Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι 10 χειρότερες τροφές για τα παιδιά


Ξέρετε ότι πρέπει να αποφεύγετε το fast food και τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα –ειδικά αναφορικά με την διατροφή των παιδιών.

Γνωρίζετε, όμως, ποια από αυτά είναι μακράν τα χειρότερα;

Τηγανιτές πατάτες

Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσες θερμίδες έχει ακόμα και η μικρότερη μερίδα τηγανιτές πατάτες. Πέρα από τις θερμίδες, η θρεπτική αξία που προσφέρουν στον οργανισμό είναι ελάχιστη. Η συχνή κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου έχει συνδεθεί με παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Chicken nuggets

Ετοιμάζονται σε ελάχιστο χρόνο, είναι ζουμερά και πεντανόστιμα. Ωστόσο, δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία ούτε του παιδιού ούτε την δική σας. Είτε τα τρώτε σε fast food, είτε τα βγάζετε από την κατάψυξη του σπιτιού σας, τα chicken nuggets έχουν πολλά συντηρητικά, λίπος και αλάτι, τα οποία μόνο κακό κάνουν στον οργανισμό.
Προτιμήστε, αντί αυτών, στήθος κοτόπουλο ψημένο στο γκριλ.

Λευκό ρύζι

Ω ναι –το λευκό ρύζι. Πιστεύατε ότι κάνει καλό, ε; Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία επεξεργασμένη τροφή και το επιλέγουν επειδή μαγειρεύεται εύκολα και είναι σχετικά φθηνό. Ωστόσο η θρεπτική του αξία είναι μικρή, ειδικά αν το συγκρίνουμε με το καστανό ρύζι, το οποίο είναι μακράν προτιμότερο.

Πατατάκια

Σε ποιον δεν αρέσουν τα πατατάκια; Και ποιος δεν ξέρει ότι δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία; Κι όμως, όχι μόνο τα τρώμε αλλά τα δίνουμε και στα παιδιά. Τι έχουν, όμως, να προσφέρουν τα πατατάκια στον οργανισμό; Συντηρητικά, αλάτι και θερμίδες.

Αναψυκτικά

Ακόμα και τα χωρίς ζάχαρη αναψυκτικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Μην ξεγελιέστε από το marketing και μην αρκείστε στις τους θερμίδες. Οι γλυκαντικές τους ουσίες δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για την υγεία –πόσο μάλλον για τα παιδιά. Αρκεστείτε, λοιπόν, στην κατανάλωσή τους μία στο τόσο και σε καμία περίπτωση καθημερινά.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον) μπορεί να μην περιέχει ζάχαρη, αλλά είναι γεμάτο συντηρητικά που δεν υπάρχει λόγος να συσσωρεύονται στο σώμα του παιδιού σας. Προτιμήστε, λοιπόν, τα κρέατα αυτά στην οργανική του μορφή. Μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά το ρίσκο της υγείας είναι κατά πολύ μικρότερο.

Δημητριακά με ζάχαρη

Πολλές οικογένειες αγοράζουν για το πρωινό των παιδιών δημητριακά πλούσια σε ζάχαρη, που περιέχουν πολλά συντηρητικά και λίγες φυτικές ίνες. Είναι μακράν προτιμότερο να επιλέγουν ακριβώς το αντίθετο: Δημητριακά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη με πολλές φυτικές ίνες.

Μείγμα καφέ

Τα περισσότερα έτοιμα μείγματα καφέ (blended coffee) που απολαμβάνουν οι περισσότεροι έφηβοι από γνωστές αλυσίδες καφέ, χωρίς την σαντιγί και τα σιρόπια περιέχουν περίπου 300 θερμίδες ανά μερίδα. Αν ενημερώσετε την κόρη σας για αυτό, ίσως την επόμενη φορά προτιμήσει πράσινο τσάι...

Hot dogs

Τα hot dogs έχουν ξαναγίνει «της μόδας» και ειδικά για τα παιδιά αποτελούν από τα πλέον αγαπημένα σνακς. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε γιατί είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αν, ωστόσο, τα παιδιά επιμένουν, προτιμήστε να γεμίζετε τα ψωμάκια τους με λαχανικά και λίγη γαλοπούλα.

Μαργαρίνη

Αποτελεί εναλλακτική για το βούτυρο και πολλοί γονείς την χρησιμοποιούν. Αν θέλετε, όμως, να ετοιμάζετε πιο υγιεινά γεύματα για όλη την οικογένεια, αποφύγετε τη μαργαρίνη. Είναι γεμάτη trans λιπαρά και έρευνες την έχουν συνδέσει με διάφορα προβλήματα υγείας.
Πηγή: Gegeblog



***Κατεβάστε το βιβλιαράκι με συνταγές για παιδιά


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου