Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πιάσανε τους ληστές του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας (Βίντεο + Φωτό)


Βρέθηκαν και τα 76 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων (παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας), όπως ανακοίνωσε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην κλοπή που είχε διαπραχθεί στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, είδηση που είχε κάνει το γύρο του κόσμου.


Αναζητούνται δύο ακόμη άτομα. Βρέθηκαν θαμμένα τα κλαπέντα εκθέματα σε λόφο κοντά στην περιοχή.


Τρεις συλλήψεις για την κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Ειδικότερα, συνεληφθησαν τρεις (ανθ)Έλληνες, ηλικίας 41, 36 και 50 ετών, όλοι με καταγωγή από την Πάτρα. Μάλιστα, ο 41χρονος δήλωνε άνεργος και ζούσε στην Αθήνα πουλώντας μικροαντικείμενα την περιοχή του Μοναστηρακίου.

Μετά από μεθοδευμένη έρευνα, αστυνομικός της Ασφάλειας κατάφερε να έλθει σε επαφή με τον 41χρονο, στον οποίο εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και άρχισε μαζί του διαπραγματεύσεις.


Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν χρυσό δαχτυλίδι του 15ου π.Χ. αιώνα, το οποίο είναι και το σπουδαιότερο αντικείμενο απο τα κλαπέντα και ξεκίνησαν από το ποσό του 1.500.000 ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Χθες το μεσημέρι ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία.

Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των 300.000 ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Μάλιστα, όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει τον 41χρονο, εκείνος τον απείλησε με όπλο. Τότε επενέβησαν άλλοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Οι άλλοι δύο, ο 36χρονος και ο 50χρονος περίμεναν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όπου και συνελήφθησαν.


Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι του 13ου αι. πΧ

Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι του 13ου αι. πΧ.


Λίγο αργότερα οι συλληφθέντες αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι είχαν θάψει τα κλοπιμαια σε χωράφι στην περιοχή Κοσκινά, όπου και βρέθηκαν μέσα σε τσουβάλια.

Η αστυνομία αναζητά ακόμη δύο άτομα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.

Τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους.
Μελαμβαφής κάνθαρος, ένα από τα κλαπέντα αντικείμενα του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας


Μελαμβαφής κάνθαρος, ένα από τα κλαπέντα αντικείμενα του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «η σημερινή μέρα είναι μία σημαντική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι όμως μία σημαντική ημέρα και για την Ελληνική Αστυνομία. Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και την σύλληψη των δραστών για την «μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα».

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η χώρα δεν γίνονται «εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ειδώλιο ίππου της Γεωμετρικής Εποχής
Ειδώλιο ίππου της Γεωμετρικής Εποχής


Το χρονικό της κλοπής στο Μουσείο

Κρατώντας πιστόλι και φορώντας στολές παραλλαγής, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Μουσείο στις 7.34 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου σχεδόν ταυτόχρονα με την γυναίκα - φύλακα.
Η φύλακας είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό και κατευθυνόταν σε άλλο χώρο του Μουσείου για να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο σύστημα.

Οι δύο δράστες αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη γυναίκα. Την φίμωσαν με μονωτική ταινία και αφού την έδεσαν σε μία καρέκλα της ζήτησαν να τους δείξει που βρίσκεται το «χρυσό στεφάνι» και τα «γραμματόσημα».

Η υπάλληλος τούς απάντησε ότι στο Μουσείο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα.
Αρχισαν τότε να σπάνε με ένα σφυρί τις προθήκες, όπου εκτίθενται τα, ανεκτίμητης αξίας για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, εκθέματα και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Αφαίρεσαν 77 εκθέματα και εγκατέλειψαν το χώρο με την ησυχία τους. Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, οι δράστες άρπαξαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι -σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.
Η κλοπή στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας είχε κάνει το γύρο το κόσμου με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτενή αναφορά στο περιστατικό.


Τζαβάρας: Θετικό μήνυμα η σύλληψη των δραστών της κλοπής

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας», τονίζει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή:Το Έθνος


































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου