Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η «mega» επιστροφή του Ντότκομ


Ο Κιμ Ντότκομ, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας κοινοποίησης αρχείων Megaupload.com που κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εγκαινίασε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες έναν νέο ιστότοπο που ονομάζεται Mega.co.nz.

Η υπηρεσία είναι δωρεάν για αποθηκευτικό χώρο έως 50GB, ενώ...
 για 500GB το κόστος είναι 9,99 ευρώ το μήνα, για 2ΤΒ 19,99 και για τα 4ΤΒ 29,99 ευρώ το μήνα).


Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας του Διαδικτύου αποκάλυψε το νέο του δημιούργημα κατά τη διάρκεια ενός πολυτελούς γκαλά που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην έπαυλή του στη Νέα Ζηλανδία, στην επέτειο της σύλληψής του με τις κατηγορίες του εκβιασμού αναφορικά με το ανενεργό σήμερα Megaupload.com.

Το δημοφιλές σάιτ κοινοποίησης αρχείων Megaupload, το οποίο δημιούργησε ο Ντότκομ (γεννήθηκε ως Κιμ Σμιτς) το 2005, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του Διαδικτύου έως τη στιγμή που το έκλεισαν οι αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορώντας τον γεννημένο στη Γερμανία επιχειρηματία και αρκετούς από τους συνεργάτες του για τη διευκόλυνση και την προαγωγή της πειρατείας στο Διαδίκτυο. Επιδιώκοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ από τη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Ντότκομ ζει ελεύθερος με αναστολή, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που παραγωγοί ταινιών και συνθέτες τραγουδιών έχασαν περίπου 500 εκατ. δολάρια (375 εκατ. ευρώ) από τα χαμένα έσοδα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η νέα ιστοσελίδα του αποτελεί την εξέλιξη του Megaupload.com ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει το Mega».

Για την αποκάλυψη του νέου δημιουργήματος ο Ντότκομ διοργάνωσε μια παρωδία της σύλληψής του που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν 70 άνδρες της Αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας εισέβαλαν στην έπαυλή του με ελικόπτερα και τον εντόπισαν σε ένα δωμάτιο όπου κρυβόταν. Ελικόπτερο υπήρχε και αυτή τη φορά, αλλά μόλις ο Ντότκομ ανακοίνωσε τη δημιουργία του Mega.co.nz, αντί για άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, κατέβηκαν καλλίγραμμες αστυνομικίνες οι οποίες άρχισαν να χορεύουν.

Αφήνοντας κατά μέρος τη φιέστα που διοργάνωσε ο «επαναστάτης» του Διαδικτύου, όπως πολλοί τον αποκαλούν, και εστιάζοντας στην καινούργια του ιστοσελίδα, το ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε πολύ μεγάλο καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 ωρών λειτουργίας της εγγράφηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Κιμ Ντότκομ υπογράμμισε πως η κίνησή του αυτή δεν αποτελεί πρόκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Χόλιγουντ. «Νομικά δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας έτσι ώστε να μας κλείσουν. Αυτή η ιστοσελίδα είναι νόμιμη και έχει δικαίωμα να υπάρχει, όπως ακριβώς υπάρχει το Dropbox, το Boxnet και πολλοί άλλοι ανταγωνιστές σε αυτόν τον χώρο», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος σε άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων σε «νέφος» (cloud storage services).

Τα Νέα





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου