Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Συλλογή αποδείξεων ~ Έρχεται σκληρότερο το μέτρο


Προβλέπει ποινή φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν σε δαπάνες το 25% του εισοδήματος τους - Οροφή τα 10.500 ευρώ στις αποδείξεις.

Τελειωμό δεν έχουν τα «μπρος – πίσω» της κυβέρνησης με το φορολογικό, η οποία χθες «δια στόματος» Στουρνάρα επανέφερε το μέτρο των αποδείξεων που είχε εξαιρεθεί από το βασικό κείμενο του νομοσχεδίου, προκαλώντας νέο αιφνιδιασμό στην αγορά.


Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι συνεχίζουν το «κυνήγι» με την συγκέντρωση των αποδείξεων καθώς το μέτρο όχι μόνο δεν καταργείται αλλά επανέρχεται δριμύτερο για όσους δεν καλύψουν την απαιτούμενη αξία αυτών των δαπανών που αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα τιμωρούνται με «ποινή» φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναντι 10% που ίσχυε μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 5000 ευρώ. Εάν συλλέξει αποδείξεις αξίας 4.000, τότε θα «τιμωρηθεί» με πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (22% στα 1000 ευρώ).

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη να αποτελέσουν τα 10.500 ευρώ την «οροφή» των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει η Εφορία. Πρόκειται για το ανώτατο ποσό των αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος μηδενίζεται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τη νέα μορφή που έχει η φορολογική κλίμακα.

Να σημειωθεί ότι το νέο όριο των 10.500 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μικρότερο αριθμό αποδείξεων αφού το προηγούμενο σύστημα προέβλεπε ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

Ουσιαστικά με τη νέα διάταξη που θα έρθει στην βουλή η κυβέρνηση μειώνει την αξία των απαιτούμενων αποδείξεων, από την άλλη όμως αυξάνει υπερβολικά τον φόρο για όσους μείνουν ακάλυπτοι στο νέο όριο.

Μένει να δούμε τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ χορηγείται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους, από οποιαδήποτε πηγή σε αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές και των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το εισόδημα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα η έκπτωση φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε φορολογούμενους θα δίνεται μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συλλέξει αποδείξεις δαπανών τουλάχιστον ίσες με το 25% του εισοδήματός του.

Να σημειωθεί ότι από την εφορία αναγνωρίζονται οι αποδείξεις που αφορούν σε κάθε είδους δαπάνη του φορολογούμενου, πλην αυτών για τις οποίες: δίνεται ειδική φορέκπτωση (π.χ. ιατρικά έξοδα), αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα, αγορά ΙΧ) και αφορούν πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορών (π.χ. αστικά, αεροπορικά) και δαπάνες κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας.



Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου