε, μάλιστα, εντολή να συνταχθεί και το σχετικό ΦΕΚ πολιτικής επιστράτευσης, αποφασισμένος να τελειώσει με τα προκλητικά προνόμια μιας συντεχνίας που εξοργίζει το κοινό αίσθημα.
Η απόφαση άλλαξε όταν ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι για να επικυρωθεί το ΦΕΚ και να γίνουν οι κοινοποιήσεις σε κάθε υπάλληλο της Βουλής απαιτούνταν δύο ώρες. «Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστούν τα μέτρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός και έδωσε εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα να πάρει πίσω τη διάταξη αλλά να την επαναφέρει σύντομα.


Το μίνι-«πραξικόπημα»

Με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργούνται ειδικά προνόμια των παραχαϊδεμένων υπαλλήλων της Βουλής, που πολλές φορές έχουν προκαλέσει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Το χθεσινοβραδινό μπάχαλο, το οποίος περιέγραψε αναλυτικά το iefimerida.gr, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση αλλά η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή.


Tα προκλητικά προνόμια και τα τρελά λεφτά

Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως κατά μέσο όρο συν τα υπόλοιπα προνόμια που παρατίθενται παρακάτω. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.

Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.

Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.

Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που άλλος εργαζόμενος έχει. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου βρίσκονται τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα. Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργήθηκε κι άλλος παιδικός σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).

Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.

Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.

Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7%

Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!

Μετά το σάλο που προκλήθηκε και την οργισμένη παρέμβαση του Πρωθυπουργού να μην δοθεί, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα έγιναν κόκκινο πανί για τους υπαλλήλους της Βουλής.

«Αλήτες δημοσιογράφοι, μας κάψατε» και «Και τώρα τι καταλάβατε; Καθάρισε ο τόπος;» έλεγαν στους δημσοιογράφους. Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι της Βουλής κατηγορούσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για «επιχείρηση στοχοποίησής» τους σχετικά με την αποκάλυψη του προκλητικού εκλογικού επιδόματος και τη συνακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη σχετική απόφαση. Χαρακτηριστικά, το επίδομα αυτό εγκρίθηκε για τους δύο μήνες όπου η Βουλή ήταν κλειστή!

Όπως δήλωσε ο κ. Πολύδωρας, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής, βάσει νόμου, δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ότι πρώτη η κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είχε «θεσπίσει» την χορήγηση του συγκεκριμένου μετεκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους τους κοινοβουλίου. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Βουλής επισκέφθηκαν τον κ. Πολύδωρα λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και του ζήτησαν την καταβολή του επιδόματος. Συνολικά ζήτησαν 4.000 ευρώ για κάθε έναν για τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις Μαϊου και Ιουνίου.



Πόσοι είναι οι υπάλληλοι της Βουλής

Το μόνιμο προσωπικό της Βουλής ήταν ως το 2010 1.340 άτομα. Εξ αυτών 1.200 είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.

Η συνολική μισθοδοσία για τους υπαλλήλους της Βουλής 106 εκατ. Ευρώ.

Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. Προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά.

Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομάτης.


iefimerida.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τουλαχιστον αυτοί δεν τρώνε από μίζες και κάνουν τις υπηρετριες των βουλευτών τοσα χρονια.

Δημοσίευση σχολίου