Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ένας στους τέσσερις επιτηδευματίες κλέβει τον ΦΠΑ


Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια «γενναία» ρύθμιση χρεών αναδεικνύει η αδυναμία εκατομμυρίων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτα περίπου...
800.000.000 ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες, φτάνοντας από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Μαρτίου στα 2,178 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 746 εκατ. ευρώ!

Έτσι, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (παλαιά και νέα) εκτινάχθηκαν στα 57,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου

Σημειώνεται, δε, ότι οι εν νέες οφειλές από 1.1.2013 δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνά» να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσει στα ταμεία του Δημοσίου το φόρο.

Τον περασμένο Μάρτιο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 108.015 δηλώσεις ΦΠΑ, τελικώς όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μόλις 82.065 δηλώσεις.

Οι 25.950 που επέλεξαν να μην δηλώσουν τον ΦΠΑ εντοπίστηκαν άμεσα από το ηλεκτρονικής σύστημα φορολογικής συμμόρφωσης και το ΚΕΠΥΟ τους ειδοποίησε με «ραβασάκια», email ή μέσω τηλεφώνου, αλλά τελικώς πείστηκαν να υποβάλλουν δήλωση μόλις οι... 1.711 !


Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου