Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εισφορά αλληλεγγύης ~ Που πάνε τα λεφτάκια μας;



Ένας ακόμη φόρος που από έκτακτος, έγινε μόνιμος...

Σοβαρή αποκάλυψη κάνει σήμερα στην Ελευθεροτυπία ο διοικητής του ΟΑΕΔ Βασίλης Κικίλιας.

Με επιστολή του αποκαλύπτει ότι ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Ελληνες.


Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης», η εφημερίδα παραθέτει το έγγραφο-non paper που απέστειλε ο κ. Κικίλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Επισημαίνει ότι τα 600 εκατ. είχαν ζητηθεί με έκτακτη φορολογία από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.

«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» δηλώνει ο κ. Κικίλιας.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, ν. 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών. Υπολογίζεται επίσης επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδορούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία



Τι απαντά ο ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, υπογραμμίζει ο διοικητής του οργανισμού, Ηλίας Κικίλιας, σε δήλωσή του, όπου διαψεύδει ότι έχει στείλει non paper στον πρωθυπουργό.

Ειδικότεα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που σημείωνε ότι ο ΟΑΕΔ έχει στείλει non paper στην κυβέρνηση, καθώς δεν έχει λάβει κεφάλαια από την εισφορά αλληλεγγύης,(21.2.2013), έκανε την εξής δήλωση:

 «1. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ουδέποτε απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα (non paper) στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

2 Ο οργανισμός στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει -ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες-στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

3. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνική παρέμβαση του οργανισμού, με ετήσια τακτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του οργανισμού.

4. Η διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου