Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Καταδίκη πρώην βουλευτή για διορισμούς στο Δημόσιο


Για να ακριβολογήσουμε, καταδικάστηκε για υποσχέσεις διορισμών, πήρε κάποια χρήματα κι επειδή δεν τους έβαλε στο δημόσιο, αυτοί τον κάρφωσαν.Δεν διευκρινίζεται εάν θα μπει στην ψειρού ή είναι με αναστολή. Αναμένουμε να καταδικαστούνε και οι υπόλοιποι δεκάδες χιλιάδες λαμογιών για τις παράνομες & ρουσφετολογικές προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων κρατικών υπαλλήλων.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκε ο τέως βουλευτής...
Αργολίδας της ΝΔ Ευάγγελος Παπανικολάου του Ηλία σε κάθειρξη πέντε ετών για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, όπως επίσης επικύρωσε την ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον συνεργάτη του, επιχειρηματία Στυλιανό Στεργίου του Μαρίνου, καθώς και οι δύο μαζί εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς για δήθεν διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, τις Τράπεζες, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αναιρέσεις τόσο του κ. Παπανικολάου όσο και του συνεργάτη του εργοστασιάρχη κατασκευής καπέλων κ. Στεργίου, που ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο καθένας σε κάθειρξη πέντε ετών. Αρχικά είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, αλλά η ποινή μειώθηκε κατά ένα έτος, κατόπιν αναίρεσης, που έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών, καθώς τους αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο τους.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου απέρριψαν τις αναιρέσεις των κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας, έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Όπως επισημαίνει η εφετειακή απόφαση ο Παπανικολάου και ο Στεργίου γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα για τους υποσχόμενους διορισμούς, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να διορίσουν στο Δημόσιο κ.λπ. (οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν).

Παρ' όλα αυτά και οι δυο έβλαψαν περιουσιακά τους εννέα γονείς συνολικά με 73.366 ευρώ (25 εκ. δρχ.) και οφελήθηκαν το ποσό αυτό οι δύο κατηγορούμενοι, αφού ουδέποτε το επέστρεψαν παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις που δεχόντουσαν.

Τέλος, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι για τις εννέα αυτές περιπτώσεις οι κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου «τέλεσαν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, δηλαδή τις τέλεσαν «επανειλημμένα με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και έχοντας σταθερή ροπή προς τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους».

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Ευ. Παπανικολάου μαζί με τον Στυλ. Μ. Στεργίου αποφάσισαν το 1997 να εξαπατήσουν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας παραπλανώντας τους ότι έναντι αμοιβής θα μπορούσαν να διορίσουν τους ίδιους ή τα παιδιά τους σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΔΕΚΟ ή σε τράπεζες.Ο Ευ. Παπανικολάου εμφανιζόταν ως πολιτευτής σε καφενείο του Ναυπλίου από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 1997 διαδίδοντας ότι έχει έναν φίλο (τον Στεργίου), τον οποίο εμφάνιζε ως εργοστασιάρχη καπέλων με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, που είχε διασυνδέσεις στους υψηλούς κοινωνικούς κύκλους της Αθήνας με υπουργούς, βουλευτές και ανθρώπους του ΑΣΕΠ και μπορούσε να εξασφαλίσει διορισμούς έναντι αμοιβής 4.400 έως 5.870 ευρώ (1,5 έως 2 εκατ. δρχ.) ανά περίπτωση.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να επωφεληθούν καταθέτοντας τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς (κυρίως του Στεργίου), ενώ ο Παπανικολάου συγκέντρωνε τα δικαιολογητικά που έστελναν τα θύματα και τους διαβεβαίωνε ότι θα παρακάμψουν το ΑΣΕΠ βάζοντας τα ονόματα στις καταστάσεις, παροτρύνοντάς τους να φέρουν και άλλους για να πληρώσουν και να διοριστούν.

Ετσι κατατέθηκαν τουλάχιστον 73.368 ευρώ, ενώ κατά την απόφαση τα «θύματα» (συμμέτοχοι στο έγκλημα είναι το ορθόν) ξεπέρασαν τα 100. Οταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες γιατί δεν έβλεπαν διορισμούς, ο τ. βουλευτής πήγαινε στο καφενείο λέγοντάς τους να μην ανησυχούν, ενώ για να τους καθησυχάσει έφερε μια φορά τον Στεργίου και τους εμφάνισε και πλαστό φωτοαντίγραφο ανύπαρκτης απόφασης του ΑΣΕΠ.

Κάποιοι που αντιλήφθηκαν τι γινόταν προσέφυγαν στα δικαστήρια και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της ως κακουργηματική απάτη.

Κουίζ ~ Ποιος διόρισε περισσότερους;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου