Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κομοτηνή ~ Μια σχολή κατεστραμμένη και οι φόβοι μιας κοινωνίας που επιβεβαιώθηκαν +Βίντεο


Ο αστυνομικός έλεγχος και η διάδοση της φήμης μεταξύ των (λαθρο)μεταναστών ότι αστυνομικός "έσκισε ένα κοράνι" προκάλεσε την "εξέγερση" προχθες το μεσημέρι.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δεκάδες (λαθρο)μετανάστες συνελήφθησαν.

Η αστυνομία διενήργησε έλεγχος στους κοιτώνες καθώς είχε υπόνοιες για απόδραση, κατά τη διάρκεια του οποίου κατασχέθηκαν μαχαίρι, κατσαβίδι, ψαλίδι και αυτοσχέδια σκάλα.:


Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου, Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr/



Μία σχολή κατεστραμμένη και οι φόβοι μιας ολόκληρης κοινωνίας που επιβεβαιώθηκαν περίτρανα είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής εξέγερσης στο τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, που έληξε με τραυματισμούς αστυνομικών και συλλήψεις (λαθρο)μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν οι αστυνομικοί της σχολής ήρθαν αντιμέτωποι με τους εξαγριωμένους (λαθρο)μετανάστες. Είχε προηγηθεί ένας εξονυχιστικός έλεγχος στους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνται οι (λαθρο)μετανάστες, καθώς οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι επίκειται εξέγερση. Ο έλεγχος έφερε στο φως ευρήματα που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, καθώς βρέθηκαν λοστοί, κατασκευασμένοι από τα σίδερα των κρεβατιών, σχοινιά από τα σεντόνια που έσκισαν και διάφορα άλλα εργαλεία, που οι μετανάστες έφτιαξαν καταστρέφοντας ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό των δωματίων τους.

Κάθε τι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην προσπάθεια των (λαθρο)μεταναστών να δραπετεύσουν κατασχέθηκε από την αστυνομία. Η ενέργεια αυτή και η διάδοση της φήμης μεταξύ των μεταναστών ότι αστυνομικός έσκισε ένα κοράνι προκάλεσε την εξέγερση χθες το μεσημέρι. Οι (λαθρο)μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι εκείνη την ώρα τελούνταν αγιασμός για τους δόκιμους αστυφύλακες και έβαλαν φωτιά σε στρώματα και σεντόνια που είχαν συγκεντρώσει στον προαύλιο χώρο των κοιτώνων.



ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ (ΛΑΘΡΟ)ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι 550 μη νόμιμοι μετανάστες άρχισαν να προκαλούν εκτεταμένες φθορές στους κοιτώνες, ξηλώνοντας τα σίδερα από τα κρεβάτια, τις πόρτες και την οροφή, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιές. Αμέσως, έσπευσαν να αποκαταστήσουν την τάξη οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου, ενώ στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από κάθε γωνιά του νομού Ροδόπης.

Ο καπνός από τα στρώματα που καίγονταν ήταν ορατός σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, οπότε κλήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής για να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Τουλάχιστον τρία πυροσβεστικά οχήματα και μεγάλη δύναμη ανδρών συνέδραμε στην κατάσβεση, παραμένοντας για πολλές ώρες στη σχολή, αφού συνεχώς δημιουργούνταν καινούργιες εστίες πυρκαγιάς. Στον προαύλιο χώρο των κοιτώνων όπου φιλοξενούνται οι (λαθρο)μετανάστες διαμορφώθηκε ένα πολεμικό σκηνικό, που διήρκησε για περισσότερο από μία ώρα.

ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΡΙΨΗ ΧΗΜΙΚΩΝ


Οι (λαθρο)μετανάστες, χρησιμοποιώντας τα σίδερα που ξήλωσαν από τους κοιτώνες, συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν. Για αρκετή ώρα (λαθρο)μετανάστες και αστυνομικοί επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν πετροπόλεμο, ενώ ως όπλα από τους (λαθρο)μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν και κομμάτια γυαλιών από τα σπασμένα τζάμια των κοιτώνων. Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Εκεί τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε πως ο ένας από αυτούς έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι οπότε και έγιναν ράμματα, ενώ ο άλλος θλαστικό τραύμα στον αριστερό μηρό. Οι άλλοι δύο έφεραν επιπόλαια τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους κυρίως από τα γυαλιά. Κανένας από τους τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς δεν χρειάστηκε να παραμείνει για νοσηλεία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.


ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να ελέγξουν την κατάσταση τουλάχιστον μία ώρα μετά και αφού στο έργο συνέδραμαν και αστυνομικοί από τη γειτονική Ξάνθη. Στο μεταξύ οι (λαθρο)μετανάστες είχαν προλάβει να καταστρέψουν όχι μόνο τους κοιτώνες, αλλά και ένα αστυνομικό λεωφορείο που στάθμευσε στο χώρο μεταφέροντας διμοιρίες. Μόνο με την έφοδο των ΜΑΤ κατέστη δυνατό ο έλεγχος των εξεγερμένων. Οι (λαθρο)μετανάστες επέστρεψαν στους κοιτώνες τους και άμεσα άρχισε η καταμέτρηση τους, αφού οι αστυνομία στη διάρκεια εφόδου διαπίστωσαν ότι είχαν καταφέρει να κόψουν μέρος της προστατευτικής περίφραξης με ορατό το ενδεχόμενο απόδρασης. Τελικά αυτό απεφεύχθη χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά την καταμέτρηση έγιναν και συλλήψεις (λαθρο)μεταναστών.


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας εκδόθηκε αργά το απόγευμα και ανέφερε τα εξής: «Το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών Κομοτηνής, ομάδες αλλοδαπών προχώρησαν σε ταραχές, προκαλώντας φθορές στους εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό δυο κοιτώνων, ενώ επιπλέον έβαλαν φωτιά στον προαύλιο χώρο, χρησιμοποιώντας στρώματα, είδη κλινοστρωμνής και ρουχισμό. Στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, εκσφενδόνιζαν πέτρες, γυαλιά, ξύλα, σίδερα και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 4 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν φθορές και σε ένα υπηρεσιακό λεωφορείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τους αλλοδαπούς στους κοιτώνες τους και να αποκαταστήσουν την τάξη. Σημειώνεται ότι, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια απολύμανσης, βρέθηκαν στους χώρους του Κέντρου και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, ένα κατσαβίδι, ένα ψαλίδι και μια αυτοσχέδια σκάλα. Για την ταυτοποίηση των υπαιτίων και το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνει και πάλι ότι η βούληση της συντεταγμένης Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης εκφράζεται, κατά τρόπο αδιαπραγμάτευτο, στο ακόλουθο τετράπτυχο:

- άσυλο, για όσους το δικαιούνται,

- εθελούσια επιστροφή, μέσω των ειδικών προγραμμάτων, για όσους εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον,

- αναγκαστική απέλαση, για όσους συλλαμβάνονται και

- παραμονή στα Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής ή απέλασης».

Το θέμα της λειτουργίας του κέντρου κράτησης σε εγκαταστάσεις της σχολής αστυφυλάκων στην Κομοτηνή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα. Σε διαδηλώσεις που είχαν γίνει στην πόλη είχαν συμμετάσχει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, δήμαρχοι των Δήμων, μητροπολίτες, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και πολίτες. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν χθες τον πλέον χειρότερο τρόπο.


ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ, ΛΕΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν η έκρηξη αυτή θα ερχόταν, το είχαμε προβλέψει το είχαμε επισημάνει ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις ασφαλούς φύλαξης, τραυματίστηκαν συνάδελφοι η σχολή καταστράφηκε» είπε η πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά, που κατέφθασε στη σχολή μόλις ενημερώθηκε για την εξέγερση μαζί τον γραμματέα κ. Χατζηδημητρίου. Προειδοποιούσαμε για την επικινδυνότητα κράτησης μεταναστών σε αυτό το χώρο, τόνισε η κ. Τζατζανά θυμίζοντας τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι οι μετανάστες θα αποχωρήσουν όταν αρχίσει η εκπαίδευση των δοκίμων αστυφυλάκων. Η ίδια έκανε γνωστό ότι για τη φύλαξη 550 μεταναστών έχει διατεθεί αστυνομική δύναμη μόλις 15 ατόμων. Επί τόπου βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης που μίλησε για σχέδιο αντιμετώπισης διαμονής των μεταναστών, αφού οι καταστροφές δεν επιτρέπουν να επιστρέψουν στους θαλάμους, καθώς έσπασαν όλα τα τζάμια των κοιτώνων, έκαψαν τα στρώματα, γκρέμισαν τοίχους και κουφώματα.

Διαμαρτυρία έξω από τη σχολή πραγματοποίησαν νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής.

Ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και η πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά είχαν προειδοποίηση σε διαμαρτυρίες τους για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η κράτηση (λαθρο)μεταναστών στη σχολή.            

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου