Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι παντρεμένοι που τα... "τσούζουν" στο τέλος θα χωρίσουν


Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει ένας παντρεμένος ή μια παντρεμένη, τόσο πιθανότερο είναι να χωρίσει κάποια στιγμή.

Όμως ο κίνδυνος του διαζυγίου μειώνεται κάπως, αν οι δύο σύζυγοι πίνουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Σε αυτές τις δύο διαπιστώσεις κατέληξε μια μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα, που επίσης διαπίστωσε το αυτονόητο: αν κανείς από τους δύο συζύγους δεν πίνει καθόλου, τότε η πιθανότητα διαζυγίου είναι μικρότερη στην πορεία του χρόνου.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φαρτέιν Ασκ Τόρβικ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 20.000 ζευγαριών. Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο το πολύ αλκοόλ ανοίγει συχνά τον δρόμο για το διαζύγιο, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ενός γάμου, αλλά επίσης οι χωρισμένοι γενικά πίνουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους παντρεμένους.


Η μελέτη δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει την καθημερινότητα του ζευγαριού, αφήνοντας ανεκτέλεστες πολλές δουλειές του νοικοκυριού και αυξάνοντας τους συζυγικούς καυγάδες. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από τη γυναίκα αυξάνει ακόμα περισσότερο την προοπτική του διαζυγίου, από ό,τι αν είναι ο άνδρας που πίνει πολύ.


Η πιθανότητα διαζυγίου τριπλασιάζεται όταν ο άνδρας πίνει λίγο, αλλά η γυναίκα του πολύ αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πολύ ποτό φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, αν και συνήθως τα «γερά ποτήρια» είναι οι δεύτεροι, καθώς οι περιπτώσεις γυναικείου αλκοολισμού είναι λιγότερες.


Όταν όμως η γυναίκα- μητέρα πίνει πάρα πολύ, τότε διαταράσσεται πιο εύκολα η ισορροπία της οικογένειας, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή μπορεί να πληγούν καίρια βασικές λειτουργίες, όπως η ανατροφή των μικρών παιδιών. Επιπλέον -για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους- είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει την οικογένεια και να ζητήσει διαζύγιο ένας άνδρας, όταν πίνει πολύ η γυναίκα του, παρά μια γυναίκα, όταν πίνει ο άνδρας της.


Σε κάθε περίπτωση, «η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες δυτικές χώρες. Συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργικούς γάμους και διαζύγια», τόνισε η ερευνήτρια Έλινορ Μέιτζορ. Η ίδια συμβούλευσε τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν, να λάβουν υπόψη τους σοβαρά τις συνήθειες του συντρόφου τους, όσον αφορά το αλκοόλ. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα κι όταν πίνουν το ίδιο πολύ οι σύζυγοι, ο κίνδυνος διαζυγίου είναι πάντα μεγαλύτερος σε σχέση με τα ζευγάρια που απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν με μέτρο.


Εξάλλου, μια άλλη επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σέσιλ Μαρτσίνσκι του πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκι, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανακάτεμα του αλκοόλ με διαιτητικά αναψυκτικά έχει πιο τοξική επίδραση (και προκαλεί χειρότερη αναπνοή) από ό,τι το ανακάτεμα του αλκοόλ με ένα κανονικό αναψυκτικό με ζάχαρη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πότες δεν αισθάνονται τη διαφορά στην τοξικότητα. Η διαπίστωση αυτή, όπως επισημαίνουν, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, ιδίως από τις γυναίκες που προτιμούν -π.χ. σε ένα μπαρ- να αναμιγνύουν το αλκοολούχο ποτό με κάποιο διαιτητικό αναψυκτικό.



 http://www.e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου