Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η μεγάλη απαγωγή ~ Στρατηγός Κράιπε (Βίντεο)


Σαν κινηματογραφική ταινία η απαγωγή του Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων των Γερμανών του Φρουρίου της Κρήτης Χάινριχ Κραϊπε από τις αγγλικές και ελληνικές κατασκοπικές δυνάμεις στις 26 Απριλίου του 1944 στις Αρχάνες της Κρήτης.

Ο Ηλίας Αθανασάκης, ο μοναδικός Έλληνας επιζών, που συμμετείχε στην απαγωγή του Διοικητή, αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της απαγωγής, την πραγματοποίησή του και την πορεία στα σκληροτράχηλα βουνά της Κρήτης ως τον...
 Όρμο Ροδάκινου. Ο Γιώργος Χαροκόπος, ο Σύνδεσμος της Αντίστασης στην Κρήτη, περιγράφει τις στιγμές αγωνίας της αναμονής στον Όρμο του Ροδάκινου, όπου περίμεναν την τορπιλάκατο, που θα μετέφερε τον απαχθέντα Γερμανό Διοικητή στην Αίγυπτο.

Ο Ηλίας Αθανασάκης και ο Γιώργος Χαροκόπος εξιστορούν τα γεγονότα, που ακολούθησαν την άφιξή τους στην Αίγυπτο. Η απαγωγή αυτή θεωρήθηκε το τολμηρότερο εγχείρημα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μια εξαίρετη πράξη αντίστασης, που τόνωσε το ηθικό και την υπερηφάνεια των Κρητικών, αλλά και όλων των Συμμάχων και έπληξε το γόητρο του Γερμανικού Στρατού. Στον Ταγματάρχη Πατρικ Λιφερμορ και τον Λοχαγό Ουίλιαμ Στανλεϊ Μος, που υπήρξαν οι οργανωτές της μεγάλης απαγωγής, απονεμήθηκε το ανώτερο παράσημο της Μεγάλης Βρετάνιας.

Ο Ηλίας Αθανασάκης, με δάκρυα στα μάτια, εκφράζει το παράπονό του για τη μη αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα. Πλούσιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό εμπλουτίζει τις διηγήσεις των Κρητικών Αντιστασιακών και ταξιδεύει στους τηλεθεατές στο χρόνο και στο χώρο, στην ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου