Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αρπαγή του αερίου της Κύπρου με δόρυ την Τουρκία


Από πολύφερνη νύφη των μεγάλων σαλονιών, θύμα των νέων συχετισμών και γεωοικονομικών-γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ένα παλιό τραγούδι έλεγε: «Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο». Πριν από δύο χρόνια η Κύπρος ήταν στα μεγάλα σαλόνια. Ήταν η πολύφερνη νύμφη, που στην ποδιά της σφάζονταν παλικάρια. Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, ακόμη και οι...
Βρετανοί αναγνώριζαν το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονταν στην ΑΟΖ της.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ είχε θεωρηθεί από όλους πως είναι η ορθή, και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Μια ασάφεια υπήρχε, ως προς την πλήρη κατοχύρωση της ΑΟΖ με τον Λίβανο, που είχε μεν συμφωνηθεί, αλλά είχε καθυστερήσει η έγκριση από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Όλα καλά επομένως. Και θα γίνονταν ακόμη καλύτερα, αν υπήρχαν στην Ελλάδα αποφασισμένοι ηγέτες να υπερασπισθούν τα δίκαια της χώρας και οριοθετούσαν την ελληνική ΑΟΖ, ενώνοντάς την με αυτήν της Κύπρου.

Έχουμε γράψει όμως επανειλημμένα σ’ αυτήν την στήλη, ότι ο πλούτος μιας χώρας που είναι αδύναμη να τον υπερασπιστεί, δεν είναι ευλογία, αλλά κατάρα. Θα επιπέσουν επάνω της με τον ίδιο τρόπο που οι πειρατές λήστευαν τα εμπορικά πλοία (και βύθιζαν πολλές φορές και το καράβι).
Για κάποιους, αυτή η συμπεριφορά είναι σύμφυτη με το πολιτιστικό τους επίπεδο. Είναι τυχαίο άραγε ότι ο Άγγλος Φράνσις Ντρέικ, στα 20 του χρόνια πήρε το "δίπλωμα" του κουρσάρου από την αγγλική κυβέρνηση, που του επέτρεπε να λεηλατεί τις αποικίες του Νέου Κόσμου και τα ισπανικά καράβια, έχοντας επίσημα στο πλοίο του την αγγλική σημαία; Αργότερα, του απονεμήθηκε τίτλος ευγενείας και ως Σερ, πλέον, πήρε τον τίτλο του ναυάρχου του βρετανικού στόλου, ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Οι σημερινοί "Ντρέικ", πράττουν το ίδιο κατ’ εντολή των εργοδοτών τους. Οι οποίοι δεν έχουν βέβαια την πρόθεση να αφήσουν στην Κύπρο να καρπωθεί αυτό που της ανήκει, και ως άλλοι πειρατές ορμούν να το αρπάξουν.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, είπε ότι η χώρα του, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση αμοιβαίας προθυμίας εκ μέρους της Λευκωσίας.

«Εάν η ρωμαίικη ηγεσία επιτρέψει σε όλο τον λαό της Κύπρου να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αερίου και του πετρελαίου, εμείς εκ μέρους μας θα κάνουμε μια ολόκληρη σειρά βημάτων προσέγγισης», δήλωσε.

Βρήκε αμέσως συμπαραστάτη, τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος δήλωσε προχθές, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. Ο κ. Νόβακ είχε ρωτηθεί για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και απάντησε: «Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια».

Υπήρξε όμως και άλλο περιστατικό, που δείχνει την αλλαγή στάσης των ισχυρών, για να περιέλθει η Κύπρος σε πλήρη αδυναμία, ώστε να απεμπολήσει την κρατική της κυριαρχία. Με μια νέα απόφαση καταπέλτη, γράφει η εφημερίδα της Λευκωσίας "Φιλελεύθερος", το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθετεί πλήρως την τουρκική πολιτική, αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ όλη την επικράτεια της νήσου, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα περιουσίας.

Η νέα αρνητική εξέλιξη από τον χώρο του ΕΔΑΔ προκύπτει από την απόφαση στην προσφυγή της κας Ελένης Μελεάγρου. Μια προσφυγή, η οποία έγινε αφού πρώτα οι αιτητές είχαν ακολουθήσει την οδό που ζητούσε το ΕΔΑΔ, δηλαδή την «εξάντληση όλων των εσωτερικών ένδικων μέσων» που προσέφερε η Τουρκία στα Κατεχόμενα.

Στην απορριπτική του απόφαση το ΕΔΑΔ, που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου 2013 στην προσφυγή Μελεάγρου και άλλοι εναντίον Τουρκίας, συμφώνησε με τη θέση των τουρκικών αρχών ότι οι τίτλοι του κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνοι τους δεν αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου στα κατεχόμενα.

Αλλιώς έκρινε σε παλαιότερες υποθέσεις. Όπως αλλιώς τα έλεγαν για το αέριο οι ισχυροί. Κι ενώ όλα έβαιναν καλώς, πολιτικοί της Αιγύπτου ζητούν αναθεώρηση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Κύπρο, ο Λίβανος δεν ενέκρινε ακόμη την υπογραφείσα συμφωνία, στο δε Ισραήλ φιλότουρκοι παράγοντες, ζητούν όπως το αέριο φθάσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Άλλωστε, μας έχουν προετοιμάσει από καιρό, ότι τα ενεργειακά αποθέματα του Οικοπέδου 12 της Κύπρου, δεν επαρκούν για απόσβεση του κόστους κατασκευής Τερματικού Σταθμού υγροποίησης στο νησί, ενώ γνωρίζουν πως συμπληρούμενα με τα παραπλεύρως Οικόπεδα, υπερπληρούν τις προδιαγραφές κατασκευής Τερματικού.

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα θα ησυχάσουν (τρόπος του λέγειν) όταν οι ισχυροί πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τον πλούτο των δύο κρατών. Αυτό συνέβαινε πάντα, αυτό συμβαίνει τώρα, αυτό θα συμβαίνει και αύριο. Η πειρατεία υπήρχε και θα υπάρχει.

Ο Μακεδών / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου