Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Απολύσεις στο Δημόσιο ~ Έρχεται η μητέρα των μαχών


Με μία «ατζέντα» δεκαπέντε δράσεων που θα κρίνουν την εκταμίευση του ποσού των 5,6 δις. ευρώ που αναμένει έως το τέλος Μαρτίου από την τρόικα η χώρα μας, μεταβαίνει  σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αναλυτικότερα:
1.Εφαρμογή σχεδίου 25.000 απολύσεων φέτος από το δημόσιο, και καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.  

2. Αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια του ΟΣΕ (από τον Ιούνιο του 2013)και...
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (από τον Οκτώβριο του 2013).

3.Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος (ΜΠΔΣ) αναφορικά με την περίοδο 2014 -2017. Κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή.

4. Θέσπιση ανώτατων δεσμευτικών ορίων στον τομέα των δαπανών που θα πρέπει να τηρήσουν για τα επόμενα 3 χρόνια όλοι οι φορείς της  γενικής κυβέρνησης .

5. Εφαρμογή σχεδίου στελέχωσης  σε όλα τα Υπουργεία.

6. Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.

7. Κατάρτιση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Έμφαση θα δοθεί στην τελωνειακή και φορολογική διοίκηση.

8. Ενεργοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Αυτό θα γίνει υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου.

9.  Μεταφορά 40 νέων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, για να πουληθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

10. Σύσταση ειδικής ελεγκτικής μονάδας, η οποία θα απαρτίζετε από 2.000 άτομα.

11. Ενεργοποίηση με νόμο του μηχανισμού αυτόματων περικοπών στις περιπτώσεις που σημειώνονται υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τη ρήτρα – «λαιμητόμο» που θα κρέμεται πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις.

12. Επιβολή «πακέτου» μέτρων για τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του Εθνικού Οργανισμό Παροχής Υγείας ( ΕΟΠΠΥ).

13. Αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. (τριμηνιαία επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου).

14. Ολοκλήρωση της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ( σ.σ. νέα αναπροσαρμογή τον Μάιο) ώστε η τιμή να αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, και κατάργηση των ειδικών τιμολογίων τον Ιούνιο, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

15. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις προμήθειες του Δημοσίου.   
Θα είναι η πρώτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ολλανδού Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, οπαδού του γερμανικού «μοντέλου» αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη...
Από αυτή την άποψη ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση παρουσία και του κ. Σόιμπλε, από την οποία ο χρόνος αξιολόγησης για την χώρα μας θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που η Τρόικα των δανειστών θα ξανάρθει στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιθεώρηση που θα γίνει για την πρόοδο του 3ου Μνημονίου στην χώρα μας.       

Θα προηγηθεί η επίσκεψη από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία μία εβδομάδα πριν από τον ερχομό των Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ, θα έρθουν να συλλέξουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα, τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ανάγκες για πρόσθετες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. 

Στο «μικροσκόπιο» των ξένων θα μπει και η εξέλιξη του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.          

Η τεχνική αντιπροσωπεία στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση  την οποία θα παραδώσει σε Βρυξέλες και Ουάσιγκτον, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν «διαβασμένοι» στην Αθήνα στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουν με τα ελληνικά στελέχη. 

Οι επαφές αυτές θα ξεκινήσουν με μία ανακεφαλαίωση των δράσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και αυτές τις οποίες έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η κυβέρνηση.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες θα έρθουν να προσθέσουν πρόσθετα βάρη στις πλάτες των πολιτών εξαιτίας των νέων αυξήσεων που θα γίνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ που κινούνται ήδη προς την προοπτική της απελευθέρωσης, στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.  Οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα φθάσουν σε ποσοστό το 25%.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φέρει και η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών που θα ευθυγραμμιστούν με τις αγοραίες και επί των οποίων θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα από τον οποίο αναμένονται εισπράξεις 3,2 δις. ευρώ.        

Βέβαια, «νούμερο ένα» σημείο για την Τρόικα θα αποτελέσουν οι 25.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν φέτος στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την παρουσίαση ενός σχεδίου που θα αποτυπώνει τις ανά τρίμηνο αποχωρήσεις  έως το τέλος του 2014. Αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα θα πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του επόμενου μήνα. Για να είναι, όμως, έτοιμο εγκαίρως το σχέδιο των αποχωρήσεων, θα πρέπει κάθε υπουργείο να έχει ολοκληρώσει πρώτα το σχέδιο αναδιοργάνωσής του.

Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προαπαιτούμενη δράση που προβλέπει τη μείωση των τιμών των φαρμάκων ενώ σειρά παίρνουν η σύσταση του ειδικού ελεγκτικού Σώματος που θα απαρτίζετε από 2.000 άτομα και ριχθεί στην μάχη για τα έσοδα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει με νόμο τον μηχανισμού αυτόματων περικοπών στις περιπτώσεις που σημειώνονται υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τη ρήτρα – «λαιμητόμο» που θα κρέμεται πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου