Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τέλη κυκλοφορίας 2013 ~ Μόλις ένας στους δύο τα πλήρωσε


Παρότι απομένουν μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες για να αποχαιρετίσουμε το 2012, οι περίπου μισοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν έχουν ακόμα πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το νέο έτος.

Η οικονομική στενότητα υποχρεώνει τους πολίτες να καταβάλουν τα απαιτούμενα ποσά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας -παραμονή Πρωτοχρονιάς- θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι προκειμένου να...
 τυπώσουν το απαραίτητο για την εξόφληση στις τράπεζες έγγραφο, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την υπερφόρτωση του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών εις διπλούν, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η οποία είναι επίσης συνδεδεμένη με το Taxisnet. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω Taxisnet.

Επί της διαδικασίας, οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, φορτηγών και άλλων οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και στη συνέχεια με την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους καθώς και του ΑΦΜ τους θα εντοπίζουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στη συνέχεια θα το εκτυπώνουν και θα πηγαίνουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ για την εξόφλησή του. Οι τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα ενημερώνουν αυτόματα το σύστημα για την πληρωμή των τελών, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν και απευθείας στις τράπεζες τα τέλη κυκλοφορίας 2013 χωρίς να χρειάζεται να τυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσκομίσουν τον ΑΦΜ και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Με την καταβολή της οφειλής οι τράπεζες θα δίνουν στον πολίτη αποδεικτικό πληρωμής, το οποίο θα αντικαταστήσει το αυτοκόλλητο σήμα των τελών κυκλοφορίας.



Μαζικές παραδόσεις πινακίδων σε Καβάλα και Ξάνθη

Εν τω μεταξύ, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των κατόχων αυτοκινήτων που παραδίδουν τις πινακίδες στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, ενώ για πρώτη χρονιά φέτος παραδίδουν πινακίδες και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω διακοπής επαγγέλματος είτε λόγω αδυναμίας συντήρησης του επαγγελματικού οχήματος.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος αυτοκινήτων της ΔΟΥ Καβάλας Νίκη Λαδίκα, «το 2011 μέχρι αυτή τη μέρα είχαν κατατεθεί 800 πινακίδες από ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων, ενώ φέτος ο αριθμός έχει φθάσει τις 1.400 και θα υπάρχει συνέχεια μέχρι την εκπνοή του 2012».

Στην Ξάνθη μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί συνολικά 690 πινακίδες, ενώ πέρσι την ίδια χρονική περίοδο μόλις 350. Η αύξηση, που αγγίζει το 100%, οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία λόγω περικοπών σε μισθούς-συντάξεις και επιβολής νέων φόρων, στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στο υψηλό κόστος συντήρησης των οχημάτων.

Του Κώστα Σιαμέλη



Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο υπάρχουν σκέψεις μήπως δοθεί ολιγοήμερη επιπλέον προθεσμία, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2013. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί με δεδομένο του ό,τι στο τέλος του χρόνου εκπνέουν κι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΑΠ.

Πάντως, επισήμως δεν επιβεβαιώνεται το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου