Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Catnip ~ Η... μαριχουάνα της γάτας +Βίντεο


 

Το Catnip ή catmint (Nepeta cataria, στα ελληνικά γλήχωμα το γαλεόφιλον) είναι ένα φυτό (βότανο) που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στις γάτες.








Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της μέντας Lamiaceae (=Labiatae), γι’ αυτό και ονομάζεται και catmint. Το Cat nip είναι κάποιο είδος "φαρμάκου αναψυχής" που όμως δεν δημιουργεί εξάρτηση ή κάποιο άλλο κακό. Δρα νευρολογικά στον γατίσιο εγκέφαλο και λένε ότι διεγείρει τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης που διεγείρει και ο οργασμός.




Οι περισσότερες γάτες γλυκαίνουν την φωνή τους και δείχνουν ευτυχισμένες και με τάση να κοιμηθούν. Άλλες αρχίζουν να ενεργούν σαν μικρά γατάκια. Ένα μικρό ποσοστό γίνονται κτητικές και προσέχουν το παιχνιδάκι από catnip σε τέτοιο σημείο ώστε "να δείχνουν δόντια και να κάνουν χχχχ".

Σε άλλες γάτες τρέχουν τα σάλια μόλις το μυρίσουν, ενώ μερικές θέλουν να το μασήσουν και να το φάνε.







Η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Συνήθως διαρκούν περίπου 10 λεπτά και μετά τη λήξη τους, η γάτα δεν μπορεί να επηρεαστεί ξανά από το φυτό, μέχρι να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου 1 ώρα). Πάντως καλό είναι το catnip να δίνεται με φειδώ, όχι γιατί προκαλεί εθισμό, αλλά γιατί αν η γάτα εκτίθεται συνέχεια σε αυτό, τότε θα εμφανίσει «ανοσία» και είναι κρίμα να της στερήσετε αυτή την ευχαρίστηση.



Μπορείτε να βρείτε άγριο φυτό catnip στα περισσότερα μαγαζιά σπόρων και να το φυτέψετε. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί. Όσο μεγαλώνει, πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις γάτες γιατί οι "εραστές του catnip θα το καταστρέψουν". Η καλλίτερη στρατηγική είναι να το αφήσετε λίγο να μεγαλώσει στο δικό του δοχείο (γιατί εξαπλώνεται πολύ γρήγορα) και μετά να κλαδεύετε τακτικά μερικά φυλλαράκια και να δίνετε στη γάτα σας την σοδειά. Οι γάτες έχουν την τάση να ξεθάβουν το φυτό και να το τρωνε ολόκληρο αρχίζοντας από τις ρίζες του.



Υπάρχουν 250 είδη catnip (εκτός από τα υβρίδιά τους). Το Nepeta cataria είναι το σύνηθες catnip. Είναι γένος της οικογένειας της μέντας Lamiaceae (=Labiatae). Υπάρχουν και άλλα είδη Nepeta που έχουν διαφορετικά ποσά της δραστικής ουσίας. Το καλλίτερο θεωρείται το Nepeta mussini, ένα catnip με φύλλα σαν μινιατούρα που αποτελεί ένα καλό φυτό για βραχώδη κήπο.




Οι μεγάλες γάτες έχουν άλλο φυτό για να χαλαρώνουν 









Τα ζώα βέβαια δεν έχουν παράλογους κερδοσκοπικούς νόμους για να απαγορεύουν τη χρήση πανάρχαιων φυτών που με την κατάλληλη πολιτική θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μορφή του κόσμου προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.


 http://peri-planomenos.blogspot.gr/2013/01/Nepeta-cataria.html#more

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου