Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το πρώτο φάρμακο για τους αλκοολικούς


Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά το πρώτο φάρμακο που μειώνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση αλκοόλ λόγω εθισμού, μετά την άδεια κυκλοφορίας που έλαβε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις τρεις κλινικές μελέτες που κατατέθηκαν για να λάβει άδεια κυκλοφορίας το φάρμακο, η χορήγησή του μπορεί να μειώσει έως 60% την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ ύστερα από εξάμηνη λήψη της αγωγής.


Στις μελέτες συμμετείχαν 2.000 άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ. Περίπου το 68% από αυτούς δεν είχε ακολουθήσει ποτέ άλλη διαδικασία διακοπής ή μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έγκρισή του αφορά τη λήψη του από άτομα που έχουν διαγνωστεί με εθισμό στο αλκοόλ, καταναλώνουν μέχρι έξι ποτήρια την ημέρα, δεν έχουν συμπτώματα στέρησης ούτε όμως χρειάζονται αποτοξίνωση.

Το νέο φάρμακο είναι σε μορφή ταμπλέτας και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και όταν το άτομο έχει έντονη ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό που κάνει στον εγκέφαλο είναι να αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων των οπιοειδών.
Το οινόπνευμα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία των Ευρωπαίων καθώς ενοχοποιείται για 195.000 θανάτους ετησίως και την πρόκληση του 12% των καταγεγραμμένων πρόωρων θανάτων στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το κόστος περίθαλψης για προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ φτάνει σε ετήσια βάση τα 125 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, στην Ευρώπη 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες (57%) δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ από τρεις φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα. Επιπλέον, το 28% των Ελλήνων πίνει αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα.

Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, περίπου επτά στους δέκα αναφέρουν ότι πίνουν συνήθως ένα ή δύο ποτά κάθε φορά που θα βγουν για διασκέδαση, ενώ το 15% Ελλήνων πίνει έως και τέσσερα ποτά τη φορά. Από αυτούς το 34% αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε τουλάχιστον μια φορά που ήπιε περισσότερα από πέντε ποτά σε μια έξοδο. Παράλληλα, μόνο το 5% των Ελλήνων γνωρίζει τα ανώτατα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ για την οδήγηση. Πρόκειται για το έβδομο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27. 
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου