Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία



Αν απεχθάνεστε τα χημικά καθαριστικά και αναζητάτε φυσικούς αλλά και εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε τα «δύσκολα» σημεία του σπιτιού, δείτε παρακάτω πέντε ιδέες που θα σας ενθουσιάσουν!

 

 

Καθαρό BBQ χωρίς χημικά



Η καλοκαιρία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για BBQ στον κήπο ή τη βεράντα και εσείς δεν κρατιέστε για να αναδείξετε τις «ψηστικές» σας ικανότητες. Τόσο οι μπριζόλες όσο και τα ψάρια στο BBQ γίνονται πεντανόστιμα. Τι γίνεται, όμως, με όλα αυτά τα απαίσια λίπη που μένουν κολλημένα στη σχάρα μετά το ψήσιμο; Και τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει χημικά καθαριστικά, αμφίβολης ασφάλειας για την υγεία, για να τα καθαρίσει;

Χωράει η σχάρα του BBQ μέσα στον φούρνο σας; Αν ναι, μπορείτε να την καθαρίσετε τοποθετώντας την εκεί και «ψήνοντάς» την στους 250 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Καλό είναι, μάλιστα, στον πάτο του φούρνου να τοποθετήσετε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να «συγκεντρώσει» τυχόν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Για να μην μυρίσει πολύ το σπίτι από τον καπνό που αναπόφευκτα θα βγει από τον φούρνου, ανοίξτε στο maximum τον απορροφητήρα και ό,τι παράθυρα και πόρτες έχετε στην κουζίνα.

Μετά την ώρα, όταν βγάλετε τη σχάρα από τον φούρνο, θα δείτε ότι έχει πιάσει χοντρή στάχτη, η οποία όμως θα αφαιρεθεί πανεύκολα αν την ξεπλύνετε με λίγο συμβατικό υγρό πιάτων στον νεροχύτη. Η σχάρα σας θα δείξει έτσι σαν καινούργια!

Καθαρά πινέλα και βουρτσάκια μακιγιάζ



Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε καλά τα πολυχρησιμοποιημένα πινέλα του μακιγιάζ –αν δεν θέλετε να ξοδεύεστε αγοράζοντας ειδικό καθαριστικό για πινέλα μακιγιάζ.
Ο ένας, τον οποίον καλό είναι να εφαρμόζετε πιο σπάνια γιατί μπορεί να ξεράνει τις τρίχες τους, είναι να τα καθαρίζετε με οινόπνευμα. Ο άλλος είναι χρησιμοποιώντας το σαπούνι των πιάτων, το υγρό σαπούνι των χεριών ή σαμπουάν. Τι θα κάνετε;

Βρέξτε τα πινέλα σας με χλιαρό νερό και βουτήξτε τα σε ένα μπολάκι, στο οποίο έχετε βάλει το υγρό σαπούνι. Κουνήστε το πινέλο μέσα στο μπολάκι για να απορροφήσει μπόλικο σαπούνι μέχρι να κάνει σαπουνάδα. Στη συνέχεια βάλτε το πινέλο κάτω από τρεχούμενο νερό. Μετά βάλτε ξανά το πινέλο μέσα στο σαπούνι και ανακινήστε το και ξεπλύνετε. Κάντε την ίδια διαδικασία μέχρι το πινέλο να μην βγάζει καθόλου χρώμα όταν το ξεπλένετε κάτω από το τρεχούμενο νερό. Τότε πιέστε απαλά με τα δάχτυλά σας τις τρίχες από το πινέλο, ώστε να στεγνώσουν καλά, ισιώστε τις και «ξαπλώστε» τα πινέλα σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν (θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 ώρες).

Tips: Αν υποφέρετε από ακμή ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, τα πινέλα του μακιγιάζ θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, αποφύγετε να στεγνώσετε τα πινέλα με το σεσουάρ με απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς οι τρίχες τους μπορεί να καταστραφούν.

Λεκέδες από κατοικίδια στο χαλί



Τα κατοικίδια που δεν είναι ακόμα εκπαιδευμένα ώστε να κάνουν τις ανάγκες τους εκτός σπιτιού, μπορούν να δημιουργήσουν σχεδόν... ανεξίτηλους λεκέδες στα χαλιά και τις μοκέτες. Το όπλο «σφουγγάρι-σαπούνι-νερό» δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην περίπτωση τέτοιων λεκέδων. Η παρακάτω συνταγή, όμως, θα σας εντυπωσιάσει:

Ρίξτε μπόλικο ξύδι στον λεκέ, τόσο ώστε να μουλιάσει. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας (μην το κάνετε ανάποδα, γιατί η σόδα θα αρχίσει να αφρίζει). Αφήστε το σημείο να στεγνώσει για μία ή δύο μέρες (π.χ. βάλτε ένα μεγάλο μπολ, ανάποδα από πάνω) και στην συνέχεια «ρουφήξτε» τη σκόνη της σόδας με την ηλεκτρική σκούπα. Δεν θα πιστεύετε το πόσο εύκολα θα αφαιρεθεί ο λεκές! Μάλιστα, το «κόλπο» αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε παλιούς λεκέδες, με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Καθαρός και μυρωδάτος φούρνος μικροκυμάτων



Το πιθανότερο είναι ότι ο ασφαλέστερος τρόπος που γνωρίζετε για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά, είναι βάζοντας μέσα ένα γυάλινο μπολ με νερό και ξύδι και «ανάβοντας» το φουρνάκι για 5 ή 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι). Έπειτα, αφαιρείτε το μπολ και καθαρίζετε τον φούρνο με ένα υγρό πανί.

Αν, όμως, η μυρωδιά ξυδιού που απομένει δεν σας αρέσει ή αν ανησυχείτε ότι το γυάλινο μπολ με το νερό θα εκραγεί, δοκιμάστε τον παρακάτω τρόπο:
  1. Βρέξτε καλά ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα.
  2. Τοποθετήστε το στο πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων.
  3. Σε ένα μπουκάλι με απλικατέρ σπρέι ρίξτε 50ml νερό και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι (π.χ. 3 με 5 σταγόνες).
  4. Ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου καλά με το διάλυμα του μπουκαλιού. Ανάψτε τον φούρνο για δύο λεπτά και, αφού το δύο λεπτά περάσουν, αφήστε μέσα το σφουγγάρι μέχρι να έχει κρυώσει αρκετά για να το πιάσετε και να σκουπίσετε καλά το εσωτερικό του φούρνου. Με το ίδιο σφουγγάρι μπορείτε να καθαρίσετε και το εξωτερικό του φούρνου.
  5.  

«Φρεσκάρετε» το στρώμα σας



Δεν θα μπούμε σε πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όμως ίσως θέλετε να γνωρίζετε ότι σε ένα μέσο στρώμα κρεβατιού κατοικοεδρεύουν από 10.000 έως 10.000.000 ακάρεα. Καλό είναι, λοιπόν, πού και πού να καθαρίζετε τα στρώματα και τα μαξιλάρια σας. Ένας τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα για στρώματα –δείτε τι μπορείτε να κάνετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα:

Σε ένα μικρό βαζάκι με καπάκι αναμείξτε μία κούπα μαγειρική σόδα με 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (ή όποιο άλλο άρωμα σας αρέσει) και ανακαινίστε το βαζάκι καλά. Ρίξτε το μείγμα πάνω στο στρώμα (η συγκεκριμένη ποσότητα αρκεί για μία πλευρά διπλού στρώματος). Για να πάει καλά το μείγμα σε όλο το στρώμα, χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο.

Αφήστε την «σκόνη» στο κρεβάτι για μία περίπου ώρα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με το ειδικό εξάρτημα-βούρτσα για να την τραβήξετε. Ωστόσο, πριν απλώσετε ξανά τα καλύμματα και τα σεντόνια φροντίστε να τα έχετε πλύνει καλά, στους 90 βαθμούς, και σιδερώσει, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μεταφέρουν ξανά ακάρεα στο στρώμα.
Το στρώμα σας όχι μόνο θα καθαρίσει καλά, αλλά θα μυρίζει και υπέροχα.

Πηγή: Onegoodthingbyjillee
Έλενα Μπούλια / mama365.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου