Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Κύπρου & Λαϊκή Ελλάδος με συνοπτικές διαδικασίες


Στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος με συνοπτικές διαδικασίες – Άμεσα οι ανακοινώσεις από το ΤΧΣ – Το νέο σχήμα θα χρειαστεί 1 δισ κεφάλαια – Δημιουργείται ο 4ο πυλώνας στο banking επιβεβαίωση bankingnews.gr Στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καταλήγουν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα δημιουργώντας τον 4ο πυλώνα στο banking με στόχο να αποτραπεί η κατάρρευση και να διευκολυνθεί η Κύπρος που βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
 
Το ΤΧΣ θα προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις.
Να σημειωθεί ότι η λύση του ΤΤ δόθηκε με βασικό στόχο να...
αποτραπεί η επιβολή φόρου και στις καταθέσεις των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί συνολικά ο πανικός στους έλληνες καταθέτες.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως δημοσίευμα του www.bankingnews.gr το οποίο την Παρασκευή 15 Μαρτίου αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ο 4ος πυλώνας στο ελληνικό banking με το ΤΤ να απορροφά τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται και δεν θα τους επιβληθεί ο έκτακτος φόρος επί των καταθέσεων με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι όσοι καταθέτες είχαν λογαρισμό στην Κύπρου ή Λαική Ελλάδος ή πρόσφατα μετάφεραν τα χρήματα τους από Κύπρο στην Ελλάδα, δεν θα τους επιβληθεί φόρος επί των καταθέσεων μεταξύ 6,75% για ποσά έως 100 χιλιάδες ευρώ και έως 9,9% για ποσά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ διερεύνησε το ενδιαφέρον των υπολοίπων συστημικών τραπεζών και καμία εκ των 3 μεγάλων τραπεζών δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη λύση από το να περάσουν στον έλεγχο του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όλες οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Το ΤΧΣ άμεσα θα προβεί σε ανακοινώσεις και με βάση τους σχεδιασμούς οι δραστηριότητες που θα ενταχθούν στο ΤΤ των κυπριακών τραπεζών δεν θα χρειαστούν funding gap καθώς καλύπτεται από την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Το βάρος θα το πάρει η Κύπρος λόγω της Pimco.

Ωστόσο η Ελλάδα βοηθάει την Κύπρο εισφέροντας μέσω του ΤΧΣ 500 εκατ ευρώ σε σύνολο 1 δις ευρώ που θα χρειαστεί το good TT για να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο μετά την εξαγορά των 2 δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών.

Συγκεκριμένα το ΤΧΣ στην Ελλάδα θα εισφέρει 500 εκατ και τα άλλα 500 εκατ το κυπριακό κράτος.



Η παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος

Δάνεια 9,4 δισ ευρώ
Καταθέσεις 6,5 δισ ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 2,2 δισ ευρώ
Ζημίες 9μηνο 2012 288 εκατ

Λαϊκή τράπεζα Ελλάδος

Ενεργητικό 12 δισ ευρώ
Δάνεια 9,8 δισ ευρώ
Καταθέσεις 6 δισ ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 966 εκατ ευρώ
Καταστήματα 141
Έσοδα 9μηνο 2012 67 εκατ
Ζημίες 9μηνο 2012 1,09 δισ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου