Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

10 τροφές που λευκαίνουν & φωτίζουν φυσικά το χαμόγελό σας


Όπως λέει και η γνωστή παροιμία, «είστε ό,τι τρώτε». Όταν όμως πρόκειται για την υγεία των δοντιών σας, «είστε ό,τι μασάτε».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν και να φωτίζουν με φυσικό τρόπο τα δόντια σας καθώς και να προστατεύουν τα ούλα σας από επιβλαβή βακτήρια.



Τα δόντια και τα ούλα σας είναι ο καθρέπτης που αντανακλά το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα σας. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, οτιδήποτε καταναλώνετε επηρεάζει την υγιή εμφάνιση του χαμόγελού σας. Κάποιες τροφές και ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής σας όπως το να πίνετε καφέ και τσάι ή να καπνίζετε μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό ή κιτρίνισμα στα δόντια σας.

Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται να έχουν ένα υγιές και φωτεινό χαμόγελο. Σύμφωνα με μια έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής, σχεδόν όλοι οι ενήλικες που ερωτήθηκαν (99,7%) πιστεύουν πως ένα υγιές χαμόγελο είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική τους ζωή και σχεδόν τα τρία τέταρτα ( 74%) των ενηλίκων θεωρούν πως ένα μη ελκυστικό χαμόγελο μπορεί να βλάψει την επιτυχία της καριέρας τους.


Το click@Life συγκέντρωσε και σας προτείνει 10 μαγικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα υγιέστερο και πιο λευκό χαμόγελο.

1. Ανανάς

Αναμφίβολα μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών σας. Έρευνα δείχνει ότι το ένζυμο βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά λειτουργεί ως ένα φυσικό συστατικό αφαίρεσης λεκέδων. Η βρομελίνη βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της πλάκας, βακτήρια δηλαδή που συσσωρεύονται στα δόντια σας. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών σας και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.



2. Τζίντζερ

Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες για την υποστήριξη του υγιούς ιστού στο στόμα. Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί την απώλεια της οστικής μάζας και του υποστηρικτικού συνδετικού ιστού στο στόμα σας, το τζίντζερ πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες θα δώσει επίσης πικάντικη γεύση στα φαγητά σας.


3. Καρότα

Περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων σμάλτου στα δόντια σας. Όταν τα τρώτε ωμά διεγείρουν το σάλιο σας, το οποίο αποτελεί φυσικό καθαριστικό του στόματός σας. Στην πραγματικότητα, το μάσημα κάθε τραγανού λαχανικού συμβάλλει στη φυσική καθαριότητα των δοντιών σας.



4. Βασιλικός

Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που μειώνει τα βακτήρια στο στόμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, το οξύ rosmarinic, η λιναλοόλη και το ολεανολικό οξύ είναι αυτά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα.

5. Τυρί

Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση των οξέων στο στόμα σας. Το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των αναγκαίων μετάλλων στα δόντια ή ακόμη και στην επιδιόρθωση πιθανών μικρό-επιπλοκών στην επιφάνειά τους. Απολαύστε τυρί χαμηλών λιπαρών για να ελαχιστοποιήσετε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη στη διατροφή σας, τα οποία κάνουν κακό στην καρδιά σας.



6. Σουσάμι
Το σουσάμι συμβάλλει στο «τρίψιμο» της πλάκας από τα δόντια σας. Μασώντας ξηρούς καρπούς μπορείτε επίσης να παρέχετε στα δόντια σας την ίδια δράση. Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν εκτός των άλλων ασβέστιο που λειτουργεί ως ενισχυτικό για τα οστά και τα δόντια σας.

7. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια περιέχουν θειικές ενώσεις, οι οποίες σύμφωνα με του ειδικούς μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Το να τα τρώτε ωμά είναι η καλύτερη επιλογή διότι το μαγείρεμα καταστρέφει αυτές τις φιλικές προς τα δόντια ενώσεις. Δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια; Τα σκόρδα παίζουν τον ίδιο ρόλο, μιας που περιέχουν κι αυτά τις ίδιες θειικές ενώσεις.



8. Μανιτάρια Shitaki

Αυτά τα συγκεκριμένα μανιτάρια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται lentinan και συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηριδίων στο στόμα σας.

9. Σολομός

Ο σολομός δεν παρέχει μόνο ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη D, μια άλλη θρεπτική ουσία απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια.



10. Μπρόκολο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μπρόκολο περιέχει σίδηρο που βοηθά στον σχηματισμό ενός στρώματος ανθεκτικού στα οξέα ή αλλιώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός εμποδίου που μπορεί να προστατεύσει το σμάλτο των δοντιών σας.

1 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

να! τα μανιτάρια Shitaki -συρτάκι...- λείπουν από τη διατροφή μου. χι χι.

Δημοσίευση σχολίου