Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Χρήσιμα πασχαλινά tips + Οδηγίες για βάψιμο αυγών με φυσικά χρώματα


Πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, πίτες, κόκκινα αυγά: Η μαγειρική το Πάσχα έχει την τιμητική της...

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε χρήσιμα smart tips ώστε να αποφύγετε μικρές «κουζινικές» κακοτοπιές και να στεφθούν οι πασχαλινές δημιουργίες σας με επιτυχία!


  • Τι κάνουμε για να μην κολλάει η ζύμη;
          Αν κολλάει η ζύμη όταν προσπαθείτε αν ανοίξετε φύλλο μια έξυπνη λύση είναι να τη βάλετε για λίγο μέσα στο ψυγείο τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη!
  • Τι κάνουμε για να μην σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμο;
         Τα βγάζουμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν το βράσιμο, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, άλλο ένα smart tip είναι να βάλουμε μέσα στο νερό που βράζει ένα μεταλλικό κουταλάκι.
  •  Τι κάνουμε για να βγουν τα λίπη από την κατσαρόλα;
            Βάζουμε στο σκεύος μας νερό και προσθέτουμε αλεύρι και το βάζουμε να βράσει!
  • Τι κάνουμε αν το κρέας που βράζουμε δεν μαλακώνει;
          Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  • Τι κάνουμε για να μην δημιουργούνται σβόλοι στο αλεύρι;
          Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού λίγο αλάτι.
  • Ένα όμορφο tip για το βράσιμο των οστρακοειδών και των ψαριών είναι να τα βράσουμε σε θαλασσινό νερό.
  •  Πώς θα διαπιστώσουμε αν είναι φρέσκα τα ψάρια;
           Ελέγχουμε πρώτα τα μάτια του ψαριού να είναι λαμπερά και τα βράγχιά του να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ και να είναι υγρά. Επίσης, αν το πιέσουμε με το δάχτυλο και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο.
  • Πώς διατηρούμε μαλακά τα μπισκότα;
          Για να διατηρηθούν αφράτα και φρέσκα τα μπισκότα στο μέρος όπου τα αποθηκεύετε, προσθέτετε ένα κομμάτι ψωμί στον πάτο. Το ψωμί θα σκληρύνει ενώ τα μπισκότα σας θα παραμείνουν μαλακά.



Πασχαλινά αυγά!

 




Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό συμβολίζει την γονιμότητα και την δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης.

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Όμως συνηθίζεται πολλές φορές τα αυγά μας κατά το βάψιμο να μην βγαίνουν όπως θα θέλαμε, είτε «κόβει» το χρώμα τους, είτε μπορεί να σπάσουν κατά το βράσιμο ή ακόμη και να περάσει η μπογιά στον κρόκο.

Δεν αρκεί λοιπόν μόνο το βράσιμο και η προσθήκη του ξυδιού στο νερό μαζί με την βαφή, γι αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε χρήσιμα tips για επιτυχημένα πασχαλινά αυγά, ώστε να αποφύγετε τα μικροατυχήματα στο βάψιμό τους!
  • Αρχικά βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα βάψετε και αφήστε τα να «φτάσουν» σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε προσεκτικά ένα ένα τα αυγά πριν τα βάψετε.  
  • Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.
  • Ετοιμάστε την βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και αφήστε τα αυγά μέσα τόσο χρόνο όσο χρειάζονται.  
  • Βγάλτε τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
  •  Γυαλίστε τα με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε Άλτις ή ακόμη και με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο λάδι . Ένας καλός τρόπος επίσης για να τα διακοσμήσετε είναι να τα ζωγραφίσετε!
Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας με φυσικούς τρόπους, αποφεύγοντας τις μπογιές του εμπορίου, σας προτείνουμε χρήσιμα σπιτικά παραδοσιακά υλικά για φυσικό αποτέλεσμα!

Για κόκκινα αυγά: Χρησιμοποιήστε 5-6 ψιλοκομμένα πατζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς, τα οποία θα τα βράσετε μαζί με τα αυγά και στο νερό όπως συνήθως θα προσθέσετε ξύδι.

Για κίτρινα αυγά: Χρησιμοποιήστε κρεμμύδι, και συγκεκριμένα φλούδες από κρεμμύδι. Τυλίξτε με τις φλούδες κάθε αυγό το χρώμα του κρεμμυδιού θα νοτίσει το αυγό και θα έχετε ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Επίσης πολύ καλή λύση είναι ο κρόκος Κοζάνη, 1-2 κουταλάκια μέσα στο νερό αρκούν!

Για πράσινα αυγά: Για φυσικό πράσινο χρώμα χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή σπανάκι και ξύδι στο νερό και τα αυγά θα αποκτήσουν ένα όμορφο φυσικό πράσινο χρώμα!

Για καφέ-μπεζ αυγά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ ελληνικό ή ακόμα και φίλτρου!
Ακολουθήστε τις smart συμβουλές μας και καλό... τσούγκρισμα!

Για πορτοκαλί αυγά: Εάν επιθυμείτε να βάψετε τα αυγά πορτοκαλί θα χρειαστεί να τρίψετε σε μια κούπα καρότο και να το προσθέσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρότο με πάπρικα.

Για μωβ αυγά: Το μωβ είναι ένα πρωτότυπο και αρκετά ευφάνταστο χρώμα για τα πασχαλινά αυγά. Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μωβ-μπλε χρώμα. Χρειάζεστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξύδι. Βράζετε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15′, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στο διάλυμα του κόκκινου λάχανου για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα καταναλώσετε επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή παρολαυτά αξίζει τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.


Έξτρα Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών.

1. Για να πετύχετε καλές αποχρώσεις προσέξτε τα αυγά να είναι άσπρα και καθαρά. Από την προηγούμενη, πλένετε τα αυγά με χλιαρή σαπουνάδα, τα ξεβγάζετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Πριν τα βράσετε ελέγξτε τα ένα – ένα γιατί έτσι θα φανούν τυχόν χαραματιές. Αφαιρείτε λοιπόν αυτά τα αυγά και τα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά σας.
Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν!

2. Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.

3. Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.

4. Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα.

5. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση! Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.



Πουά πασχαλινά αυγά!





Το χρώμα που κυριαρχεί στα πασχαλινά αυγά είναι το κόκκινο λόγω παράδοσης και ιδιαίτερου συμβολισμού..

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα χρώματα που προτιμώνται και σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε φυσικούς τρόπους για να βάψετε τα αυγά σας.

Όμως, εκτός από τις μονόχρωμες λύσεις και τις ζωγραφιές ή τα αποτυπώματα με φύλλα κτλ υπάρχει και η επιλογή του πουά  που θα κάνει τα αυγά σας να ξεχωρίζουν!

Θα χρειαστούμε:

    Βραστά αυγά (πάντα προτιμάμε τα άσπρα αυγά γιατί βάφονται καλύτερα)
    Νερό
    Λευκό ξύδι
    Βαφή για αυγά
    Μικρά στρογγυλά μεταλλικά αυτοκόλλητα

Πώς θα τα φτιάξουμε:

Βράζουμε κανονικά τα αυγά μας και αφού κρυώσουν κολλάμε πάνω τους σε διάφορα σημεία τα αυτοκόλλητα. Έπειτα ετοιμάζουμε το διάλυμα με τη βαφή και ακολουθούμε τα βήματα που αναφέρονται στις οδηγίες της  βαφής  μας.  Όταν στεγνώσουν αφαιρούμε προσεκτικά τα αυτοκόλλητα και τα πουά πασχαλινά αυγά μας είναι έτοιμα να εντυπωσιάσουν για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους!!!

Smart συμβουλή: Αφήστε τα παιδιά σας να κολλήσουν τα αυτοκόλλητα, το αποτέλεσμα θα τα χαροποιήσει πολύ και ταυτόχρονα θα μάθουν την παραδοσιακή τεχνική του βαψίματος των πασχαλινών αυγών!

Καλό τσούγκρισμα!
http://www.livesmart.gr


 Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει των εορτών του Πάσχα και βασικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές για το πασχαλινό τραπέζι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
 


Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Αυτό που γενικά πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι πρέπει να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Επίσης να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τρόφιμα και να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣΘΙΑ
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας:
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τιρκουάζ ή ερυθρό και ωοειδές σχήμα.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.
- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
- Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
- Αν αγοράσετε εντεράκια για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
- Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα:
- Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.
- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
- Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΓΩΝ
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια αυγών:
- Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
- Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια αλλαντικών:
- Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
- Να διατηρούνται στο ψυγείο - εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία, όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΥΓΑ
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
- Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ
Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.



Kατεβάστε 350 Λαμπριάτικες - Πασχαλιάτικες εικόνες ~ Wallpapers για Λαμπρή & Πάσχα - Κινούμενες εικόνες - Ασπρόμαυρες για ζωγραφική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου