Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Όργιο ρουσφετιού στο Σώμα Επιθεωρητών



Όργιο απροσχημάτιστου ρουσφετιού και «πελατειακής» εξυπηρέτησης σημειώνεται στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τη στιγμή που το υπουργείο συντάσσει τα νέα οργανογράμματα των κρατικών υπηρεσιών κόβοντας από παντού και οσονούπω θα «φροντίσει» για την απομάκρυνση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ελέω τρόικας, οι κομματικοί κομισάριοι τρυπώνουν στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης!


Εκλεκτοί υπουργών και βουλευτών, κομματικά στελέχη, καθώς και η... γραμματέας του ειδικού γραμματέα Παρασκευά Νομικού αποτελούν το «νέο αίμα» των επιθεωρητών που θα κληθούν να αξιολογήσουν και να ελέγξουν τη νομιμότητα σε δημόσιους φορείς!

Το Σώμα Επιθεωρητών πήρε πρόσφατα με απόσπαση από υπηρεσίες του Δημοσίου 16 επιθεωρητές και 19 βοηθούς επιθεωρητές. Η επιλογή των προσώπων έγινε από τριμελή επιτροπή στην οποία προήδρευε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Παρασκευάς Νομικός. Την απόφαση απόσπασης με ημερομηνία 1/3/2013 υπογράφει ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.


Τα δικά μας παιδιά
 
Ο Π. Νομικός, εν όψει αναμόρφωσης των υπουργικών οργανογραμμάτων, υπήρξε συντονιστής της επιτροπής αξιολόγησης των δομών τόσο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, των εποπτευόμενων φορέων και των αναφερόμενων σε αυτό ανεξάρτητων αρχών όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ομως τα στοιχεία και οι πληροφορίες αποδεικνύουν ότι η επιλογή των επιθεωρητών μόνο αξιοκρατική δεν υπήρξε.

Οι αρμόδιοι του ΣΕΕΔΔ, ανάμεσα σ' ένα πλήθος 450 (!) αιτήσεων, προέκριναν και προσέλαβαν ως επιθεωρητές και βοηθούς-επιθεωρητές: 

Τον Μ.Ε., υπάλληλο, ο οποίος υπηρέτησε αλληλοδιαδόχως στα πολιτικά γραφεία των υπουργών Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Ραγκούση και ως διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας (στην κυβέρνηση Παπαδήμου) Γεώργιου Σταυρόπουλου.

Τον Ψ.Α., ο οποίος ορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη επί υπουργίας Γ. Ραγκούση. (Τον συγκεκριμένο συναντάμε και ως μέλος στην επιτροπή αναμόρφωσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με συντονιστή τον Π. Νομικό!)
Την Π.Ε., υπάλληλο, η οποία τοποθετήθηκε ως ειδική συνεργάτις στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

Τη Χ.Χ., υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία αποσπάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τον Κ.Π., υπάλληλο, ο οποίος από βουλευτικό γραφείο διορίστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2002 σε προσωποπαγή θέση στη Βουλή και λίγες μέρες μετά, στις 26 Νοεμβρίου, μετατάχθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Την Α.Ν., ιδιαιτέρα γραμματέα του ειδικού γραμματέα του ΣΕΕΔΔ.

Πληροφορίες κάνουν, επίσης, λόγο και για αρκετά κομματικά στελέχη και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο υπαλλήλων οι οποίες συνυπηρετούσαν σε ελεγκτικό μηχανισμό πρωτοκλασάτου υπουργείου. Η πρώτη με 25 χρόνια προϋπηρεσία και δύο μεταπτυχιακά και η δεύτερη κομματικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, με τη μισή προϋπηρεσία χωρίς μεταπτυχιακά.

Προσέλαβαν τη δεύτερη... 
Πήραν επίσης υπάλληλο της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στο γραφείο τού νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.

Με ποια εχέγγυα ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας θα κάνουν όλοι αυτοί τους ελέγχους και με ποια αμερόληπτα κριτήρια θα αξιολογήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους; Με το κριτήριο του κομματικού «ομόσταβλου» ή με αυτό του ψηφοφόρου «του υπουργού μας»;


Στον αντίποδα
 
Σε αντιδιαστολή με τις πρακτικές του ΣΕΕΔΔ, το υπουργείο Οικονομικών σε προκήρυξη για 90 οικονομικούς επιθεωρητές, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, στις 6/12/2012, έθεσε ως απαράβατο όρο για τους υποψηφίους «να μην υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει κατά την προηγούμενη πενταετία με οποιαδήποτε ιδιότητα σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, γενικών ή ειδικών γραμματέων, κομμάτων και βουλευτών». Οι αρμόδιοι του ΣΕΕΔΔ δεν είχαν την ευαισθησία να βάλουν παρόμοια ρήτρα στην προκήρυξή τους.

Να θυμίσουμε ότι το Σώμα Επιθεωρητών διενεργεί ελέγχους σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι πίσω από όλες τις πρόσφατες αξιολογήσεις και συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και του επιφυλάσσεται βασικός ρόλος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να γίνει εντός του έτους. Στις επιτροπές για τη σύνταξη των νέων υπουργικών οργανογραμμάτων ένας σκληρός πυρήνας απαρτίζεται από επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ.
Αραγε είναι ενήμερος για το παρασκήνιο των αποσπάσεων ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης; Και αν ναι, τι προτίθεται να κάνει;






Έκαναν αρχισυντάκτη έναν... φαντάρο

Συνωστισμός στελεχών της ΕΡΤ αναμένεται να δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες στην Ευελπίδων, προκειμένου να καταθέσουν στον εισαγγελέα που ανέλαβε να διερευνήσει όσα συμβαίνουν στο «ημίφως» του Ραδιομεγάρου μετά το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» (10/3) με τίτλο «Μαύρο στην οθόνη αξίας 235 εκατ. ευρώ».

Οι αμοιβές των ΠΕΘ, της «στρατιάς» συμβούλων και οι κραυγαλέες περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας αναμένεται να απασχολήσουν τον εισαγγελέα Χ. Τζώνη. Την ίδια ώρα, οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους καταγγέλθηκε σειρά παραβάσεων στην ΕΡΤ θα διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις εκπομπών και υψηλές αμοιβές συντελεστών.
Εκαναν αρχισυντάκτη έναν... φαντάρο
Το βέβαιο είναι ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν αφήνει κανέναν να πλήξει, καθώς δεν προλαβαίνουμε να αναδείξουμε ένα σκάνδαλο και προκύπτει νέο. Οτι η ΕΡΤ πληρώνει τον γιο (Δημήτρη) για εργασία που προσφέρει ο συνταξιούχος πατέρας του (Πέρης Χαλάτσης) που... συμπτωματικά είναι προσωπικός φίλος του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου, καθώς εάν εμφανιζόταν ως εργαζόμενος θα έπρεπε να παίρνει μειωμένη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, είναι γνωστό.
Αυτά συμβαίνουν στην εκπομπή «Επτά», τη μεικτή παραγωγή στην οποία έχει βρει «καταφύγιο» ο κ. Χαλάτσης, μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού, ως αρχισυντάκτης. Στα χαρτιά, βεβαίως, δεν φαίνεται ο ίδιος αλλά ο νεαρός γιος του Δημήτρης, αφού σύμφωνα με την τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 1031/9.2.12, Θ. 15ο περί «Απασχόλησης συνταξιούχων» προβλέπεται ότι όσοι συνταξιούχοι προσλαμβάνονται στην ΕΡΤ υποχρεούνται να το δηλώνουν στον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτούνται, προκειμένου να γίνεται η εκ του νόμου προβλεπόμενη αναστολή ή περικοπή της σύνταξής τους, ενώ από την ΕΡΤ Α.Ε. θα λαμβάνουν το υπόλοιπο του συμφωνηθέντος μισθού τους.
Ετσι, ο Πέρης Χαλάτσης στήνει την εκπομπή, επιμελείται τα ρεπορτάζ, συνεννοείται με τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές και έχει το γενικό πρόσταγμα στο κοντρόλ. Με μια σημαντική λεπτομέρεια: έτυχε, την παρούσα περίοδο που χρειάσθηκε να «επιστρατευθεί» ο υιός για να αμείβεται ο πατήρ, ο πρώτος να υπηρετεί ήδη τη στρατιωτική θητεία του από τον Ιανουάριο, και μάλιστα τον Ιούνιο μετατίθεται στον Εβρο! Αυτό είναι ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τον Αιμ. Λιάτσο: το πώς δηλαδή η ΕΡΤ καταβάλλει μισθό για συμμετοχή (που χαρακτηρίζεται αναγκαία) στην υλοποίηση εβδομαδιαίας εκπομπής σε... φαντάρο που μάλλον βλέπει τον καρπό της «δουλειάς» του από το ΚΨΜ της μονάδας στην οποία υπηρετεί.
Εκαναν αρχισυντάκτη έναν... φαντάρο
Τα γνωρίζει αυτά ο κ. Λιάτσος, ο οποίος έχει εύκολες τις ΕΔΕ όταν πρόκειται για φανταστικούς αντιπάλους του και κάνει τα στραβά μάτια σε εξόφθαλμες περιπτώσεις; 
M. Καμπανέλλης
Ο γυμναστής που έγινε «καναλάρχης»
Εκαναν αρχισυντάκτη έναν... φαντάρο
Τι σημασία έχει αν η αγωνιώδης αναζήτηση στο Google για τις (δημοσιογραφικές ή διοικητικές) περγαμηνές του Μάνου Καμπανέλλη αποδεικνύεται μάταιη καθώς κατά την αμείλικτη μηχανή αναζήτησης θεωρείται αγνώστων λοιπών στοιχείων; Πέραν δηλαδή της ιδιότητάς του ως... διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου, ο γυμναστής το επάγγελμα Μ. Καμπανέλλης δεν έχει να επιδείξει κάποια σοβαρή προϋπηρεσία που να δικαιολογεί την τοποθέτησή του σε ένα πόστο που όπως λένε στους διαδρόμους της ΕΡΤ χρησιμοποιεί ως «μηχανισμό ελέγχου» για τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων των «ημετέρων», υπερβαίνοντας και αυτές τις εξουσίες που μέχρι πρότινος κατείχε ο παραιτηθείς Νίκος Σίμος.
Βεβαίως διαθέτει τα «κομματικά διαπιστευτήρια», τα οποία του επιτρέπουν να απολαύει της εμπιστοσύνης της ΝΔ την ώρα που έχουν ευνουχιστεί στελέχη με ιστορία και το μόνο που έχει κανείς να τους καταλογίσει είναι ότι δεν διάκεινται φιλικά απέναντι στην «παρέα» της Αγίας Παρασκευής. Μια τέτοια κατηγορία δεν... αγγίζει τον Μ. Καμπανέλλη. Τουναντίον ο ίδιος συμμετέχει στην άτυπη ομάδα του Αιμ. Λιάτσου μαζί με τον Γ. Αντωνίου, έχοντας αναλάβει το έργο της... αντικειμενικής ενημέρωσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου