Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Καταργούνται αποδείξεις & τεκμήρια ~ Αλλάζουν όλα στην φορολογία


Ο Σαμαράς αυξάνει την προκαταβολή του φόρου του επόμενου έτους στο 90% του προηγούμενου. Προκειμένου να συντηρήσει τους πελάτες στο δημόσιο πιο αποτελεσματικό θα ήταν να προκαταβάλουν οι επιχειρήσεις το 150% του φόρου της επόμενης 5ετίας ή 10ετίας.

Καταργούνται οι αποδείξεις και τα τεκμήρια από το 2014 και καθιερώνεται νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων.


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", με το το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο, καταργούνται τα δύο αυτά μέτρα που δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη των φοροφυγάδων.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, φέρνει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς φυσικών και νομικών προσώπων.


Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

1. Καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Με το νέο σύστημα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800€ θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ως και 20%.

2. Καταργείται η έκπτωση 1,5% επί του μηνιαίου φόρου, που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις.

3. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 90% του κύριου φόρου εισοδήματος και για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ από το 80% στο 90% του φόρου. Για τις νέες Ο.Ε. και Ε.Ε. η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 27,5% στο 90%, ενώ για τις νέες Α.Ε. και ΕΠΕ ανεβαίνει από το 40% στο 90%.

4. Καταργείται το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους απολυόμενους εργαζόμενους. Οι αποζημιώσεις αυτές θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, με συνέπεια να επιβαρύνονται πλέον από το πρώτο ευρώ με φόρους που θα φθάνουν μέχρι το 42%. Σήμερα οι αποζημιώσεις για απολύσεις, απαλλάσσονται του φόρου μέχρι του ποσού των 60.000€.

5. Καθιερώνεται νέο μόνιμο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των επιχειρήσεων με την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

6. Καταργείται η φορολογική ελάφρυνση για τους νέους επαγγελματίες που καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και προβλέπει ότι οι νέοι επιτηδευματίες, δικαιούνται μειωμένης κατά 50% φορολόγησης για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους.

7. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται αυτοτελώς, με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.

8. Προσδιορίζονται ρητά οι δαπάνες, που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

9. Καθορίζεται νέο καθεστώς προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

10. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου του οικονομικού έτους, όμως ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

11. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν τις αποδοχές τους από μία μόνο πηγή, λόγω της φορολόγησης των εισοδημάτων τους στην πηγή.

12. Καταργούνται όλες οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται ο προσδιορισμός των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με βάση τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, λόγω της έναρξης εφαρμογής "νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου", μέσω των οποίων καθιερώθηκαν νέου τύπου "τεκμήρια".

13. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 25% των ετησίων εισοδημάτων τους μέχρι τις 60.000€ με την αξία αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει.



Οργισμενος ο Μουρουτης διαψευδει τα περι αυξησης στο 90% της προκαταβολης φορου

Εκνευριστηκε ο Διευθυντης του Γρ. Τυπου του Πρωθυπουργου απο τα συνεχιζομενα δημοσιευματα για επικειμενη αυξηση της προκαταβολης φορου στο 90%. Το θεμα επανεφερε σημερα η ΚΑΘΗΜΕΝΡΗ παροτι...
εχει διαψευσθει απο το ΥΠΟΙΚ απο το περασμενο Σαββατο.

Μαλιστα σημερα το ΥΠΟΙΚ εβγαλε και νεα ανακοινωση διαψευσης οπου αναφερει: "Για τα νέα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο νέο φορολογικό νόμο, ισχύει η διάψευση του Σαββάτου 18/05/2013, δηλαδή ότι είναι παντελώς αναληθή".

Λογικος λοιπον ο εκνευρισμος του Γ. Μουρουτη ο οποιος εγραψε στο twitter:dexiextrem





4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ηλίθιοι νόμοι από ανίκανους πολιτικάντηδες.

Κρασοπατήρ είπε...

Εάν ψηφισθούνε αυτά, είναι το τέλος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Να μη μιλήσουμε για την φορολόγηση της αποζημίωσης απολύσεως. Οι άνθρωποι είναι απαράδεκτοι.

Νομοτελειακά, ο γάιδαρος θα ψοφήσει στο τέλος και δεν θα μπορεί να τους δίνει άλλα χρήματα.

Να βάλουνε χέρι -επιτέλους- στο δημόσιο και να κόψουνε από εκεί.

Πρόκειται για αντιαναπτυξιακά μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαστε νομιζω αξιοι της μοιρας μας αφου εμεις τους ψηφιζουμε κι αφου ΕΜΕΙΣ ακομη δεν ξεσηκωνομαστε!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Στο τελος θα μας κοψουν τους μισθους και τις συνταξεις και θα μας δωσουν κοπονια να ψωνιζουμε απο τα συπερ για να μην πεθανουμε

Δημοσίευση σχολίου