Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μην απολύσετε κανέναν κόπρο απ' το Δημόσιο - Μην κόβετε δαπάνες του Κράτους ~ Βάλτε κι άλλους φόρους - Δανειστείτε κι άλλα χρήματα εις βάρος μας


ΣΑΜΑΡΑΚΟ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ~ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

O νέος φόρος για όλα τα ακίνητα το 2014

Σε βαρύτερες οικονομικές θυσίες καλούνται να υποβληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον επόμενο χρόνο. Ο νέος Ενιαίος Φόρος αφορά όλα τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα ή κτίσματα. Δεν εξαιρούνται...
οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Περιορισμένες απαλλαγές και ελαφρύνσεις προβλέπονται μόνο για συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



Μόνιμο φόρο «αλά καρτ» από το 2014 με διασπορά σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο και με ελάχιστες εξαιρέσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου που παρουσίασε «προφορικά» χθες στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποτελεί παραλλαγή του έκτακτου τέλους της ΔΕΗ, αφού με βάση ένα πλέγμα 33 κριτηρίων θα υπολογίζεται ως ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου και ανά στρέμμα για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.
Ετσι κάθε ακίνητο θα έχει τη δική του «φορολογική ταυτότητα» και με βάση τα χαρακτηριστικά του (είδος, τοποθεσία, εμπορικότητα οικοδομησιμότητα, παλαιότητα και άλλα) θα προσδιορίζεται το ύψος του φόρου.

O νέος φόρος για όλα τα ακίνητα το 2014


Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, δεν εξαιρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ θα υπάρχουν μόνο ειδικές εξαιρέσεις ή πολύ χαμηλοί συντελεστές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και «φτωχά» νοικοκυριά.


Πιο αναλυτικά για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φθάνει τα 32 ευρώ.


Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα-φιλέτα.


Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με τον νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια κατοικία σε περιοχή με χαμηλή ή μεσαία τιμή ζώνης.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ θα προκύπτει μείωση φόρου συγκριτικά με το "χαράτσι" της ΔΕΗ ενώ ελάφρυνση θα έχουν και τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ


Επιβαρύνσεις

Αντίθετα αύξηση του φόρου θα υπάρξει για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 150.000-400.000 ευρώ και μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου. Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά, Μύκονο, Σαντορίνη. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Εξάλλου καταργούνται οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα για μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα, ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση, κοινωφελή ιδρύματα, αθλητικά σωματεία, ομοσπονδίες κ.ά.
Επί της ουσίας με βάση την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του «χαρατσιού» (του ΕΕΤΗΔΕ) που επιβλήθηκε το 2011 και το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και συνεχίζει να επιβάλλεται και φέτος με την ονομασία «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων». Οι βασικές διαφορές που θα έχει το νέο σύστημα φορολόγησης σε σύγκριση με το «χαράτσι» είναι δυο:
Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίου οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολύ περισσότερα κλιμάκια και πολύ περισσότερους συντελεστές σε σύγκριση με την κλίμακα υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ.
Ειδικότερα για τα εντός σχεδίου ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, τα λοιπά κτίσματα και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές.

Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, όπως η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα μπορεί να υπερβεί και τα 20 και να φθάνει τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα.


Τι θα ισχύει για τους κατ' επάγγελμα αγρότες

Ξεχωριστή κλίμακα συντελεστών που ξεκινά από 1€ ανά στρέμμα

Ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα ισχύσει για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λπ.), ενώ δεν θα εξαιρεθούν τελικά από τον νέο φόρο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα - φιλέτα.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως το εάν η έκταση βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.
Σύσκεψη

Το θέμα της φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,1 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένουν «γραπτώς» την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και διευκρινίσεις επί ορισμένων θεμάτων που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η διακομματική θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.


ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ποιοι θα εξαιρούνται από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα εξαιρούνται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή θα καταβάλλουν φόρο με μειωμένους συντελεστές.
Οπως ανέφεραν χθες πηγές που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ισχύουν οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για το έκτακτο τέλος ακινήτων.
Για τα «φτωχά» νοικοκυριά το εισόδημα που δηλώνουν δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και των 8.000 ευρώ προκειμένου για έγγαμο. Το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα.
Δηλαδή για μία τετραμελή οικογένεια το όριο του ετήσιου εισοδήματος είναι οι 10.000 ευρώ.


Τα κριτήρια

Οσον αφορά την ακίνητη περιουσία, τα κριτήρια που τίθενται για την πλήρη απαλλαγή ή την καταβολή φόρου με μειωμένους συντελεστές είναι τα ακόλουθα:
  • Ο φορολογούμενος και ο ή η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
  • Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ.
  • Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως προς το επίπεδο των περιουσιακών τους στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξουν ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία και να πετύχουν έκπτωση ή εξαίρεση από τον νέο φόρο.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για το φετινό χαράτσι σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως πρέπει να αποδείξουν ότι «βρίσκονται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση κ.ά.».


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλή αντικειμενική αξία

Κερδισμένοι με τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής αξίας, καθώς θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ χαμένοι βγαίνουν οι κάτοχοι εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων και οικοπέδων, οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα, καθώς και οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που «γλίτωσαν» το «χαράτσι» κάνοντας διακοπή ηλεκτροδότησης.


Πιο αναλυτικά οι ελαφρύνσεις φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 210 ευρώ λιγότερα.

Για κατοικία 100 τ.μ. 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ, ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 ευρώ και συνεπώς θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη 10ετίας θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ευρώ, ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ (μείωση 240 ευρώ).

Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα διαμέρισμα 100 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ, ενώ από το 2014 η επιβάρυνση μειώνεται στα 650 ευρώ (ελάφρυνση 270 ευρώ).

Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλλει σήμερα «χαράτσι» που κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ με τον νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.
Στον αντίποδα επιβαρύνσεις θα προκύψουν για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες, παρότι γι΄ αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.


Οι ημιυπαίθριοι

Οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα θα κληθούν να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε9. Οι τακτοποιημένοι χώροι θα ενταχθούν στον νέο φόρο ως κύριοι χώροι της κατοικίας και όχι ως βοηθητικοί, και οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι θα αυξάνουν τους κύριους χώρους των κατοικιών τους και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος θα επιβληθεί όχι στα 80 τ.μ. αλλά στα 120 τ.μ.

Κ. Αντώνακος - Κ. Τσαχάκης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63839475

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου