Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η ελληνική διατροφή από την προϊστορία έως σήμερα 22~24


Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών του Σκάι για τη διατροφή στον ελλαδικό χώρο από τα νεολιθική περίοδο έως τις ημέρες μας.

Αυτό είναι το τελευταίο μέρος της έρευνας.
Στην 22η & 24η εκπομπή ακούμε πληροφορίες για τα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στην 23η, που κατ' εμέ είναι η καλύτερη όλης της σειράς, μαθαίνουμε εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για το κρασί από την αρχαιότητα.  *Μπορείτε παρακάτω να τις κατεβάσετε σε μορφή mp3 για το αρχείο σας. 

Ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιατροί, αλλά και επιστήμονες άλλων ερευνητικών πεδίων, παρατηρούν τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας συγκρίνοντάς τες με τις δικές μας. Βρίσκουν κατάλοιπα σπόρων και φυτών στις έρευνές τους. Ανακαλύπτουν και ταυτοποιούν είδη φυτικής προέλευσης και διαπιστώνουν τη διαχρονική παρουσία ορισμένων εξ αυτών.


Πλιγούρι, σιτάρι, κριθάρι, σταφύλι, κουκιά, φακή, φάβα, κρασί αλλά και συστατικά ζωικής προέλευσης, αναμειγνύονται και δημιουργούν γεύματα καθημερινά, αλλά και γεύματα ξεχωριστά για συλλογικές γιορτές.

Ο Άρης Πορτοσάλτε μαζί με έγκριτους επιστήμονες παρουσιάζουν την ελληνική διατροφή στο πέρασμα των αιώνων, τη μετάβαση και τις αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες σε κάθε φάση της προϊστορικής και ιστορικής περιόδου. Αυτό που σήμερα αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Σε αυτό τον κύκλο των εκπομπών συνεργάζονται οι κ.κ.: Αντωνία Τριχοπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μαρία Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού.

Βικτωρία Τσουκαλά, Ph.D Αρχαιολόγος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Ε.Ι.Ε.

Ηλίας Αναγνωστάκης, Ιστορικός

Χρύσα Μπούρμπου, Βιοαρχαιολόγος.

Μαρία Λεοντσίνη, Εντεταλμένη ερευνήτρια Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.

Αντωνία Ματάλα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας της διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής.


Η εκπομπή ξεκίνησε 4 Νοεμβρίου και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 10:00 στον ΣΚΑΪ 100,3.


                                    



Κατεβάστε τις εκπομπές 22 έως 24 σε μορφή mp3 128 kbps από εδώ.


Ακόμη:
Τις πρώτες 3 εκπομπές μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.
Τις εκπομπές 4 έως 6 μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.
Τις εκπομπές 7 έως 9 μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.
Τις εκπομπές 10 έως 13 μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.
Τις εκπομπές 14 έως 17 μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.
Τις εκπομπές 15 έως 21 μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου