Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το «όχι» της Κύπρου είναι το πρώτο «σκαμπίλι» στο… αλάθητο του προωθούσαν Μerkel – Schaeuble


Ιστορική, γενναία και ευθέως σημειολογική τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλη την Ευρώπη είναι η απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Κύπρος, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο περί επιβολής «τέλους καταθέσεων».
Επρόκειτο για ένα ηχηρό «όχι» το οποίο – πέρα από τις όποιες ουσιαστικές επιπτώσεις θα έχει – ξεπερνά τα τεχνοκρατικά και λογιστικά όρια και διλλήματα που βάζουν οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης και δείχνει έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο στις «κατηγορούμενες» χώρες του νότου.

Μια μικρή χώρα, μόλις 600.000 Κυπρίων, με ομοφωνία, ταχύτητα, θάρρος και αποφασιστικότητα έκανε κάτι που η Ελλάδα – εδώ και τρία χρόνια – δεν τόλμησε ούτε καν να διανοηθεί. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης από το κανάλι ΡΙΚ, έγιναν μάρτυρες μιας σοβαρής, καθ’ όλα πολιτικής συνεδρίασης, με σοβαρούς λόγους, χωρίς κραυγές, χωρίς υστερίες, χωρίς λαϊκισμούς, με επιχειρήματα αμιγώς πολιτικά.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα παρόμοιες διαδικασίες εξελίσσονται σε σχεδόν… γηπεδικού τύπου μονομαχίες, με κραυγές και «δοξασίες» καθαρά λαϊκίστικες για το κανάκεμα της κομματικής πελατείας, στην Κύπρο έλαβε χώρα μια πολύ σοβαρή πολιτική συζήτηση.

Χωρίς να θέλουμε να υπεραπλουστεύσουμε, οι συνειρμοί που ήδη γίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τους χειρισμούς που έκανε η Ελλάδα όλη αυτή την τριετία των μνημονίων εν αντιθέσει με το ηχηρό όχι της Κύπρου, είναι πολλοί. Αδυσώπητοι και καίριοι. Οι Κύπριοι, χωρίς να υποκύψουν στα διλλήματα, στα λογιστικά – τεχνοκρατικά αδιέξοδα και στα… τρικ της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και των «αγορών», έλαβαν μια απόφαση με ψήφους 36 κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές!

Και όλα αυτά με ταχύτητα πρωτοφανή και εξαιρετικά αντανακλαστικά! Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από την απόφαση – κόλαφο του Eurogroup, που ήρθε να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για όλο το τραπεζικό σύστημα, πλήττοντας το πατροπαράδοτο «ιερό» των καταθέσεων. Πλήττοντας δηλαδή – με πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ελαφρότητα – το… άβατο της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος! Με τον κίνδυνο για πρωτοφανές ντόμινο πιο ορατό από ποτέ!

Αποδεικνύοντας – έμπρακτα – ότι η πολιτική είναι λειτούργημα που ξεφεύγει από τα τεχνοκρατικά (υπαρκτά ή όχι) διλλήματα των αγορών και δίνει μεγαλύτερη και πρώτιστη βάση και προσήλωση στη συνείδηση και την ψυχή των ψηφοφόρων και κατά δεύτερον στις απειλές (λογιστικού) αδιεξόδου των… εταίρων, οι Κύπριοι είχαν «όχι».
Το μέλλον, άμεσο και απώτερο θα δείξει και θα πιστοποιήσει την ορθότητα αυτής της απόφασης. Η ιστορία κρίνει άλλωστε πάντα τις μεγάλες αποφάσεις. Όμως, γεωστρατηγικά, το όχι της… μικρής Κύπρου, είναι το πρώτο…. σκαμπίλι στο… αλάθητο του προωθούσαν Μerkel – Schaeuble σε όλο το Νότο της Ευρώπης εδώ και τριάμισι χρόνια. Είναι το πρώτο ηχηρό «όχι» που προέρχεται από συντεταγμένη – εκλεγμένη κυβέρνηση, μιας δημοκρατικής χώρας, που ανήκει στην οικογένεια της Ευρώπης.
Το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, θα αποδειχτεί προσεχώς. Οι σκόπελοι πολλοί και μεγάλοι για την Κύπρο. Θα στραφεί στη λύση των Ρώσων; Θα στραφεί προς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Θα φύγει οριστικά από το ευρώ; Ή θα λειτουργήσει ως (επιτυχή) μπλόφα η μεγάλη αποφασιστικότητα που έδειξαν οι Κύπριοι πολιτικοί, οδηγώντας σε αναδίπλωση τους προύχοντες της Ευρωζώνης;

Το… αρνητικό για την Κύπρο – που συνάμα δίνει εξέχουσα αξία στην απόφασή της – είναι το μικρό της, πολύ ανεπαίσθητο μέγεθος για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρωζώνη. Αν και με τις αγορές και με τη χρηματοπιστωτική και επενδυτική βιομηχανία κανείς δεν μπορεί να παίξει, υπάρχει ο κίνδυνος το μπλόκ Μerkel – Schaeuble να παίξει το «σκληρό» χαρτί έναντι της Κύπρου, δίκην παραδειγματισμού!
Να αφήσει να «τσούξει» η κατάσταση, να σφίξουν τα λουριά, να φανούν οι επιπτώσεις, ίσως και με την ανοχή ή τη… συμβολή των εταίρων της Ε.Ε. έτσι ώστε να υπάρξει…. συνετισμός σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο και να μην υπάρξουν άλλου είδους τέτοιες… ατασθαλίες και αυθαιρεσίες που ξεφεύγουν από το δόγμα (τυφλής) αυστηρότητας και υπακοής που (και) η Ελλάδα έχει πειθήνια εγκολπωθεί…

Α.Σ.

www.bankingnews.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσαπουκάδες .
Ενώ εδώ μας λένε αν δεν μπορεις να αποφύγεις ένα βιασμό κάτσε να τον απολαύσεις και μας έχει γίνει τάλαρο όλο σκύψε και σκύψε.

Δημοσίευση σχολίου