Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ας μαγειρέψουμε... Κεφαλάκια αρνίσια, γλώσσα μοσχαρίσια & μυαλά +pics


Μοναδικοί μεζέδες για καλοφαγάδες. Eπιβάλλεται να προμηθευτείτε το κρέας από γνωστό σε εσάς κρεοπώλη.

Γεύσεις που τραβάνε άφθονο κρασί και τσίπουρο. Ακολουθούν οδηγίες για να μαγειρέψετε σωστά μυαλά βραστά, αρνίσια κεφαλάκια ριγανάτα και γλώσσα μοσχαρίσια με σάλτσα:

Πώς βράζονται τα μυαλά



Για να μαγειρευτούν τα μυαλά, πρέπει προηγουμένως να βράσουν. Μουλιάζετε τα μυαλά σε χλιαρό νερό για 1 ώρα, ώστε να καθαρίσουν από το αίμα και να μαλακώσει η μεμβράνη που τα περιβάλλει.
 
Βγάζετε το μυαλό από το νερό, το κρατάτε στην αριστερή σας παλάμη ή επάνω σε σανίδα κοπής και με προσοχή αφαιρείτε τη μεμβράνη.

Βάζετε σε κατσαρόλα τόσο νερό, ώστε να σκεπάζει τα μυαλά, ελάχιστο χοντρό αλάτι και μια-δυο κουταλιές ξίδι. Μόλις το νερό παάρει βράση, ρίχνετε μέσα τα μυαλά και τα αφήνετε να βράσουν
για 10 λεπτά αν είναι αρνίσια και 15-20 λεπτά αν είναι βοδινά.

Αφού βράσουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σ' ένα πιάτο,  τα αφήνετε να κρυώσουν και τα μαγειρεύετε όπως θέλετε.

 σημ. : Αν δεν μπορέσετε να βγάλετε τη μεμβράνη πριν από το βράσιμο, την αφαιρείτε μετά το βράσιμο.






ΜΥΑΛΑ ΒΡΑΣΤΑ


Αφού βράσετε τα μυαλά, τα καθαρίζετε τελείως από τις μεμβράνες. Αν είναι αρνίσια, τα τοποθετείτε ολόκληρα σε πιάτο και τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο βούτυρο λιωμένο.




ΜΥΑΛΑ ΜΕ ΛΑΔΟΞΙΔΟ


Αφού βράσετε τα μυαλά, τα κόβετε σε φέτες και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Χτυπάτε καλά μισό φλιτζάνι λάδι με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξίδι, προσθέτετε μία κουταλιά μουστάρδα, μία κου-
ταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα περιχύνετε.
 
 
ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΒΡΑΣΤΗ
 
Πολλοί μπορεί να πούνε ότι η βραστή μοσχαρίσια γλώσσα είναι πιάτο για δυνατούς λύτες. Αν κι είναι από τα πιάτα που πολύ συχνά προσφέρονται στους πολίτικους μπουφέδες, είναι γνωστό ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι όλοι με τις ίδιες γεύσεις. Η γλώσσα του μοσχαριού είναι παχύ κομμάτι κρέατος κι ιδιαίτερα εύγευστο που εκτός από μαγειρευτό στην κατσαρόλα το βρίσκουμε κι ως καπνιστό αλλαντικό σε ορισμένα delicatessen (εξαιρετικό ορεκτικό). Στο ζουμί της δε, αν δεν το κάνουμε σούπα (με γιαούρτι) μπορούμε να βράσουμε ρύζι για να συνοδεύσουμε τις φέτες καθώς γίνεται κι αυτό ανάλογα νόστιμο.
Για την βραστή μοσχαρίσια γλώσσα (που καλύτερα να προέρχεται από μικρό μοσχάρι για να μην έχει έντονη μυρωδιά) θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
(Για την αγορά της γλώσσας πιθανότατα θα χρειαστεί πρώτα παραγγελιά στον χασάπη.)
Πλένω καλά την γλώσσα κάτω από τρεχούμενο νερό και στην συνέχεια την βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και νερό που σχεδόν να την σκεπάζει. Δίνω βράση κι αφήνω την γλώσσα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει τρυφερή και να τρυπιέται με το πιρούνι για περίπου 1,5-2 ώρες (αναλόγως του μεγέθους).
 


 

Αλατοπιπερώνω και γαρνίρω με τα καρότα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο ενώ ρίχνω από πάνω λίγο χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.



ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ

 


Παίρνετε τη γλώσσα, την ξύνετε, την πλένετε πολύ καλά και τη βάζετε με λίγο αλατισμένο νερό να πάρει βράση. Αφού βράσει λίγο, χύνετε το νερό και ρίχνετε στην κατσαρόλα άλλο νερό ζεστό {όχι πάρα πολύ). 

 




Προσθέτετε ένα κρεμμύδι ολόκληρο, δύο καρότα, δύο κλωνάρια σέλινου, (ταιριάζει το σκόρδο και η δάφνη) λίγο αλάτι και αφήνετε τη γλώσσα να βράσει, ώσπου να μαλακώσει καλά (περίπου 2 ώρες). 

 




Μόλις βράσει η γλώσσα, τη βγάζετε από την κατσαρόλα και τη ρίχνετε σε κρύο νερό. Την καθαρίζετε από τη χοντρή πέτσα, την οποία αφαιρείτε με μυτερό μαχαιράκι, και βγάζετε τα δύο κοκαλάκια που βρίσκονται στη βάση της γλώσσας.





Βάζετε σε μια κατσαρόλα μισό φλιτζάνι λάδι να κάψει και σοτάρετε τη γλώσσα από όλες τις μεριές. Τη βγάζετε, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, όλα ψιλοκομμένα, και τα σοτάρετε. Ξαναβάζετε τη γλώσσα στην κατσαρόλα και τα σβήνετε με μισό φλιτζάνι κρασί λευκό. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τρεις ώριμες τομάτες τριμμένες, ένα φλιτζάνι νερό, ένα ξύλο κανέλας, τρία γαρίφαλα και τα σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά.



 Βγάζετε τη γλώσσα από την κατσαρόλα, την κόβετε σε φέτες και τις τοποθετείτε σε στενόμακρη πιατέλα. Από το ένα μέρος της πιατέλας βάζετε πατάτες τηγανητές και από το άλλο βραστά καρότα. Σερβίρετε τη σάλτσα οε σαλτσιέρα όπως είναι (αφαιρείτε μόνο την κανέλα και τα γαρίφαλα).






ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΡΙΓΑΝΑΤΑ

Παίρνετε δύο κεφαλάκια (υπολογίζετε μισό κεφαλάκι στη μερίδα) και λέτε στον κρεοπώλη να σας τα κόψει προσεκτικά στη μέση.

Τα πλένετε, τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και τα βάζετε σε ταψί με το κομμένο μέρος προς τα επάνω (για να μη χυθεί το μυαλό).

►  Τα περιχύνετε με λάδι και χυμό λεμονιού, τα πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό. (Αυτό γίνεται για να μην ξεροψηθεί το μυαλό και μαυρίσει).

Τα βάζετε σε μέτριο φούρνο και, όταν αρχίσουν να ψήνονται, τα περιβρέχετε κατά διαστήματα
με τη σάλτσα του ταψιού.



Δείτε ακόμη:
Για πολύ κρασί ~ Μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο +pics


 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου