Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τα «τρωκτικά» του Δημοσίου στην φάκα; ~ Επιχείρηση «Καθαρά χέρια» (ντεμέκ)


Τα «τρωκτικά» του Δημοσίου στη φάκα!

Πλαστά πτυχία που έχουν κατατεθεί για τον διορισμό ή την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, εκατοντάδες (χιλιάδες) υπάλληλοι που είχαν εξαφανιστεί από τις υπηρεσίες τους λόγω... ψυχολογικών προβλημάτων, εργαζόμενοι του Δημοσίου που είχαν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια και δεν είχαν απασχολήσει τα πειθαρχικά συμβούλια της υπηρεσίας τους αλλά και ξενόγλωσσοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν γνωρίζουν γρυ αγγλικά...

είναι τα ευρήματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να ανακαλύψουν τα «τρωκτικά» του Δημοσίου και να τα οδηγήσουν στην έξοδο από τις κρατικές υπηρεσίες.

Η επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στο Δημόσιο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιεί ελέγχους σε υπηρεσίες για τον εντοπισμό των κοπανατζήδων, στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών έχουν μπει οι προσωπικοί φάκελοι υπαλλήλων με στόχο να ανακαλυφθούν πλαστά έγγραφα, ενώ έχει κατατεθεί πόρισμα με πειθαρχικές υποθέσεις που οδηγούν στην αργία τους ελεγχόμενους υπαλλήλους.

Τα ευρήματα των μέχρι τώρα ελέγχων είναι αποκαλυπτικά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να απομακρυνθούν από το Δημόσιο μέχρι και 7.000 υπάλληλοι από το σύνολο των υποθέσεων.

Η ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί μέσω των επίορκων να πιάσει τον στόχο της τρόικας.
Η ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί μέσω των επίορκων να πιάσει τον στόχο της τρόικας.

Από τη δεξαμενή των επίορκων και των κοπανατζήδων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει τις «στοχευμένες» αποχωρήσεις από το Δημόσιο που αποτελεί δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο των 25.000 διαθεσιμοτήτων που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2013, καθώς όλα τα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα καταπίπτουν με δικαστικές αποφάσεις (π.χ. εφεδρεία).
Αιχμή του δόρατος στο «κυνήγι» των επίορκων και των αδικαιολογήτως απόντων αποτελεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που θα ενισχυθεί με προσωπικό από μετατάξεις μετά τη συνένωσή του -που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο- με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το ΣΕΕΔΔ θα ισχυροποιηθεί με στόχο να διπλασιάσει τους ελέγχους στις κρατικές υπηρεσίες. Το Σώμα των «Αδιάφθορων», όπως χαρακτηρίζεται πλέον από τους υπαλλήλους στις δημόσιες υπηρεσίες, θα είναι «παντοδύναμο» προκειμένου να παρεμβαίνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου.


Πλαστά έγγραφα

Σωρεία υποθέσεων πλαστών δικαιολογητικών έχουν καταγραφεί από το Σώμα Επιθεωρητών και θα πάρουν άμεσα τον δρόμο του πειθαρχικού ελέγχου. Στην τσιμπίδα του Σώματος έχουν υποπέσει περιπτώσεις ως εξής:

Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας δήμου της Βόρειας Ελλάδας μετατάχθηκε από την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα των αποφοίτων λυκείου με πλαστό, όπως αποδείχθηκε, πτυχίο από ιδιωτική τεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης.

Υστερα από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών διαπιστώθηκε ότι διευθύντρια σχολείου στη Στερεά Ελλάδα είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο με τον οποίο κατέλαβε τη θέση της προϊσταμένης στο σχολικό συγκρότημα όπου εργαζόταν.

Επειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης σε φυλακές είχε καταθέσει για πρόσληψή του πλαστό απολυτήριο λυκείου όπου εμφανιζόταν ότι είχε αποφοιτήσει με βαθμό 18 ενώ στην πραγματικότητα είχε λάβει τελικό βαθμό 13.

Η διαφορά των 5 βαθμών τού έδωσε τα κατάλληλα μόρια για να διοριστεί, αλλά η πλαστογραφία δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Υστερα από έρευνα αποδείχθηκε ότι δεν είχε τελειώσει καν το λύκειο και ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου άλλου προσώπου. Εκατοντάδες είναι τα πλαστά δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας και για τη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα οποία οι υπάλληλοι λάμβαναν επιδόματα ή καταλάμβαναν θέσεις ευθύνης.

Προϊστάμενος υπηρεσίας υπουργείου έχει λάβει τη θέση ευθύνης με πλαστά δικαιολογητικά γλωσσομάθειας τα οποία αναφέρουν ότι συμμετείχε σε «σεμινάρια ξένων γλωσσών επιπέδου Lower».


Επιτόπιοι έλεγχοι σε υπηρεσίες

Οι επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών έχουν προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διάφορες υπηρεσίες κυρίως περιφερειακών δήμων της Αττικής, όπου τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά. Αδεια ήταν τα γραφεία των 5 μηχανικών που εργάζονταν σε τεχνική υπηρεσία δήμου, καθώς δεν υπήρχε σύστημα ελέγχου της προσέλευσης και της αποχώρησής τους.

Αντίστοιχα σε άλλο νομικό πρόσωπο δήμου της Αττικής, εκτός υπηρεσίας ήταν 10 διοικητικοί υπάλληλοι που είχαν χτυπήσει κάρτα για την προσέλευσή τους, ενώ δεν είχε παραχωρηθεί η απαιτούμενη ολιγόωρη άδεια από τον προϊστάμενό τους όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις υπηρεσίες θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές περιπτώσεις... μονίμως απουσιαζόντων, κυρίως σε σχολεία. Το Σώμα πραγματοποιεί έρευνα για την τήρηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανακαλύψει περιπτώσεις εκπαιδευτικών που με τη σιωπηρή άδεια των προϊσταμένων τους εργάζονται από 2 έως 4 ώρες την εβδομάδα και είναι εξαφανισμένοι από τα σχολεία τους.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων που αφορούν τη χορήγηση αδειών από υγειονομικές επιτροπές και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στην αποκάλυψη ιατρικού κυκλώματος που είχε κάνει φάμπρικα τις ιατρικές γνωμοδοτήσεις για τις γνωστές ασθένειες του στρατού, που είναι η... οσφυαλγία και τα ψυχολογικά προβλήματα, με τις οποίες οι υπάλληλοι λάμβαναν μακροχρόνιες άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί υπάλληλοι αξιοποιούν τις καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμα και τον έναν χρόνο για να τους ελέγξουν οι υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να λάβουν άδεια πάνω από 10 ημέρες για λόγους υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκπαιδευτικού που είχε σπάσει το πόδι του, έλαβε από τη... σημαία αναρρωτική άδεια και η υγειονομική επιτροπή τον δέχτηκε... 8 μήνες μετά, οπότε παρουσιάστηκε υγιής και αρτιμελής.
Η επιτροπή τού ενέκρινε την άδεια που είχε ήδη λάβει, με βάση τα δικαιολογητικά που παρέθεσε.


Επανέλεγχος αδικημάτων

Εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια όπου έχουν λάβει καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργηματικές πράξεις, ενώ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις θέσεις τους καθώς τα πειθαρχικά συμβούλια δηλώνουν άγνοια των δικαστικών αποφάσεων.

Με παρέμβαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το υπουργείο Δικαιοσύνης κοινοποιεί πλέον τις δικαστικές αποφάσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κινητοποιεί τα πειθαρχικά συμβούλια προκειμένου να οδηγήσουν σε αργία ή δυνητική διαθεσιμότητα τους επίορκους υπαλλήλους. Σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας τα πειθαρχικά συμβούλια έκαναν τα στραβά μάτια σε ποινικές διώξεις που έχει ασκήσει η αστυνομία σε υπαλλήλους υπηρεσιών μεταναστών που κατηγορούνται για πλαστογραφία.

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών έχουν τεθεί υποθέσεις όπως η αθωωτική απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας για αναπληρωτή προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ο οποίος δεν έλεγξε ως όφειλε τον υφιστάμενό του, που εξέδιδε επί μία δεκαετία (2001-2010) επιταγές προνοιακών επιδομάτων, ύψους 741.514,97 ευρώ, σε δύο άτομα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι των ποσών.

Επανεξετάζεται η ποινή προστίμου αποδοχών 40 ημερών που επιβλήθηκε σε εκπαιδευτικό ο οποίος επισκεπτόταν σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και συνομιλούσε μέσω του Διαδικτύου με δύο μαθήτριες στις οποίες, όπως αναφέρει η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, «έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να επικοινωνήσουν μαζί του, τις προσκάλεσε για καφέ, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άντρα με αντοχές και έστειλε σε μαθήτρια ''φιλάκια πολλά και πονηρά''».


Σε κάθε υπουργείο «ράμπο» κατά της διαφθοράς

Ελεγκτές «διαφθοράς» θα τοποθετηθούν σε κάθε υπουργείο και νομικό πρόσωπο που θα αναφέρεται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών προβλέπεται η σύσταση υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου που θα αποτελούν τους διοικητικούς βραχίονες του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και θα ελέγχουν τη νομιμότητα των διαδικασιών καθώς και την αποδοτικότητα των τμημάτων.

Το ΣΕΕΔΔ μετά τη συγχώνευσή του με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τη διασύνδεσή του με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο «εργαλείο» για τον έλεγχο των πειθαρχικών υποθέσεων, αλλά και για την καταγραφή προβλημάτων στη λειτουργία υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το Σώμα με τη νέα διοικητική του διάρθρωση θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με υποθέσεις υπαλλήλων και θα κινητοποιεί τα πειθαρχικά συμβούλια στην κατεύθυνση της απονομής δικαιοσύνης στο εσωτερικό του Δημοσίου.


Τα αγκάθια

Αγκάθι για την εφαρμογή του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί, σύμφωνα με εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, η αυστηρή πρόβλεψη να τίθεται σε αργία ο υπάλληλος για τον οποίο υπάρχει ακόμα και ανώνυμη καταγγελία η οποία φτάνει σε δικαστήριο.

Στελέχη της ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για δεκάδες υποθέσεις όπου πολίτες έχουν κάνει ανώνυμες καταγγελίες σε υπαλλήλους για διάφορους λόγους (από άρνηση να εξυπηρετήσουν μέχρι ότι έχουν ζητήσει φακελάκι), οι οποίες οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες και πριν ληφθεί απόφαση ο υπάλληλος τίθεται σε καθεστώς αργίας μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί ο δικαστικός αγώνας μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια όπου ακόμα και αν αθωωθεί ο υπάλληλος και επιστρέψει στην υπηρεσία του έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, καθώς πρέπει να αμείβεται με το 50% του μισθού του.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την ψήφιση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου για τη σχετική διάταξη έχει επισημάνει ότι αποτελεί διοικητικό μέτρο και όχι πειθαρχική ποινή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου οι αλλαγές των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες όμως αφήνουν ανοχύρωτους τους δημοσίους υπαλλήλους από κακόβουλες καταγγελίες πολιτών ή ακόμα και από την αυθαιρεσία των πειθαρχικών προϊσταμένων.
Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, η επίσπευση των διαδικασιών απονομής πειθαρχικής και ποινικής ευθύνης θα συμβάλει μελλοντικά στην άμεση επίλυση των υποθέσεων που αφορούν επίορκους υπαλλήλους.


ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ / ΤΟ ΕΘΝΟΣ
nbtsitsas@pegasus.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ισχύσουν αυτά ,γιατί απο την 30ετή προυπηρεσία μου-εμπειρία μου,ειναι απαραίτητο ενα ξεσκαρτάρισμα.Καλό θα ηταν το σωμα ελεγκτών δημόσιας διοικησης να επανδρωθεί με έμπειρους υπαλλήλους και να μην βάζει ορια ηλικίας για την μετάταξη υπαλλήλων σεαυτό, υπάρχουν πολλοι, ικανοί, εμπειροι, με ορεξη για δουλειά,χωρίς υποχρεώσεις με μικρά παιδιά .

Δημοσίευση σχολίου