Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

To αλκοόλ είναι φάρμακο και άλλες 5 αλήθειες διατροφής


Έχεις βαρεθεί να ακούς καθημερινά χιλιάδες βαρύγδουπους κανόνες υγιεινής διατροφής, τόσο που έχεις μπερδέψει την αλήθεια με το ψέμα. Βρετανοί ερευνητές που έχουν εντρυφήσει στα διατροφικά θέματα μας δίνουν το αναθεωρημένο top 5+1 όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μη μπερδεύεσαι, πατριώτη. Δεν εννοούμε να καταντήσεις μπεκροκανάτα (...)

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι κατέδειξε πως...
 η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -υπολόγισε τη στα δύο ποτηράκια ημερησίως- αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής κατά 14-25%. «Το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που υπερτερούν των όποιων κινδύνων αυτό συνεπάγεται» πιστοποιεί ο Γουίλιαμ Γκάλι, ιατρικός ερευνητής και καθηγητής. Στην υγειά μας, λοιπόν!


Το κολατσιό μπορεί να σε αδυνατίσει

Όποιος επιμένει ότι με τρία γεύματα ημερησίως θα αποκτήσεις κορμί-κολόνα είναι τουλάχιστον ανίδεος. Το κλειδί είναι τα πολλά μικρά γεύματα με χαμηλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ένα υγιεινό σνακ κρατά σε εγρήγορση το μεταβολισμό και ενισχύει την καύση του λίπους, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους, ενώ η πείνα μεταξύ των γευμάτων μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού» λέει η διατροφολόγος Κέιτ Πέρσι, συγγραφέας του Go Faster Food. «Υγιεινά μικρογεύματα είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα κρακεράκια ολικής αλέσεως, οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα ή τα smoothies». Δυστυχώς για σένα, τα πατατάκια, οι σοκολάτες και τα γλυκά δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη λίστα με τα προτεινόμενα σνακ.


Εμπιστεύσου τη διψά σου

Ξέχνα το παραμύθι «οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα». Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να επιβιώσει. Χωρίς αυτό ξεγράφεται από το χάρτη της ζωής το λιγότερο σε 13 μέρες, τη στιγμή που χωρίς φαγητό μπορεί να επιζήσει για τουλάχιστον ένα μήνα. Σύμφωνα με τη δρα Μαργκαρίτα Μακάρτνεϊ, κορυφαία γιατρό από τη Γλασκόβη «το "οκτώ ποτήρια" είναι μια ανοησία που πρέπει να καταρριφθεί». Αντ΄ αυτού, άκου τη δίψα σου. «Το σώμα σου ξέρει να σου πει πότε να πιεις» υποστηρίζει η Μακάρτνεϊ και δεν εννοεί μόνο να πίνεις νερό. «Τα φρούτα τα λαχανικά και οι χυμοί τους, οι σούπες, οι σαλάτες, το γάλα και οι γρανίτες είναι επίσης υγρές τροφές» λέει ο δοατροφολόγος Εριέτα Μπάλεϊ. Ακόμα και ο καφές κάνει, αφού περιέχει αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά και μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες για κατάθλιψη, αρκεί βέβαια να καταναλώνεται με μέτρο.


Το κατεψυγμένο φαγητό είναι και θρεπτικό

Οι κακές γλώσσες λένε ότι τα κατεψυγμένα είναι ανθυγιεινά. Μύθος που αλήθεια δεν ξέρουμε από πού προκύπτει. Η γιατρός Ελίζαμπεθ Βαϊχσελμπάουμ του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής επιβεβαιώνει πως «τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά καταψύχονται αρκετές ώρες μετά τη συγκομιδή, αλλά συχνά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τα φρέσκα». Το σημείο-κλειδί είναι η συνετή και λογική επιλογή των κατεψυγμένων προϊόντων. Ψάρια, αρακάς και φασολάκια ή ανάμεικτα λαχανικά για ριζότο όχι μόνο διευκολύνουν το μαγείρεμα, αλλά ίσως και να αποδειχτούν καλύτερα για την υγεία σου απ΄ ό,τι τα αντίστοιχα φρέσκα. Και επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν», τα κατεψυγμένα αποτελούν την ιδανική λύση για να φτιάξεις ένα υγιεινό, πλην οικονομικό πιάτο.


Πιπεριές-παχακια σημειώσατε «1»

«Τα καυτερά πιάτα περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μεταβολικό ρυθμό και το κάψιμο του λίπους» αναφέρει η Έμα Βάνλιντ. Το τζίντζερ έχει επίσης θερμογόνες ιδιότητες, που βοηθούν να φύγει το λίπος, το ινδικό κύπειρο προλαμβάνει το διαβήτη, το Αλ-τσχάιμερ και τον καρκίνο του προστάτη, ενώ το κύμινο μπορεί να μειώσει το ρίσκο προβλημάτων του παχέος εντέρου και του στομάχου, αλλά και τις πιθανότητες για καρκίνο του ήπατος. Το αποτέλεσμα; Ένα γευστικό, υγιεινό, απενοχοποιημένο φαγητό.


Φάε κρέας, κάνει καλό!

Έχει χαρακτηριστεί από κάθε λογής ειδικούς της υγιεινής διατροφής σχεδόν απαγορευμένο. Κι όμως, αυτή η ζωώδης σάρκα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Κρέας όπως το κοτόπουλο είναι θαυμάσια πηγή υψηλών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων» λέει η γυμνάστρια Ρέιτσελ Στίντμαν εννοώντας ότι η κατανάλωση κοτόπουλου ενδυναμώνει τους μυς, δίνει ενέργεια και μειώνει την πείνα. Επιπλέον, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνη Β3, που αντιμάχεται τον καρκίνο, αλλά και σελήνιο, ενώ ένα ζουμερό μπιφτέκι παρέχει ψευδάργυρο, που βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης τους χειμερινούς μήνες. Και μια συμβουλή για το χορτοφάγο συνάνθρωπο: Όποιος προτιμά σαλάτα με μπόλικο τσένταρ πρέπει να γνωρίζει ότι προσλαμβάνει 7 φορές περισσότερα λιπαρά απ΄ ό,τι ένας κρεατοφάγος που καταβροχθίζει μια ίση μερίδα ψημένου μπιφτεκιού.


Πηγή: Playboy Οκτωβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου