Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

20+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για το νερό


Το νερό, η πιο σημαντική πηγή ζωής για τον άνθρωπο, είναι δυστυχώς άνισα κατανεμημένη. Για τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί δεδομένο αγαθό, ενώ για αρκετούς λαούς ακόμα είναι «αιτία» πολέμου.
 
Τι δε γνωρίζουμε για τον επονομαζόμενο «λευκό χρυσό»;



Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ότι η 22α Μαρτίου ανακηρύσσεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού.


1. Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

2. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

3. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό.

4. Περισσότεροι από 3.4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη νερού, αποχέτευσης και σωστές συνθήκες υγιεινής.

5. Η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής σκοτώνει παιδιά σε ένα ποσοστό ισοδύναμο με τη συντριβή ενός τζάμπο τζετ κάθε τέσσερις ώρες.

6. Ένας πολίτης του δυτικού κόσμου καταναλώνει για ένα πεντάλεπτο ντους περισσότερο νερό από ό,τι ένας πολίτης των χωρών του Τρίτου Κόσμου στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

7. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων, που έχουν κινητό τηλέφωνο είναι μεγαλύτερος από εκείνων που διαθέτουν τουαλέτα.

8. Το 70% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό. Ωστόσο, κατά τη γέννηση, το βάρος ενός μωρού αποτελείται κατά 80% από νερό.

9. Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να πιεί μέχρι 48 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι γιατροί θεωρούν τα 8 ποτήρια ιδανική ποσότητα, χωρίς βέβαια να υπάρχουν επαρκή ιατρικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν για ποιο λόγο τα 8 ποτήρια είναι ιδανικά.


10. Πίνοντας πολύ νερό πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθούμε σε δηλητηρίαση (από νερό). Η δηλητηρίαση του νερού συμβαίνει, όταν το νερό αραιώνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα και προκαλεί μια ανισορροπία του νερού στον εγκέφαλο.

11. Τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, αν και περιέχουν και καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να δράσει σαν ένα ήπιο διουρητικό, εμποδίζοντας το νερό να «ταξιδέψει» στα μέρη του σώματος, που πρέπει.

12. Το συνολικό ποσό νερού, που υπάρχει στη Γη είναι περίπου 326 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού. Μάλιστα, η Γη έχει την ίδια ποσότητα νερού, με εκείνη που είχε όταν…σχηματίστηκε.

13. Το νερό κινείται στη Γη «μέσα» από πέντε διαδικασίες: εξάτμιση, συμπύκνωση, καθίζηση, διήθηση και επιφανειακή απορροή.

14. Σε ένα χρονικό διάστημα 100 χρόνων, ένα μόριο νερού ξοδεύει 98 χρόνια στον ωκεανό, 20 μήνες με τη μορφή πάγου, περίπου 2 εβδομάδες σε λίμνες και ποτάμια και λιγότερο από μία εβδομάδα στην ατμόσφαιρα.

15. Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει περίπου ένα μήνα χωρίς φαγητό, αλλά μόνο μια εβδομάδα χωρίς νερό.

16. Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν 5 φορές περισσότερο νερό από τους Ευρωπαίους.

17. Τέσσερα λίτρα πετρελαίου είναι ικανά να μολύνουν σχεδόν 2.8 εκατομμύρια λίτρα νερού.


18. Χρειάζονται 5.680 λίτρα νερού για να κατασκευαστεί ένα βαρέλι μπύρας, ενώ καταναλώνονται 148.000 λίτρα νερού για κάθε νέο αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται.

19. Ένα μέτριο σύννεφο ζυγίζει περίπου 300.000 τόνους.

20. Οι επιστήμονες στο Oregon State University έχουν εντοπίσει τεράστια αποθέματα νερού κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει περισσότερο νερό κάτω από τους ωκεανούς από ό, τι μέσα σε αυτούς.

21. Αν όλες οι νέες πηγές μόλυνσης μπορούσαν να εξαλειφθούν, σε 10 χρόνια, το 98% όλων των διαθέσιμων υπόγειων υδάτων θα ήταν απαλλαγμένο από ρύπανση.

Σόφη Ζιώγου
sziogou@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου