Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Πίνω αλκοόλ σαν ρουφήχτρα -Μπορεί να παχύνω;


Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές άχρηστες θερμίδες από οινόπνευμα (7 θερμίδες ανά γραμμάριο) και υδατάνθρακες (κυρίως ζάχαρη).

Το αλκοόλ προκαλεί ταχύτατη αφυδάτωση και δηλητηρίαση του οργανισμού με ταυτόχρονη υπογλυκαιμία. Δεν μεταβολίζεται αλλά περνά ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως μέθη κι εξαρτάται κυρίως από το είδος των ποτών που πίνουμε και την ποσότητά τους σε σχέση με το σωματικό μας βάρος.

Για να αδυνατίσετε:




Ø Αποφύγετε (όσο περισσότερο μπορείτε) τα αλκοολούχα ποτά – οι μισοί τουλάχιστον παχαίνουν επειδή πίνουν πολύ κι όχι επειδή τρώνε πολύ.


Ø Η μετρημένη χρήση αλκοόλ πιθανά κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γι’ αυτό εάν πίνετε ένα ποτηράκι περιστασιακά (π.χ. λίγο κρασί χωρίς χημικά πρόσθετα), δεν πρόκειται να σας βλάψει, αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει το ρυθμό μείωσης του βάρους σας. Από την άλλη μεριά, η υπερβολική καθημερινή χρήση αλκοόλ θα σας προσθέσει άχρηστες θερμίδες, θα βλάψει το συκώτι σας και θα αυξήσει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου και του λάρυγγα.


Ø Αποφύγετε τα «σφηνάκια» και τα αγνώστου προέλευσης ποτά. Η κατανάλωση νοθευμένων ποτών (οι αποκαλούμενες «μπόμπες»), επιταχύνει τη διαδικασία μέθης και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.


Ø Όταν πίνετε, να πίνετε πάντα μαζί με φαγητό (ποτέ με άδειο στομάχι) και κατά προτίμηση μαζί με γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες.


Ø Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με ξηρούς καρπούς ή αλμυρά σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κλπ.). Θα πιείτε και θα φάτε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει και έχετε υπολογίσει.


Ø Οι θερμίδες των οινοπνευματωδών ποτών εξαρτώνται από την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ και την τυχόν πρόσθετη ζάχαρη, ανάλογα με τη μάρκα. Νερό, πάγος και σόδα δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες στα ποτά, τα αναψυκτικά light προσθέτουν από 0,3 έως 1,2 θερμίδες ανά 100 γρ., τα κλασικά αναψυκτικά (με ζάχαρη) από 30-45 θερμίδες ανά 100 γρ., οι φυσικοί χυμοί (χωρίς ζάχαρη) από 45-55 θερμίδες ανά 100 γρ. και το τόνικ (με ζάχαρη) περίπου 120 θερμίδες το κουτάκι.



Ø Αν συνοδεύετε τα ποτά σας με σνακ, συνυπολογίστε 40-50 θερμίδες για κάθε 5 μεγάλους ή 10 μικρούς ξηρούς καρπούς και 450-550 θερμίδες για κάθε σακουλάκι (100 γρ.) πατατάκια ή γαριδάκια.


Πηγή: «Οδηγός διατροφής για αποτελεσματικό και μόνιμο αδυνάτισμα», Σ. Δεδούκος – Φ. Τσούμος
Εκδόσεις Αθλότυπο, Αθήνα 2005
siga.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου