Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κακός χαμός με τον Αλβανό αυτήν την ώρα


Ενημέρωση: Παραδόθηκε στις 8 και είκοσι το βράδυ ο Αλκέτ Ριζάι στους άνδρες των ΕΚΑΜ τερματίζοντας το θρίλερ στις φυλακές Μαλανδρίνου το οποίο κράτησε 24 ώρες. 

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, ο Αλκέτ Ριζάι πήρε την απόφαση να παραδοθεί καθώς ούτε εκρηκτικά κατείχε, ούτε με τέτοια ήταν ζωσμένος. «Ήταν μπλόφα όπως αποδείχθηκε. Σε καμιά όμως περίπτωση...

δεν μπορούσαμε να το διακινδυνεύσουμε» υπογράμμισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας υποστράτηγος κ. Απόστολος Κασκάνης που από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν εκεί και συντόνιζε τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασκάνης σημείωσε με έμφαση πως «ο Ριζάι αναγκάστηκε να παραδοθεί αφού κατάλαβε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του», όπως χαρακτηριστικά είπε χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πυροβολισμοί και εκρήξεις εντείνουν την αγωνία.



Nωρίτερα, το απόγευμα:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η επιχείρηση των ΕΚΑΜ. Ο Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι κρατάει τρεις από τους τέσσερις ομήρους καθώς ένας εξ αυτών κατάφερε να ξεφύγει όταν ο βαρυποινίτης προσπάθησε από τον διάδρομο του θυρωρείου να βγει στο προαύλιο των φυλακών. Τότε οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα και με την ρίψη καπνογόνων ανάγκασαν τον Ριζάι να επιστρέψει και πάλι στο θυρωρείο.

Ας ελπίσουμε ότι θα του φυτέψουνε αρκετές σφαίρες και να τελειώνουμε με τον επικίνδυνο δολοφόνο. Επιβεβλημένη η παραίτηση και η τιμωρία του πανάχρηστου αριστεριστή «υπουργού δικαιοσύνης» Ρουπακιώτη.

Μπλόκα σε όλα τα κομβικά σημεία έχουν στηθεί από την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και άλλους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, για τον εντοπισμό δυο ύποπτων αυτοκινήτων, που πιθανότατα τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε το θρίλερ στις φυλακές του Μαλανδρίνου, περίμεναν τον Αλκέτ Ριζάι για να τον παραλάβουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία αναζητά ένα...
ασημί Opel , στο οποίο φέρεται ότι επέβαιναν δυο Αλβανοί, καθώς επίσης και ένα Suzuki Vitara, το οποίο οδηγούσε γυναίκα.

Έλεγχοι γίνονται βέβαια και σε άλλα ύποπτα αυτοκίνητα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Στερεά βρίσκονται από χθες βράδυ έξω από τις φυλακές έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.



Φωτογραφίες με τους 6 σωφρονιστικούς υπάλληλους που κρατάει ομήρους ο περιβόητος αλβανός κακοποιός Αλκετ Ριζάι δημοσίευσαν πριν από λίγο τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ο Ριζάι φέρεται αποφασισμένος να τινάξει στον αέρα τις φυλακές αν δεν αφεθεί ελεύθερος ενώ δηλώνει πως είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.
Τα αλβανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις της μητέρας του Ριζάι η οποία δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό του και τον εμψυχώνει να «φτάσει μέχρι το τέλος».
Οι γονείς του Αλκέτ Ριζάι, Ραμίζ και Ντονίκα Ριζάι δηλώσαν πως το παιδί τους «κρατείται όμηρος εδώ και 13 χρόνια από το ελληνικό κράτος το οποίο τον κατηγορεί για πράγματα τα οποία δεν έχει κάνει» αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

«Το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί το γιος μας, τον έχει κατηγορήσει για πράγματα που δεν έχει κάνει. Θα τον στηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα του σε κάθε περίπτωση. Αλκέτ τον δρόμο που έχεις διαλέξει να τον πας μέχρι το τέλος  γιατί η Ελληνική Πολιτεία κοροϊδεύει μαζί σου. Το αλβανικό κράτος πρέπει να στηρίξει τον γιο μου.  Ο Αλκέτ δεν έχει κάνει τίποτα, δεν είναι ούτε κλέφτης, ούτε δολοφόνος, ούτε εγκληματίας. Ο γιος μου μού είπε ότι δεν έχει κάνει τίποτα από όσα τον κατηγορούν», είπε η μητέρα του Ριζάι.

http://aftonomi.gr/






Νωρίτερα...
Η ομηρία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του φρουραρχείου και συνεχίζεται ακόμα. Βασικό αίτημα του Ριζάι είναι να του δώσουν αυτοκίνητο για να φύγει από τις φυλακές.

Πληροφορίες από σωφρονιστικούς υπαλλήλους αναφέρουν πως ο βαρυποινίτης έχει δυο χειροβομβίδες και μαχαίρι ενώ υποστηρίζει ότι έχει και εκρηκτικά C4.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στις φυλακές έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα άντρες των ΕΚΑΜ που έχουν οπτική επαφή με τον Ριζάι δεν επεμβαίνουν καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τν ομήρων. Επίσης κλήθηκαν να παρουσιαστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι το Σάββατο βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.

Εκτός από τον διαπραγματευτή της Αστυνομίας, στις φυλακές έχουν μεταβεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας και ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάμης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου είχε σύντομη επικοινωνία με τη σύντροφό του Σούλα και της είχε διαμηνύσει ότι όλα θα τελειώσουν απόψε ή θα φύγει από τη φυλακή ή θα τον σκοτώσουν.

Επίσης επικοινώνησε μαζί του και ο συνήγορος του Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος έως τις 2 τα ξημερώματα που διακόπηκε η επαφή μεταξύ τους προσπαθούσε να τον ηρεμήσει και τον παρακάλεσε να δώσει τέλος στην ομηρεία παραδίδοντας τα όπλα και τα εκρηκτικά που είχε.

Το βράδυ κατάφερε να διαφύγει ένας από τους ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Ο Ριζάι προσπάθησε με φωτιά να βγάλει από τον θάλαμο που ελέγχονται ηλεκτρονιά τα κελιά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κάτι που δεν κατάφερε. Στην προσπάθειά του αυτή έριξε και στον αέρα μερικούς πυροβολισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκέτ Ριζάι είχε αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Η πρώτη ήταν στις 4 ιουνίου 2006 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

Η δεύτερη ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2009. Συνελήφθη ξανά λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 2009, στο Γραμματικό μαζί με την σύντροφό του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκέτ Ριζάι είχε αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Η πρώτη ήταν στις 4 Ιουνίου 2006 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

Η δεύτερη ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2009. Συνελήφθη ξανά λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 2009, στο Γραμματικό μαζί με την σύντροφό του.



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έληξε αίσια το περιστατικό ομηρίας στις φυλακές του Μαλανδρίνου
Απελευθερώθηκαν οι όμηροι και παραδοθήκαν οι τρεις δράστες
Υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών Αρχών με τη Διεύθυνση της Φυλακής, την Τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού
Καταλυτικός ο ρόλος της Ειδικής Ομάδας Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας και η παρέμβαση της ειδικής ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.)
Αίσιο τέλος είχε σήμερα το βράδυ, στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, το περιστατικό ομηρίας, που διαδραματιζόταν από χθες το βράδυ, με δράστες τρεις υπηκόους Αλβανίας, έγκλειστους των φυλακών.
Ειδικότερα, οι τρεις δράστες έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια – λάμες και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα ενεργών εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί όχημα για τη διαφυγή τους.
Μετά την αρχική ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών, ενισχύθηκε άμεσα η εξωτερική φρουρά των Φυλακών με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων, και ειδικότερα με δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες απέκλεισαν την περίμετρο των Φυλακών και όλη την ευρύτερη περιοχή.
Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), ενισχυμένη Ομάδα Διαπραγματευτών και Ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), κλιμάκια όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, ενώ διατέθηκε και το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας για την εναέρια κατόπτευση των Φυλακών και της ευρύτερης περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, ένας από τους έξι ομήρους κατάφερε χθες αργά το βράδυ, να διαφύγει της προσοχής των δραστών και να απελευθερωθεί.
Μετά την άφιξη τους οι Ειδικοί Διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλαβαν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους δράστες, οι οποίες συνέβαλαν καταλυτικά στην αίσια έκβαση του περιστατικού. Ανάλογης καθοριστικής σημασίας στο τελικό αποτέλεσμα ήταν και η παρουσία - παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Ε.Κ.Α.Μ.
Σήμερα (17-03-2013) και ώρα 20.30, οι τρεις δράστες, μετά από πολύωρες και επίπονες διαπραγματεύσεις, παραδόθηκαν στις ειδικές δυνάμεις της Ε.Κ.Α.Μ., που είχαν εισέλθει στο χώρο. Απελευθερώθηκαν οι πέντε όμηροι, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες έφεραν αντικείμενα που προσομοίαζαν με εκρηκτικά, τα οποία μπορούσαν να ενεργοποιηθούν-εκραγούν με τηλεχειρισμό. 
Υπήρξε υψηλός βαθμός ετοιμότητας και στενής συνεργασίας των αστυνομικών Αρχών με τη Διεύθυνση της Φυλακής, την Τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.
Η διαχείριση του περιστατικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου